Una din două: fie un coridor rusesc din Crimeea până în Transnistria, fie nici una, nici alta

„Putin își croiește coridor până în Transnistria”, „Dacă nu obține Crimeea, Rusia va pierde Transnistria”, „Exemplul Crimeii ar putea dezmembra Rusia”. Sunt doar câteva din titlurile care împestrițează presa de la Kiev, Moscova, dar și pe cea de la Chișinău, pe fundalul evenimentelor din Ucraina.

Astfel, într-un interviu pentru postul ucrainean de televiziune UCTV, Boris Nemțov, susține că politica Kremlinului în Crimeea va încuraja mișcările separatiste din Rusia, încurajând Cecenia, Daghestanul sau anumite regiuni din Orientul Îndepărtat să apeleze, după exemplul autorităților pro-ruse din peninsulă, la dreptul la autodeterminare. În orice caz, crede el, după anexare, Crimeea se va transforma într-un fel de Transnistrie, Osetie de Sud, Abhazie sau Karabah de Munte – o republică nerecunoscută, cu administrație interlopă, unde oamenii nu vor vrea să meargă. „Iar noi înțelegem că fără turism Crimeea nu poate exista”, spune Nemțov.

Pe de altă parte, cunoscutul jurnalist rus, Aleksei Venediktov, redactor-șef al postului de radio „Echo Moskvy” (Ecoul Moscovei), e convins că după anexarea Crimeii, Kremlinul va destabiliza situația din sud-estul și estul Ucrainei, inclusiv pentru a obține un coridor către Transnistria.

Într-un interviu pentru postul ucrainean UBR, Venediktov a declarat: „Transnistria s-a pomenit încurajată de teritorii ostile (Moldova, România, Ucraina), e nevoie de un coridor, iar acest coridor trece prin Odessa și Nikolaev. În plus, la Nikolaev e un șantier naval, iar asta e critic pentru Flota Mării Negre, iar la Odessa e un port comercial.”

La fel, și în opinia lui Andrei Ilarionov, fost consilier al lui Putin, liderul de la Kremlin va încerca să-și croiască un coridor terestru din Crimeea în Transnistria, unde demult comandă foști ofițeri ai KGB și FSB. Acest coridor trebuie să izoleze Ucraina de Marea Neagră, a declarat Ilarionov pentru publicația germană Die Presse, adăugând că agresiunea asupra Ucrainei ar fi fost planificată de Putin încă acum un an.

În același timp, Serghei Kolerov, redactor-șef al diviziunii de Vest a agenției Regnum, atenționează autoritățile de la Moscova că, dacă nu obțin Crimeea, vor pierde și Transnistria. Kolerov scrie că, refuzând să recunoască noile autorități de la Kiev, Kremlinul pune sub semnul întrebării legitimitatea Ucrainei ca mediator în procesul reglementării transnistrene și o împinge la o înțelegere pe marginea acestei probleme cu Moldova, România și Occidentul. Izolând în acest fel regiunea transnistreană, Moscova ar determina autoritățile de la Tiraspol să capituleze, crede Kolerov.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.