Un milionar moldovean propune excluderea funcţiei de preşedinte al republicii!

Partidul Societăţii Progresiste (PSP), condus de milionarul moldovean Marin Livădaru, a prezentat miercuri, 1 octombrie, opt reforme pe care le va promova în domeniul administraţiei publice şi în sistemul financiar. Formaţiunea a fost  înregistrată la Ministerul Justiţiei pe 24 septembrie şi, deci, nu va putea concura la scrutinul parlamentar din 30 noiembrie.

Cu toate acestea, Marin Livădaru a declarat că deşi nu va putea promova de sinestătător în Parlament aceste reforme, „PSP le va face cunoscute în societate şi în rândul politicienilor responsabili care s-au lansat în campania electorală”.

Astfel, printre cele opt reforme propuse de formaţiune figurează desființarea instituției prezidențiale pentru „a proteja societatea de personificarea puterii de stat”, reducerea, după modelul Elveției, a numărului de ministere de la cele 16 existente până la opt,  introducerea sistemului de rotație a cadrelor în administrația publică și sistemul judiciar. De asemenea, PSP a spus că vrea constituirea unei noi bănci de stat – Banca Moldovei de reconstrucţie şi dezvoltare

La aceeaşi conferinţă de presă, liderul, Marin Livădaru, a declarat că deşi se simte victimă a deciziei Ministerului Justiţiei, pentru că nu va putea concura, PSP nu va critica  ministerul, pentru că nu are dreptul moral, „întrucât acesta „şi-a îndeplinit obligaţiile”

Moldova.ORG precizează că liderul noii formaţiunii – omul de afaceri Marin Livădaru- este cunoscut mai mult ca fondator al echipei de fotbal FC Dacia şi finanţator al FC Iskra-Stal din Râbniţa, dar şi manager al companiei Feira Group.

Patru ani în urmă Marin Livădaru a participat la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 pe listele Partidului Social-Democrat din Moldova, condus de un alt milionar Victor Şelin. PSD a acumulat atunci ceva mai mult de jumătate de procent din voturile alegătorilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.