UE va sprijini Basarabia in solutionarea problemelor si in realizarea reformelor

Nu dorim o Europa plina de devieri politice si de greseli economice, nu dorim o Europa impartita intre saraci si bogati, intre democratii si regimuri autoritare. Dorim o Europa democratica, prospera, stabila, in care Republica Moldova va avea locul sau si va putea contribui la stabilitatea si dezvoltarea regiunii in intregime", a declarat miercuri, in cadrul Conferintei "Moldova si Europa: venind mai aproape", reprezentantul special al Uniunii Europene (UE) in Republica Moldova, Adriaan Jacobovits.

Potrivit lui, UE va sprijini Republica Moldova in solutionarea problemelor sale si in integrarea europeana, "insa reusita realizarii obiectivelor propuse depinde in mare parte de Moldova". "Reformele au drept scop consolidarea democratiei, suprematiei legii si dezvoltarii economice. Realizarea acestora vor face din Moldova o tara mai buna, in care toti cetatenii vor putea trai. Adoptarea Planului de actiuni Republica Moldova-UE a ridicat relatiile dintre acestea la un nivel calitativ nou, in mod special, in domeniul politic. Asta inseamna cooperarea mai stransa in afacerile regionale si internationale, scopul carora este intensificarea dialogului dinte Moldova si UE", a spus Jacobovits.

Referindu-se la diferendul transnistrean, el a accentuat ca UE si-a luat angajamentul sa contribuie la identificarea unei solutii durabile a problemei si crede ca "o solutie viabila va fi gasita de catre toti partenerii implicati in proces". "Sarcina mea e sa impulsionez acest proces, sa vad ce elemente pot fi acceptabile pentru toate partile. Exista trei elemente-cheie, fara de care nu este posibila o solutie. Aceasta trebuie sa fie bazata pe o viziune realista a situatiei si recunoasterea unor fapte. In primul rand, este important ca actorii internationali sa fie implicati intru identificarea unei solutii. In al doilea rand, trebuie sa examinam substanta si nu ambalajul problemei. Si in al treilea rand, acceptabilitatea pe termen lung este cheia pentru atingerea durabilitatii", a precizat Jacobovits.

El considera ca merita examinarea formatului de negocieri si acest lucru poate fi realizat numai printr-o "implicare a tuturor actorilor". "Ar fi dificil ca Republica Moldova sa gaseasca o solutie durabila fara Federatia Rusa si Ucraina, care trebuie sa sustina rezolvarea acestei probleme. Dar UE trebuie sa faca parte din acest proces. Rusia este legata de Transnistria, prin prezenta continua a militarilor sai si a unor stocuri mari de armament si munitii in aceasta regiune. Moscova s-a angajat sa retraga acest armament si in 2003 si-a indeplinit, partial, obligatia, acest proces fiind intrerupt. Respectarea angajamentului luat in 1999 la Istanbul este o cerinta-cheie pentru viitor. Rusia este in pozitia cea mai potrivita pentru a convinge liderii de la Tiraspol sa lucreze constructiv in vederea atingerii unei solutii. Nu putem, insa, sa ne bazam doar pe eforturile constructive ale Rusiei. Ucraina poate facilita solutionarea conflictului transnistrean, aceasta fiind o prioritate in agenda politicilor sale externe. Exista o vointa clara la Kiev de intreprindere a actiunilor concrete si acest lucru s-a vazut o data cu prezenta presedintelui Iuscenko la summitul GUUAM. Rolul Ucrainei la granita cu Republica Moldova este de o importanta primordiala si va avea un rol determinant in stoparea fluxului de comert ilicit si fluxului de droguri si arme din Transnistria. UE este gata sa ajute Ucraina la granita si are posibilitati ca sa faca acest lucru", a declarat Jacobovits.

In context, el a atras atentia asupra faptului ca trebuie facuta o diviziune a competentelor, intre Chisinau si Tiraspol, intre centru si periferii. "Trebuie sa ne concentram asupra lucrurilor practice, sa lucram asupra unui aranjament in vederea crearii unei autonomii. Federalizarea nu pare ca va conduce la niste discutii ulterioare. Substanta trebuie sa castige in fata rolului de autor al ideilor. Toate sugestiile, indiferent de originea lor, trebuie examinate foarte atent, pentru a vedea ce elemente pot fi adoptate drept baza pentru identificarea unei solutii durabile. Daca vom proceda astfel, este foarte clar ca nici o solutie nu poate fi fara compromisuri", a spus Jacobovits.

Mai mult, in opinia lui, perspectivele unei solutii durabile va crea sperante pe viitor, dar "interesele actorilor trebuie supuse testului legitimitatii". "Este important ca interesele cetatenilor obisnuiti sa fie respectate. O solutie viabila, pe termen lung, privind statutul Transnistriei va trebui sa se bazeze pe valorilor adoptate de Moldova, ca o baza pentru dezvoltarea sa de mai departe. Democratia, drepturile omului, suprematia legii si economia de piata libera si transparenta – acestea sunt elementele-cheie ale unei stabilitati durabile, in baza carora Republica Moldova si UE vor coopera si vor realiza Planul de actiuni", a declarat Jacobovits.

"Succesul reformelor si eficienta liderilor de la Chisinau in aplicarea instrumentelor europene vor face ca Moldova sa fie atractiva pentru toti cetatenii ei, de pe ambele maluri ale Nistrului. Integrarea economica va aduce niste rezultate palpabile, cresterea si prosperitatea vor fi niste stimulente puternice pentru toti moldovenii. UE poate si va va ajuta sa atingeti aceste lucruri, insa viitorul Republicii Moldova este in mainile moldovenilor", a conchis Adriaan Jacobovits.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.