Turla de pe clădirea Ministerului de Externe de la Moscova a fost scoasă! Au fost făcute 900 de suvenire

Cunoscuta turlă de pe clădirea Ministerului de Externe de la Moscova a fost scoasă. Diplomaţia rusă a decis să facă din carcasa metalică a acesteia 900 de suvenire, a anunţat purtătoarea de cuvânt a ministerului Maria Zaharova.

Aceasta a declarat pentru presa rusă că metalul a fost fragmentat în 900 de bucăţi de diferite dimensiuni şi diferite forme, astfel încât vor constitui o serie limitată de suvenire.

Maria Zaharova a povestit că atunci când a fost construită clădirea Ministerului de Externe, aceasta nu avea turlă. Dar conducătorul sovietic de atunci Iosif Stalin s-a interesat de ce toate instituţiile aveau turle, iar aceasta a fost ridicată fără.

Deşi arhitecţii au încercat să se opună, a fost luată o decizie ca să fie ridicată o turlă. Edificiul însă a fost proiectat să suporte o anumită greutate, iar turla nouă urma să aibă o înălţime de 67 de metri.

În final, s-a decis să se ridice o carcasă metalică pe care au fost ataşate foi metalice, care au fost vopsite în culoarea pietrei naturale.

Nimănui nu i-a venit în cap că turla nu este construită din piatră naturală.

După moartea lui Stalin, arhitecţii s-au adresat către Nikita Hruşciov ca turla să fie demolată, dar a venit un răspuns categoric: „Lasă să stea. A devenit un simbol. Chiar dacă a fost o demonstraţie a prostiei, să rămână altora”.

Maria Zaharova a mai spus că în locul turlei vechi a fost ridicată una nouă, de asemenea, metalică, dar care va fi acoperită cu materiale noi, moderne.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.