Serghei Skripal și fiica sa, otrăviți cu Novichok, salvați de ploaie

Fostul spion rus Sergei Skripal și fiica sa, Yulia, au fost salvați de ploaia care a diluat neurotoxina Novichok aplicată pe clanța locuinței lor.

Persoana care a contaminat clanța ușii cu neurotoxina nu ar fi știut că efectele acesteia se reduc atunci când în aer este umiditate crescută, relatează The Sun, citând un om de știință rus care a ajutat la crearea substanței respective.

Ziua de 4 martie, când au fost otrăviți Sergei și Yulia Skripal, a fost una ploioasă, cu umiditate ridicată, iar pe după-amiază s-a lăsat o ceață densă. Aceste condiții meteorologice le-au salvat viața celor doi, afirmă un om de știință rus, care a lucrat cu neurotoxina Novichok.

„Agentul neurotoxic a fost folosit când afară era ceață, aerul era plin de particule de apă. Poate fi folosită doar când aerul este uscat. În aceste condiții, substanța a fost folosită de un idiot care nu cunoaște caracteristicile chimice ale acestei neurotoxine. Dacă o pui în apă, se dizolvă complet, în câteva ore nu mai rămâne nicio urmă”, a  spus omul de știință rus Vil Mirzaianov.

Potrivit experţilor britanici, substanţa a fost impregnata pe mânerul uşii casei lui Skripal din Salisbury.

„Când au aplicat-o, a început imediat reacţia de hidroliză şi în acest timp concentraţia substanţei scade de câteva ori. Prin urmare, ei au fost supusi unei doze neletale, tocmai deoarece concentraţia substantei a scăzut ..“ – explică chimistul. „În aceste condiţii substanţa putea fi folosită doar de un idiot care nu ştie nimic despre proprietăţile chimice ale Noviciok”, a concluzionat Mizaianov.

Yulia Skripal a fost eliberată din spital și se află sub protecția autorităților britanice, în timp ce starea tatălui ei se îmbunătățește rapid, au declarat medicii de la spitalul din Salisbury.

Fostul colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), Serghei Skripal, şi fiica sa Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în apropierea locuinţei lor din Salisbury, după ce au intrat în contact cu o neurotoxină în data de 4 martie.

Incidentul a provocat o criză diplomatică, determinând Marea Britanie şi alte 28 de state euro-atlantice, printre care şi România, să expulzeze peste 150 de diplomaţi ruşi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.