Separatismul revine la Dubăsari! Un referendum de separare ar putea fi organizat la Doroțcaia

Un referendum ar putea fi organizat în localitatea Doroțcaia din raionul Dubăsari, aflată sub jurisdicția autorităților constituționale. Inițiativa a venit din partea lui Piotr Dobrinschii, care este președintele așa zisului soviet sătesc din Doroțcaia, structură formală și nerecunoscută de autoritățile constituționale.

Primarul de Doroțcaia: Ademenesc oamenii cu pașapoarte ale Federației Ruse

Primarul de Doroțcaia, Andrei Leșco, a povestit pentru Moldova.ORG că Piotr Dobrinschii a venit în această dimineață în centrul satului, alături de câțiva susținători, și au amenințat că vor organiza un referendum pentru ca localitatea să treacă în administrația totală a Tiraspolului. “Populația satului nu susține această idee. Dobrinschii a promovat de-a lungul anilor și a îndemnat populația să obțină cetățenia transnistreană pentru a beneficia de avantajele oferite de Tiraspol: vârsta de pensionare mai mică cu 2 ani față de locuitorii din dreapta Nistrului, dar și pensia mai mare. Acum, în contextul politic de astăzi, le spune sătenilor că dacă vor obține cetățenia transnistreană, vor primi ușor cetățenia Federației Ruse”, a explicat primarul.

Totodată, Andrei Leșco spune că localitatea este constant susținută de autoritățile de la Chișinău, iar populația primește compensații pentru serviciile comunale, așa încât să nu plătească mai mult decât oamenii din localitățile aflate în administrația transnistreană.

Biroul pentru Reintegrare: Organele abilitate vor fi implicate pentru ca legislația să fie respectată

Șeful Biroului de Reintegrare, George Balan, a menționat pentru Moldova.ORG că este la curent cu această inițiativă, calificând-o ilegală. “Toate organele abilitate vor fi implicate pentru ca legislația Republicii Moldova să fie respectate și să nu fie încălcată ordinea publică. Sunt niște inițiative ilegale, care nu merită comentate. Încercări artificiale de a destabiliza situația”, a spus oficialul.

Totodată, George Balan spune că din punct de vedere al politicii de reintegrare, li se acordă o atenție sporită satelor din zona de securitate. “Beneficiază de ajutor financiar și investiții destul de mari. Problema cu pământurile a fost discutată și va continua să fie discutată în formatul de discuții 1+1 și 5+2”, a punctat acesta.

Fost membru CUC: Chișinăul nu s-a ocupat suficient de această problemă

Fostul membru în Comisia Unificată de Control, Ion Leahu, susține că această inițiativă demonstrează că autoritățile centrale și cele de rangul doi, de la Coșnița, nu s-au ocupat suficient de această problemă. El spune că Dobrinschii, în calitate de președintele al așa zisului soviet sătesc din Doroțcaia, nu are niciun drept să organizeze un referendum pentru că nu este “o persoană legitimă”.

“Sovietul sătesc Doroțcaia este formal. În 1992 rușii au reușit să constituie acest soviet sătesc și de atunci el există. Firește că există și o parte din populație care simpatizează acest soviet sau, cel puțin, nu se revoltă în legătură cu existența acestuia. Nu au cerut ca acesta să fie lichidat”, explică acesta.

Totodată, acesta spune că autoritățile centrale nu acordă suficient sprijin materiale, față de avantajele pe care le oferă Tiraspolul. “De exemplu: pensiile sunt mai mari, serviciile comunale sunt mai ieftine. Chișinăul oferă compensații, însă aceastea nu compensează 100%. Mai mult, aceste compensații sunt pentru anumite categorii de populație”, spune Ion Leahu.

Expert: Din start nu putem vorbi despre legalitatea unui asemenea referendum

Expertul Asociației Promo-LEX, Alexandru Postică, susține că refendumurile în Republica Moldova trebuie organizate în condițiile Codului Electoral. Acesta susține că “este o inițiativă ilegală pentru că se urmărește scopul de secesiune. Din start nu putem vorbi despre legalitatea unei asemenea inițiative”.

“În opinia mea, susținerea care este acum acordată de Guvern nu este suficientă pentru a determina oamenii din Doroțcaia să fie mulțumiți. Nu putem nega faptul că au exista ajutoare. Dar nu este singura cale pentru a ajuta aceste localități. În privința lui Dobrinschii putem menționa că el este un reprezentant al structurilor secesioniste și este un promotor activ al pașaportizării cu acte transnistrene a locuitorilor din aceste localități”, a adăugat Alexandru Postică.

foto: Andrei Leșco, primar de Doroțcaia/ Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.