Connect with us

Politică

Remanieri în Guvern până la jumătatea lunii decembrie

Publicat

pe

PDM a anunţat astăzi, prin vocea purtătorului de cuvânt al formaţiunii Vitalie Gamurari, despre apropiata remaniere a Guvernului, care va  fi realizată în baza evaluării activității miniștrilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt, președintele PDM împreună cu premierul au stabilit ca până la jumătatea lunii decembrie să fie finalizată evaluarea activității miniștrilor. 

Criteriul de bază al acestei evaluări este modul în care fiecare reprezentant PDM sau delegat de partid în instituțiile statului a reușit să-și sincronizeze agenda de lucru cu problemele semnalate de cetățeni și gradul de rezolvare a acestor probleme.

“Pentru o mai mare claritate s-a insistat din nou în ședință de astăzi pe explicarea cât mai clară a așteptărilor pe care cetățenii le au de la instituțiile statului, dar și așteptările pe care PDM le are de la reprezentanții pe care i-a delegat la conducerea instituțiilor”, a declarat Gămurari.

Reamintim că în urma reformei administraţiei centrale, numărul ministerilor a fost redus de la 16 până la nouă.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Ultima zi a campaniei electorale. Ce au declarat candidații la funcția de primar de Chișinău

Publicat

pe

De către

În ultima zi a campaniei electorale pentru alegerile locale noi din 20 mai mai mulți candidați la funcția de primar de Chișinău au făcut declarații, în care au făcut totalurile campaniei și au îndemnat cetățenii să participe cât mai activ la scrutinul din 20 mai.

Astfel, candidata independentă Silvia Radu, a menționat la o conferință de presă că în această campanie s-a ținut departe de dezbateri publice și de politicieni și că a desfășurat o campanie pozitivă, fără panouri, fără videouri și atacuri la contracandidații săi. Ea a spus că după campanie nu vor rămânea panouri în oraș, ci doar lucrurile bune pe care le-a desfășurat. Potrivit Silviei Radu, în campania electorală a cheltuit câteva sute de mii de lei, pe care i-a indicat în Raportul financiar.

Candidatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a îndemnat locuitorii capitalei să iasă la vot pentru “a-și arăta supărarea față de binomul Plahotniuc–Dodon”, menționând că lupta sa este în primul rând pentru un Chișinău european. El a mai spus că pledează pentru ca taxele și impozitele colectate din oraș să rămână la bugetul orașului și pentru a transfera Aeroportul de la Ministerul Economiei la Primăria Chișinău. Munteanu a mai spus că în această luptă grea “a venit vremea celor puternici”.

Candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, a spus că pentru el și echipa sa această campanie a fost o oportunitate suplimentară pentru a-și prezenta viziunea privind modul în care pot fi soluţionate problemele cu care se confruntă locuitorii Chișinăului. El și-a exprimat speranța că a reuşit să convingă chişinăuienii, mai ales că a indicat concret de unde va lua banii necesari pentru rezolvarea problemelor.

Candidatul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că știe exact ce are de făcut și că dacă va fi ales va stopa haosul și corupția din Primăria Chișinău. Potrivit lui, bugetul orașului pierde anual, din cauza administrării deficiente, aproximativ 688 milioane de lei. Totodată, el a cerut Procuraturii anchetarea lui Ion Ceban și a Silviei Radu, pentru că ar fi încălcat legea. El a îndemnat OSCE și Promo LEX să monitorizeze aceste alegeri ca acestea “să nu fie deturnate de clanul Plahotniuc – Dodon”.

Candidatul Partidului Unității Naționale, Constantin Codreanu, a promis investiții noi în Chișinău și suburbii și un nou model de administrare a capitalei, care va schimba din temelie capitala. El a declarat că este un unionist pragmatic și serios și nu se lasă până nu obține ceea ce promite. Potrivit lui, duminică intervine un moment în care se poate conecta capitala RM la spațiul românesc și cel european, cu toate beneficiile evidente care decurg din această apropiere.

Sâmbătă, va fi Ziua tăcerii, când potrivit Codului electoral, agitaţia electorală este strict interzisă. Nu se permite desfăşurarea și reflectarea activităţilo cu tentă de agitaţie electorală şi nici apariţia candidaţilor în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice.

Amintim că la primăria Chișinăului candidează 11 pretendenți. În afară de cei menționați în cursă mai sunt înscriși 6 sunt: Alexandr Roșco (Casa Noastră – Moldova); Victor Strătilă (Partidul Verde Ecologist); Alexandra Can (Partidul Național Liberal); Maxim Brăila (Partidul Popular); Alexandru Mîțu (Partidul Ruso-Slavean).

Citește mai departe

Politică

Croația susține integrarea europeană a Republicii Moldova și va pleda pentru extinderea Uniunii Europene

Publicat

pe

De către

Croația susține ferm procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și va pleda pentru extinderea Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Croaţia Marija Pejčinović Burić, Președintele în exercițiu al Consiliului de Miniștri al Consiliului Europei, în cadrul întrevederii cu șeful diplomației moldovenești, Tudor Ulianovschi.

Cei doi oficiali au efectuat un schimb larg de opinii pe marginea cooperării bilaterale, în special, pe valorificarea platformei Comisiei interguvernamentale moldo-croate pentru integrarea europeană, care urmează a se întruni în iulie 2018 la Chișinău, precum și prioritățile viitoarei președinții a Consiliului Uniunii Europene (în perioada ianuarie-iunie 2020).

Şeful diplomaţiei moldoveneşti a exprimat interesul în dinamizarea dialogului politic bilateral şi în relansarea vizitelor atât la nivel înalt, cât şi la nivel de ministere de externe.

La rândul său, omologul croat a evidenţiat caracterul avansat al relaţiilor moldo-croate, reiterând angajamentul şi determinarea pentru aprofundarea relaţiilor bilaterale și împărtășirea expertizei de integrare europeană.

În contextul discuțiilor privind prioritățile Președinției croate a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei a fost apreciat nivelul parteneriatului bilateral și evocată necesitatea depășirii crizei actuale a Organizației.</spanarial”,”sans-serif”;color:black”>

Citește mai departe

Politică

Raport Promo-LEX: Mai multe cadouri electorale, discursuri instigatoare la ură, cheltuieli nedeclarate

Publicat

pe

De către

Mai multe cadouri electorale, discursuri instigatoare la ură și cheltuieli nedeclarate, astfel de nereguli au fost constatate în ultimele două săptămâni de campanie pentru alegerile locale noi din 20 mai 2018, conform celui de-al treilea raport al Misiunii de Observare Promo-LEX.

La fel, observatorii Promo-LEX au constatat că, doar jumătate din secțiile de votare au rampe de acces.

210 activități de promovare electorală în două săptămâni de campanie

Conform observatorilor Promo-LEX, în perioada monitorizată au fost organizate cel puțin 210 activități de promovare electorală, majoritatea – 173 (82,38%) fiind desfășurate în mun. Chișinău. Din totalul activităților, cel puțin 68 (32%) au fost organizate de candidatul PSRM; 48 (23%) – de CI Silvia Radu, iar 33 (16%) – de candidata PPȘ. Cele mai utilizate instrumente de promovare rămân a fi: întâlnirile cu alegătorii –31% din activități și utilizarea corturilor – în 28%.

Doar jumătate din secțiile de votare au rampe de acces, iar 20 la sută din BESV sunt închise în timpul orelor de program

Conform informației furnizate de observatorii Promo-LEX, în cel puțin 77 Birouri Electorale ale Secțiilor de Votare (BESV) (23,19%) din totalul de 332 verificate, s-a constatat încălcarea termenelor legale de alegere a președintelui, vicepreședintelui și secretarului. De asemenea, observatorii au efectuat 393 vizite la BESV (inclusiv vizite repetate la organele electorale închise), constatându-se că, în cazul a 84 din vizite (21,37%) sediile BESV erau închise în timpul orelor de lucru. Doar 52% din SV sunt dotate cu rampe de acces.

Concurenții electorali au utilizat resurse administrative și au împărțit mai multe daruri, comparativ cu perioada precedentă de monitorizare

Continuă a fi raportate situații care pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. Astfel, observatorii au raportat 15 cazuri, dintre care: 3 întâlniri cu alegătorii organizate în incinta instituțiilor de învățământ în timpul orelor de muncă (2 – PSRM, 1 – CI Silvia Radu); 4 întâlniri cu alegătorii organizate în incinta întreprinderilor de stat în timpul orelor de muncă (2 – PSRM, 1 – PUN, 1 – CI Silvia Radu); 8 întâlniri cu alegătorii organizate în incinta instituțiilor medicale în timpul orelor de muncă (4 – PSRM,  2 – PUN, 1 – PL, 1 – PPȘ).

Este semnificativă implicarea pe parcursul perioadei electorale a Președintelui Republicii Moldova,  Igor Dodon în campania electorală a candidaților PSRM Ion Ceban (mun. Chișinău) și Alexandr Usatîi (mun. Bălți). Implicarea Președintelui în activități de agitație în favoarea unui concurent poate fi interpretată, inclusiv, drept utilizare a resurselor administrative în favoarea concurenților electorali menționați.

Comparativ cu perioada precedentă de raportare MO Promo-LEX a constatat o creștere semnificativă a numărului de cazuri de oferire a cadourilor electorale (17 în total), cu implicarea  concurenților electorali din partea PPȘ – 8 cazuri; Silvia Radu – 5 cazuri; PSRM – 2 cazuri; PDM – 1 caz și PPPDA – 1 caz.

Concurenții electorali nu au declarat toate cheltuielile efectuate, iar unii concurenți au depășit esențial plafonul cheltuielilor permise

În perioada monitorizată 13 concurenți electorali au declarat fonduri de campanie de 2 751 540,81 lei și au efectuat cheltuieli de 2 392 698, 65 lei. Ponderea majoră a cheltuielilor declarate este pentru publicitate și materiale promoționale – 95%, cheltuieli pentru întruniri și evenimente – 2%, servicii de sondare a opiniei publice – 2%, pentru utilizarea transportului au fost raportate – 1% și alte cheltuieli – 1%.

Misiunea de observare estimează că, 8 concurenți electorali au omis reflectarea completă a cheltuielilor efectuate pe parcursul celor 2 săptămâni de campanie. Suma totală a cheltuielilor nedeclarate este estimată la cel puțin 1 144 229 lei, majoritatea cheltuielilor neraportate fiind pentru publicitate stradală și materiale promoționale.

MO Promo-LEX mai amintește că, candidatul de la PPȘ în c. Jora de Mijloc, r. Orhei, în primele două săptămâni de campanie a efectuat cheltuieli estimate la cel puțin 114 100 lei, astfel depășind plafonul maxim stabilit pentru circumscripția respectivă – 93 504,18 lei. Deși nu a mai avut dreptul legal de a cheltui bani în circumscripția Jora de Mijloc, în perioada 28 aprilie – 11 mai 2018 acesta a continuat să organizeze concerte și să ofere cadouri electorale, estimate la 80 500 lei.

Concurenții electorali continuă să instige la ură și discriminare

MO Promo-LEX a constatat noi cazuri de utilizare a discursului instigator la ură și discriminare în mesajele concurenților, a discursurilor sexiste precum și a altor forme de intoleranță manifestate public.

Au fost identificați 2 concurenți electorali afectați de diferite forme de intoleranță, ambii fiind desemnați de PPPDA. Cel mai afectat de mesaje instigatoare la ură și discriminare rămâne a fi Andrei Năstase, candidat la funcția de primar al mun. Chișinău (în 3 cazuri din 4), urmat de Arina Spătaru, candidată la funcția de primar al mun. Bălți (1 caz).

De cealaltă parte, Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de primar al mun. Chișinău a instigat la discriminare sugerând că va limita dreptul la exprimare și întrunire a unui grup de persoane din motivul orientării sexuale a acestora. De asemenea, Pavel Verejan, candidatul PPȘ la funcția de primar al mun. Bălți a utilizat stereotipurile legate de gen.

Monitorizarea a fost realizată în perioada 1 mai  – 16 mai 2018. Finanțele concurenților electorali au fost monitorizate pentru perioada 28 aprilie – 11 mai 2018.

Citește mai departe