Connect with us

Politică

Remanieri în Guvern până la jumătatea lunii decembrie

Publicat

pe

PDM a anunţat astăzi, prin vocea purtătorului de cuvânt al formaţiunii Vitalie Gamurari, despre apropiata remaniere a Guvernului, care va  fi realizată în baza evaluării activității miniștrilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt, președintele PDM împreună cu premierul au stabilit ca până la jumătatea lunii decembrie să fie finalizată evaluarea activității miniștrilor. 

Criteriul de bază al acestei evaluări este modul în care fiecare reprezentant PDM sau delegat de partid în instituțiile statului a reușit să-și sincronizeze agenda de lucru cu problemele semnalate de cetățeni și gradul de rezolvare a acestor probleme.

“Pentru o mai mare claritate s-a insistat din nou în ședință de astăzi pe explicarea cât mai clară a așteptărilor pe care cetățenii le au de la instituțiile statului, dar și așteptările pe care PDM le are de la reprezentanții pe care i-a delegat la conducerea instituțiilor”, a declarat Gămurari.

Reamintim că în urma reformei administraţiei centrale, numărul ministerilor a fost redus de la 16 până la nouă.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

PAS a lansat trei seturi de recomandări menite să simplifice activitatea antreprenorilor

Publicat

pe

De către

Partidul Acţiune şi Solidaritate a lansat astăzi trei seturi de recomandări care au menirea să simplifice activitatea antreprenorilor. Formaţiunea a venit cu recomandările respective drept urmare a consultării organizate în luna octombrie cu un grup de antreprenori.

Primul set de recomandări vizează mai puține controale, proceduri mai simple și costuri mai mici. Astfel, cei de la PAS propun simplificarea procedurilor vamale și mai multă claritate la evaluarea bunurilor în vamă prin transparență și digitalizarea acestui proces.

De asemenea, a fost propusă îmbunătățirea sistemului de monitorizare a tuturor controalelor efectuate de stat şi descurajarea băncilor comerciale de a impune comisioane exagerate pentru operațiuni curente (transfer de bani din conturi, extrageri de numerar).

Cel de-al doilea set vizează mai puțină birocrație. “Guvernul trebuie să promoveze un proiect de lege cu un singur articol. Articolul va prevedea că o instituție de stat nu poate cere de la antreprenori să prezinte anumite documente dacă acestea pot fi obținute de la o altă instituție de stat fără implicarea antreprenorului”, au menţionat reprezentanţii PAS.

Potrivit lor, de asemenea, trebuie stopate abuzurile cauzate de ordine interne, circulare și regulamente interne ale miniștrilor, șefilor de agenții etc. care nu respectă legea.

În sfârşit, cel de-al trei set se referă la mai puține taxe și impozite pentru cei mici. La acest capitol este propusă introducerea a unui nou tip de SRL, și anume SRLD (SRL Debutant), pentru care trebuie introdus impozitul 0 pe profit în primii 3 ani de activitate și taxa 0 la profitul reinvestit. De asemenea, e nevoie de susținerea prin facilități fiscale la angajarea primilor 5 lucrători în cadrul companiei.

În plus, cei de la PAS propun păstrarea patentei până când economia va putea oferi locuri de muncă pentru cea mai mare parte a acestora şi beneficii fiscale și rambursarea parțială a investițiilor făcute de antreprenori în educarea personalului.

Totodată, PAS a anunțat crearea Consiliului Consultativ al Antreprenorilor, care se va întruni cel puțin o dată la 2 luni și care va include aproximativ 30 de oameni de afaceri din diferite domenii de afaceri.

Citește mai departe

Politică

PL nu va delega niciun reprezentant la dezbaterile electorale pentru desfășurarea referendumului local

Publicat

pe

De către

Partidul Liberal a anunţat astăzi că nu va delega niciun reprezentant la dezbaterile electorale pentru desfășurarea referendumului local din 19 noiembrie 2017.

Liberalii au declarat că acest referendum “este ilegal, organizat cu grave încălcări ale Constituției Republicii Moldova, ale Codului Electoral și ale Cartei Europene a Autonomiei locale”, iar drept argument aducând Rezoluția adoptată la 19 octombrie 2017, de către Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.

“Participând la sute de întâlniri cu alegătorii din municipiul Chișinău, ne-am convins că acest referendum nu vine să soluționeze problemele locuitorilor municipiului Chișinău, dar este o risipă a banilor publici. Socialiștii s-au discreditat, la fel și toți ceilalți, care au pus la cale și au contribuit la organizarea acestui referendum ilegal”, se arată în declaraţia PL.

Liberalii consideră că participarea noastră la dezbateri electorale, alături de “uzurpatorii și inițiatorii acestui plebiscit”, ar duce în mod implicit la recunoașterea acestui referendum ilegal, inclusiv ar legaliza moftul socialiștilor, prin care se vor cheltui  9 milioane de lei din buzunarul locuitorului municipiului Chișinău.

“Îndemnăm alegătorii din municipiul Chișinău să nu participe pe 19 noiembrie, la această farsă organizată de socialiști, numită referendum. Să fim de partea lui Dorin Chirtoacă, Primarul General al municipiului Chișinău, ales de cetățeni de trei ori consecutiv”, se mai arată în declaraţia PL.

Citește mai departe

Politică

Ion Sturza: Istoria arată că Moldova poate fi schimbată doar prin cotropire sau unire

Publicat

pe

De către

Fostul premier Ion Sturza a lansat astăzi un îndemn trist către moldovenii plecaţi peste hotare: să-şi căute de treabă şi să renunțe la iluzii. Aceasta pentru că moldovenii nu sunt capabili de autoguvernare, iar istoria arată că Moldova poate fi schimbată doar prin cotropire sau unire, se arată într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

“Trebuie să recunosc că ultimele evenimente din spațiul public mi-au stârnit un profund dezgust. Lideri politici de prim rang asociați cu mafia asasinilor, persoane publice umilite prin secvențe XXX, popi în slujba banului, limbaj suburban și paranoic, manipulare vulgară.

Tot mai mulți rămași se „conformă”, tot mai mulți plecați nu se vor mai întoarce… Moldova, țara noastră, a devenit „a lor”, a veneticilor și perfizilor”, a scris fostul premier.

Ion Sturza a recunoscut că el, ca și mulți alții „plecați”, a avut o iluzie că lucrurile se vor redresa, „new”-bolșevicii vor pleca, iar „ai noștri” vor munci pentru binele țării.Potrivit lui, actualii guvernanţi sunt mai răi ca tătarii din sec. al XII-lea, întrucât lasă pârjol în casele și în mințile moldovenilor.

“Am un îndemn către cei plecați din țara asta amărâtă. Haideți să ne căutăm de treabă! Să renunțăm la iluzii! Ajunge cu statutul și mentalitatea noastră de imigranți temporari în țările de adopție. Să ne integrăm, să învățăm bine limba și obiceiurile localnicilor, să fim cetățeni recunoscători, loiali.

Viața e scurtă, provocările-s majore. Eu, personal, nu mai doresc să mă risipesc în emoții și acțiuni inutile. Am o vârstă”, a spus omul de afaceri.

În funal, Ion Sturza a declarat că istoria arată că Moldova poate fi schimbată doar prin cotropire sau unire. Moldovenii nu sunt capabili de autoguvernare. “Trist, dar asta e…Aveți grijă de voi!”, a adăugat el.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Social34 de minute în urmă

Reforma sectorului de apărare discutată de ministrul Eugen Sturza şi ambasadorul SUA James Pettit

Ministrul Apărării Eugen Sturza a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit. Cu acest...

Social43 de minute în urmă

Doi brazilieni, prinși cu două kg de cocaină în stomac, pe Aeroportul Otopeni

Doi brazilieni, care au înghiţit două kilograme de cocaină, au fost depistaţi pe Aeroportul Otopeni. Una dintre aceste persoane avea...

Economie1 oră în urmă

Noi scumpiri! Preţuri mai mari pentru benzină şi motorină

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat marţi, 14 noiembrie, prețul plafon la benzină şi la motorină. Prețul plafon...

Social1 oră în urmă

Primarul general interimar Silvia Radu va primi în audienţă cetăţenii de două ori pe lună

Primarul general interimar al Chișinăului, Silvia Radu, va primi în audienţă cetăţenii, de două ori pe lună, în a II-a...

Politică3 ore în urmă

PAS a lansat trei seturi de recomandări menite să simplifice activitatea antreprenorilor

Partidul Acţiune şi Solidaritate a lansat astăzi trei seturi de recomandări care au menirea să simplifice activitatea antreprenorilor. Formaţiunea a...

Politică3 ore în urmă

Remanieri în Guvern până la jumătatea lunii decembrie

PDM a anunţat astăzi, prin vocea purtătorului de cuvânt al formaţiunii Vitalie Gamurari, despre apropiata remaniere a Guvernului, care va ...

Politică3 ore în urmă

PL nu va delega niciun reprezentant la dezbaterile electorale pentru desfășurarea referendumului local

Partidul Liberal a anunţat astăzi că nu va delega niciun reprezentant la dezbaterile electorale pentru desfășurarea referendumului local din 19...

Advertisement

Opinii