R. Moldova este gata pentru „o etapa calitativ noua” in relatiile cu NATO

Autoritatile moldovenesti sunt dispuse de a trece la o etapa calitativ noua de realizare a Programului „Parteneriat pentru Pace”, in cadrul caruia colaboreaza R. Moldova cu NATO. Intentia partii moldovenesti a fost expusa in cadrul intrevederii avute astazi a Presedintelui Vladimir Voronin cu Secretarul General adjunct al NATO pentru Diplomatia publica, Jean Fournet, aflat in vizita de lucru la Chisinau, – transmite Info-Prim, citand serviciul de presa al sefului statului.

Vladimir Voronin a remarcat proiectele realizate sau aflate in proces de realizare cu concursul NATO in diverse domenii, cum ar fi cele privind lichidarea substantelor chimice inutilizabile si interzise, privind distrugerea minelor anti-personal si a combustibilului pentru rachete, cu privire la managementul apelor raurilor Nistru si Prut din cadrul initiativei de Mediu si Securitate „ENVSEC”. Seful statului a exprimat interesul R. Moldova pentru continuarea cooperarii comunitatii stiintifice din tara noastra cu reteaua euroatlantica de cercetari stiintifice in cadrul Programului „Securitate pentru stiinta”.

Presedintele a sprijinit ideea avansata de Jean Fournet referitor la crearea la Chisinau a unui centru de informare NATO in cadrul uneia din institutiile stiintifice din tara.

La randul sau, Secretarul General adjunct al NATO pentru Diplomatia publica a apreciat realizarile inregistrate in relatiile NATO – R. Moldova, mentionand participarea activa a tarii noastre in cadrul Programului “Parteneriat pentru Pace”. Oficialul NATO s-a referit, de asemenea, la insemnatatea intensificarii cooperari internationale in vederea asigurarii securitatii regionale si mondiale, in special a tarilor care se confrunta cu probleme de securitate.

In context, Voronin a declarat ca autoritatile moldovenesti impartasesc aceste viziuni, tinand cont atat de situatia geopolitica a tarii, cit si de prezenta unui regim separatist pe teritoriul R. Moldova. Presedintele s-a referit la actiunile intreprinse de conducerea statului in scopul identificarii unor solutii pentru reglementarea diferendului transnistrean si securizarea segmentului de frontiera a R. Moldova cu Ucraina pe segmentul Transnistriei. Vladimir Voronin a mentionat interesul Moldovei pentru instituirea unui monitoring international asupra segmentului transnistrean al granitei moldo-ucrainene, ceea ce va permite stoparea contrabandei, traficului de fiinte umane si armament, caracteristice pentru aceasta zona, – noteaza Info-Prim, cu referire la sursa citata. // Info-Prim

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.