Propunerile Federatiei Ruse cu privire la principiile, directiile si etapele de baza in reglementarea transnistreana

Departamentul Relatii cu Publicul al Oficiului Centrului Strategii Politice pe linga Universitatea Libera "Bertrand Russel" a difuzat miercuri "Propunerile Federatiei Ruse cu privire la principiile, directiile si etapele de baza in reglementarea transnistreana". Agentia "NOVOSTI-MOLDOVA" publica integral textul acestui document:

Propunerile Federatiei Ruse cu privire la principiile, directiile si etapele de baza in reglementarea transnistreana

Reglementarea definitiva a problemei transnistrene se realizeaza exclusiv cu mijloace politice pasnice pe calea determinarii si intaririi legislative a statutului juridic special al Transnistriei cu respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Moldovei in frontierele Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti din data de 1 ianuarie 1990. Scopul reglementarii este crearea pe etape a statului – Moldova, care intruneste Republica Moldova si Transnistria, care a depasit consecintele conflictului pe calea formarii unei situatii politico-juridice principial noi. Baza acestei situatii politico-juridice este: demilitarizarea integrala a Moldovei, crearea noilor institute supranationale pentru edificarea democratica si garantii ferme in politica externa din partea tarilor, care deja dispun de atare statut. Sarcina principala a reglementarii este edificarea ireversibila a Moldovei ca stat, care treptat se situeaza pe calea dezvoltarii democratice si economiei de piata. Chestiunea cu privire la crearea statului comun – Moldova – va fi examinata de parti, reiesind din aspiratiile lor de a crea prin eforturi comune o societate contemporana democratica in interesele intregii populatii, care locuieste pe ambele maluri ale Nistrului. Partile confirma disponibilitatea lor de a conlucra cu statele-garante in reglementare – Federatia Rusa si Ucraina, precum si cu OSCE, in calitate de comediator ce asigura respectarea principiilor acestei Organizatii in reglementarea transnistreana, si in baza intelegerii reciproce de a accepta "bunele oficii", precum si asistenta expertilor Uniunii Europene si SUA in procesul de negocieri.

Moldova este un stat democratic, suveran, de drept, neutru si demilitarizat, fondat in baza unitatii teritoriale, principiilor unice de constituire a puterii de stat, spatiului unic de aparare, vamal si valutar-monetar. Purtator al suveranitatii si unica sursa a puterii de stat in Moldova este poporul multinational al tarii. Pe intreg teritoriul Moldovei se garanteaza diversitatea si libertatile politice, se asigura dreptul circulatiei oamenilor, marfurilor, serviciilor si capitalului, se recunoasc toate formele de proprietate. Moldova este un subiect al dreptului international. Transnistria in componenta Moldovei este o formatiune administrativ-teritoriala cu statut special de republica cu organe ale puterii si administrare proprii, care dispune de dreptul de a exercita functiuni executive si administrative in limitele teritoriului sau, de a institui sistemul impozitarii directe, de a solutiona probleme cu privire la proprietate si activitate economica a Transnistriei, de a reglementa activitatea economica externa, de a participa la promovarea politicii externe a Moldovei in problemele ce tin de interesele ei. Partile se vor abtine de la actiuni unilaterale, care ar putea influenta negativ procesul de reglementare, vor adopta masuri coordonate in scopul inlaturarii tensionarii in relatiile reciproce.

Avansarea spre obtinerea unui model atotcuprinzator si stabil de reglementare se va efectua pe etape. Cadrul temporar provizoriu se stabileste prin acordul partilor, tinindu-se cont de evolutia reala a procesului de negocieri.

Prima etapa este crearea conditiilor pentru coordonarea statutului special al Transnistriei. Parlamentul Republicii Moldova si Sovietul Suprem al Transnistriei constituie Forumul Parlamentar, care creeaza o comisie de monitorizare a alegerilor in Sovietul Suprem al Transnistriei, organizate in baza legii electorale, expertizata de Comisia de la Venetia a Consiliului Europei. Totodata, se formeaza delegatii plenipotentiare ale partilor pentru a participa la procesul de negocieri in reglementare cu cooptarea mediatorilor. Scopul este elaborarea Protocolului cu privire la masurile de stabilizare a perioadei de tranzitie, orientate spre normalizarea relatiilor reciproce intre parti si crearea conditiilor acceptabile de trai pentru populatie in baza democratiei, respectarii drepturilor omului si suprematia legii. Delegatiile incep examinarea setului de documente "Controlul asupra inarmarii – masurile de consolidare a increderii si securitatii in Moldova", elaborat de mediatori, pornind de la crearea in etapa finala a unui stat demilitarizat neutru.

Etapa a doua – elaborarea unui statut juridic special pentru Transnistria, crearea Parlamentului Mixt Bicameral al Moldovei. Dupa alegerile in Sovietul Suprem al Transnistriei in cadrul Forumului Parlamentar renovat se creeaza delegatii parlamentare speciale ale partilor, care vor incepe elaborarea, luind in consideratie intelegerile stabilite anterior cu suportul mediatorilor proiectului documentului cu privire la statutul juridic special al Transnistriei, care include prevederi cu privire la delimitarea imputernicirilor si competentelor intre autoritatile centrale ale Moldovei si organele puterii din Transnistria.

Forumul Parlamentar realizeaza pregatirea si organizarea alegerilor in Parlamentul Mixt Bicameral al Moldovei in baza Regulamentului cu privire la alegeri, coordonat si aprobat de catre Parlamentul Republicii Moldova si Sovietul Suprem al Transnistriei. Parlamentul Mixt Bicameral al Moldovei elaboreaza ordinea formarii institutelor supranationale de baza ale puterii de stat, initiaza pregatirea programelor de actiuni, orientate spre conjugarea potentialului material si spiritual al partilor in solutionarea problemelor economice si sociale, crearea spatiilor juridic, economic, de aparare, social, vamal, umanitar, etc. comune si armonizate. Se creeaza Comitetul Coordonator, chemat sa contribuie la solutionarea diferitelor disensiuni din activitatea la legislatia nationala comuna, iar in viitor – la interpretarea si executarea prevederilor cu privire la statutul juridic special al Transnitriei.

Etapa a treia – determinarea definitiva a statutului special al Transnistriei, garantiile respectarii si executarii intelegerilor intre parti. Proiectul documentului cu privire la statutul special al Transnistriei este remis spre examinare Parlamentului Republicii Moldova, Sovietului Suprem al Transnistriei si Parlamentului Mixt Bicameral al Moldovei cu aprobarea ulterioara in cadrul plebiscitului, desfasurat in corespundere cu standardele democratice ale OSCE si Consiliului Europei. Partile in comun cu tarile-garante – Federatia Rusa si Ucraina, precum si OSCE, elaboreaza Acordul cu privire la garantiile respectarii si executarii intelegerilor privind statutul juridic al Transnitriei, care urmeaza sa fie acceptat de catre Parlamentul Mixt Bicameral al Moldovei, aprobat de catre Parlamentul Republicii Moldova si Sovietul Suprem al Transnistriei concomitent cu prevederile statutului juridic special al Transnitriei.

Sistemul de garantii trebuie sa fie complex, sa includa garantii politice, juridice, economice, militare, etc. in particular, garantii politice – dreptul Transnistriei sau Republicii Moldova de a se retrage din componenta Moldovei cu conditia, daca ea isi pierde dreptul de subiect juridic; garantii cu drept international – inregistrarea acordurilor semnate la OSCE, depunerea lor in tarile-garante; juridice – fixarea legislativa a intelegerilor stabilite; economice – asigurarea economica si financiara a rezultatelor reglementarii; militare – asigurarea militara garantata a respectarii si executarii intelegerilor cu participarea contingentului militar international si observatorilor internationali neinarmati, parametrii carora se elaboreaza in cadrul procesului de negocieri pentalateral, tinind cont de rolul Federatiei Ruse si Ucrainei ca tari-garante recunoscute, precum si de rolul OSCE ca organizatie internationala, care ar putea lua sub egida sa desfasurarea operatiunilor. Este necesar de a asigura principiile neadmiterii pauzelor in sprijinul militar al pacii si stabilitatii pe Nistru si trecerii treptate de la o formula de asigurare militara garantata la alta. // "Noutati – Moldova"

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.