Connect with us

Politică

Presedintele Petru Lucinschii a plecat in Germania pentru a participa laforul economic de la Berlin

Presedintele Petru Lucinschii a plecat in Germania pentru a participa laforul economic de la Berlin

Publicat

pe

In dimineata zilei de vineri, presedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a plecat in Germania pentru a participa la Forul economic ce se va desfasura timp de doua zile la Berlin, informeaza AP FLUX.

Potrivit unui comunicat al serviciului de presa al Presedintiei,remis AP FLUX, presedintele Lucinschi s-i deplasat cu un avion de ruta,"toate cheltuielile pentru participarea la acest prestigios for fiindachitate de organizatori – revista"Financial Times" si Fundatia RobertQuandt".

Intr-i declaratie de presa, presedintele Petru Lucinschii a mentionat ca, "in conditiile actuale, pentru Moldova este foarte importantaparticiparea la Forul economic de la Berlin, unde se vor discuta cele maistringente probleme economice, urmind a fi propuse solutii pentrurezolvarea acestora.

"Republica Moldova este afectata de criza economico-financiara care intr-i masura mai mare sau mai mica s-i rasfrint asupra tuturor statelor.Este important sa constientizam gravitatea situatiei si sa ne conjugameforturile pentru depasirea dificultatilor. Ne vom folosi de ocaziepentru a stabili noi relatii reciproc avantajoase. Trebuie sa dam unsemnal clar partenerilor nostri, organismelor internationale, oamenilorde afaceri ca in pofida greutatilor tara noastra ramine un adept ferm alpromovarii reformelor, este deschisa pentru colaborare, dispune de olegislatie atractiva pentru potentialii investitori straini",a declaratPetru Lucinschi.

In cadrul Forului de la Berlin presedintele Republicii Moldova varosti o alocutiune, va avea un sir de intrevederi cu sefi de stat si deguvern, reprezentanti a organizatiilor internationale si europene,economisti-practicieni si savanti cu renume.

Printre participantii la Forul economic de la Berlin se numarapresedintele Lituaniei, Valdas Adamkus, presedintele Macedoniei, KiroGligorov, presedintele Camerei deputatilor i Republicii Cehe, VaclavKlaus, presedintele Comisiei Europene, Jacques Santer,prim-vicedirectorul executiv al Fondului Monetar international, StanleyFicher, directorul general al Organizatiei Mondiale a comertului, RenatoRuggiero, viceprim-ministrul, ministrul de Finante al Poloniei, LeszecBalcerowicz", precizeaza comunicatul citat.
Presedintele Petru Lucinschi va reveni la Chisinau in seara zilei de 22 noiembrie. // FLUX

Citește mai departe
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Politică

Igor Dodon reacționează: În loc să stopeze încălcările comise de guvernare, CC dă undă verde promovării lor

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon declară că prin decizia de a-l suspenda din funcţie, Curtea Constituţională ar fi comis o dublă ilegalitate: a zădărnicit încercarea sa de a stopa o gravă încălcare de legislaţie şi a dat posibilitate ca această încălcare să fie promovată „de un aşa-numit preşedinte interimar”.

Declarația a fost făcută astăzi după ce Curtea Constituțională l-a suspendat temporar din nou din funcție în contextul în care Igor Dodon a refuzat a doua oară să-i numească pe candidații PDM la funcția de miniștri Silvia Radu, la Sănătate, și Nicolae Ciubuc, la Agricultură.

„Regret că, în loc să stopeze încălcările grave comise de guvernare, Curtea Constituţională dă undă verde promovării lor în continuare. Aceasta ridică mari semne de întrebare privind profesionalismul şi independenţa judecătorilor Curţii.

Cei de la putere şi instituţiile pe care le controlează pur şi simplu nu-şi dau seama de gravitatea acţiunilor lor şi de consecinţele ce vor surveni. Însă, mai devreme sau mai târziu, pentru toate aceste încălcări vor trebui să plătească. Şi vor răspunde aşa cum prevede legislaţia în vigoare, pe care ei astăzi o încalcă cu atâta neruşinare, promovându-şi interesele înguste de partid”, a declarat președintele Dodon pe pagina sa de Facebook.

Totodată, șeful statului a explicat că Silvia Radu nu poate fi numită în funcţia de ministru al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, întrucât legislația prevede că pentru a ocupa o funcţie publică de conducere de nivel superior, persoana trebuie să aibă între altele studii superioare, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă și să aibă cel puţin 5 ani vechime în specialitatea/profilul funcţiei publice respective și să aibă experienţă managerială de cel puţin 2 ani.

„Aceste condiții sunt înaintate pentru orice candidat la orice funcție publică și ar fi straniu ca un ministru responsabil de domeniu, care este funcție de demnitate publică mult mai înalta decât cea de funcționar public, să nu corespundă unor cerințe minime înaintate angajaților săi”, a menționat Igor Dodon.

Cât privește candidatura lui Nicolae Ciubuc, propus pentru funcţia de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, șeful statului a spus că ar fi de menţionat că nu corespunde criteriilor de integritate.

„Cei de la guvernare ştiu foarte bine despre abaterile penale pe care le-a comis dânsul, dar oricum insistă pe promovarea sa într-o funcţie atât de importantă”, a relatat Igor Dodon.

Curtea Constituţională a decis că președintele Parlamentului sau prim-ministrul va semna decretele de numire în funcție a noilor miniștri ai Agriculturii și Sănătății.

Citește mai departe

Politică

Important! Igor Dodon suspendat temporar din nou din funcție

Publicat

pe

De către

Curtea Constituțională l-a suspendat temporar din nou din funcție pe președintele țării, Igor Dodon. Decizia Înaltei Curți privind constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte a fost luată în contextul în care Igor Dodon a refuzat a doua oară să-i numească pe candidații PDM la funcția de miniștri Silvia Radu, la Sănătate, și Nicolae Ciubuc, la Agricultură.

Curtea Constituţională a decis că președintele Parlamentului sau prim-ministrul va semna decretele de numire în funcție a noilor miniștri ai Agriculturii și Sănătății.

Igor Dodon a refuzat să semneze decretele de numire în funcția de miniștri a candidaților Silvia Radu, la Sănătate, și Nicolae Ciubuc, la Agricultură. El a declarat că Silvia Radu, propusă la funcția de ministru al Sănătății, nu ar fi specialistă în domeniul dat, iar Nicolae Ciubuc, înaintat la funcția de ministru al Agriculturii, ar avea probleme de integritate.

Până în prezent, Igor Dodon a fost suspendat de trei ori prin deciziile CCM. În toate cazurile, interimatul a fost asigurat de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Citește mai departe

Politică

Curtea Constituţională examinează sesizarea deputaților PDM privind interimatul funcției de președinte al R.Moldova// VIDEO

Până în prezent, Igor Dodon a fost suspendat de trei ori prin deciziile CCM.

Publicat

pe

De către

Curtea Constituţională examinează sesizarea depusă de deputații PDM privind constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova.

Potrivit deputaților, sesizarea depusă a fost depusă „în vederea depășirii blocajului constituțional generat de președintele țării prin refuzul deliberat de a executa obligația constituțională de numire în funcție a unor membri ai Guvernului”.

Igor Dodon a refuzat să semneze decretele de numire  în funcția de miniștri a candidaților Silvia Radu, la Sănătate, și Nicolae Ciubuc, la Agricultură. El a declarat că Silvia Radu, propusă la funcția de ministru al Sănătății, nu ar fi specialistă în domeniul dat, iar Nicolae Ciubuc, înaintat la funcția de ministru al Agriculturii, ar avea probleme de integritate.

Pe de altă parte, premierul Pavel Filip a declarat că va insista asupra celor două candidaturi. Pavel Filip a spus că președintele dă dovadă că nu respectă Constituția, iar neglijarea prevederilor constituționale nu este tocmai cea mai bună metodă.

Până în prezent, Igor Dodon a fost suspendat de trei ori prin deciziile CCM. În toate cazurile, interimatul a fost asigurat de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com