Connect with us

Politică

Presedintele Petru Lucinschii a plecat in Germania pentru a participa laforul economic de la Berlin

Presedintele Petru Lucinschii a plecat in Germania pentru a participa laforul economic de la Berlin

Publicat

pe

In dimineata zilei de vineri, presedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a plecat in Germania pentru a participa la Forul economic ce se va desfasura timp de doua zile la Berlin, informeaza AP FLUX.

Potrivit unui comunicat al serviciului de presa al Presedintiei,remis AP FLUX, presedintele Lucinschi s-i deplasat cu un avion de ruta,"toate cheltuielile pentru participarea la acest prestigios for fiindachitate de organizatori – revista"Financial Times" si Fundatia RobertQuandt".

Intr-i declaratie de presa, presedintele Petru Lucinschii a mentionat ca, "in conditiile actuale, pentru Moldova este foarte importantaparticiparea la Forul economic de la Berlin, unde se vor discuta cele maistringente probleme economice, urmind a fi propuse solutii pentrurezolvarea acestora.

"Republica Moldova este afectata de criza economico-financiara care intr-i masura mai mare sau mai mica s-i rasfrint asupra tuturor statelor.Este important sa constientizam gravitatea situatiei si sa ne conjugameforturile pentru depasirea dificultatilor. Ne vom folosi de ocaziepentru a stabili noi relatii reciproc avantajoase. Trebuie sa dam unsemnal clar partenerilor nostri, organismelor internationale, oamenilorde afaceri ca in pofida greutatilor tara noastra ramine un adept ferm alpromovarii reformelor, este deschisa pentru colaborare, dispune de olegislatie atractiva pentru potentialii investitori straini",a declaratPetru Lucinschi.

In cadrul Forului de la Berlin presedintele Republicii Moldova varosti o alocutiune, va avea un sir de intrevederi cu sefi de stat si deguvern, reprezentanti a organizatiilor internationale si europene,economisti-practicieni si savanti cu renume.

Printre participantii la Forul economic de la Berlin se numarapresedintele Lituaniei, Valdas Adamkus, presedintele Macedoniei, KiroGligorov, presedintele Camerei deputatilor i Republicii Cehe, VaclavKlaus, presedintele Comisiei Europene, Jacques Santer,prim-vicedirectorul executiv al Fondului Monetar international, StanleyFicher, directorul general al Organizatiei Mondiale a comertului, RenatoRuggiero, viceprim-ministrul, ministrul de Finante al Poloniei, LeszecBalcerowicz", precizeaza comunicatul citat.
Presedintele Petru Lucinschi va reveni la Chisinau in seara zilei de 22 noiembrie. // FLUX

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Politică

Ministrul de Externe Tudor Ulianovschi va inaugura Ambasada Republicii Moldova în EAU

Publicat

pe

De către

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, întreprinde, în perioada 8 – 10 mai, o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite (EAU), în cadrul căreia va fi deschisă Ambasada Republicii Moldova în această țară. Ceremonia de inaugurare a misiunii diplomatice este programată pentru data de 10 mai, ora 19.30, în capitala Adu Dhabi.

Agenda de lucru a Ministrului Ulianovschi, pe lângă ceremonia de inaugurare, include un șir de întrevederi bilaterale cu membrii Guvernului EAU, oficiali de diferit rang din emiratele Dubai și Abu Dhabi, participarea la Forumul economic moldo-emirian, precum și o reuniune cu conaționalii stabiliți în acestă țară.

În cadrul discuțiilor vor fi abordate aspectele extinderii dialogului politic între Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite, intensificarea relațiilor comercial-economice, culturale, juridice, etc.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Emiratele Arabe Unite au fost stabilite la 21 decembrie 1995, fiind semnate în prezent 7 tratate bilaterale.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul 2017 volumul exporturilor moldoveneşti în Emiratele Arabe Unite a însumat 2,47 mln dolari (comparativ cu  788,22 mii dolari în anul 2016), iar volumul importurilor a constituit 1,89 mln dolari (comparativ cu 1,08 mln dolari în anul 2016).

Citește mai departe

Politică

Ion Ceban și Silvia Radu ar ajunge în turul II, obținând aproape același număr de voturi// SONDAJ

Publicat

pe

De către

Candidatul Partidului Socialiștilor Ion Ceban și candidata independentă Silvia Radu ar ajunge în turul doi la alegerile locale noi din 20 mai, obținând aproape același număr de voturi. Cel puțin aceasta arată datele unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

Potrivit acestuia, pentru candidatul PSRM, Ion Ceban, ar vota 27,6% dintre chișinăuieni, iar pentru Silvia Radu – 27,1%. Cei doi ar fi urmați de candidatul comun al PAS, PLDM și Platforma DA, Andrei Năstase, care ar acuma 13,2% din voturi.

Candidatul Partidului Unității Naționale, Constantin Codreanu ar acumula 3,8%, iar candidatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu cu 2,0%.

De notat că 13,3% dintre locuitorii capitalei au declarat că nu știu pentru cine ar vota la alegerile locale, iar 8,3% dintre respondenți au menționat că nu vor merge la vot.

Sondajul a fost realizat în perioada 21 aprilie – 2 mai, pe un eșantion de 1182 de respondenți din Chișinău.

Citește mai departe

Politică

Politiciana care face slalom printre amenințări și intimidări

Publicat

pe

„Sunt de-o vârstă cu Republica Moldova și independentă de la naștere”, așa răspunde Victoria Butuc când este întrebată câți ani are. De mai mult de șase ani este implicată în politica moldovenească și a depășit deja perioada „luatului peste picior” că ar fi tânără, femeie și că locul ei ar fi acasă.

Victoria Butuc este consilieră locală în satul Dănceni, consilieră raională Ialoveni și asistenta unui deputat în Parlamentul Republicii Moldova. „Să te impui în fața seniorilor este foarte greu. Să demonstrezi că meriți să ai un loc de frunte în lista candidaților pentru consilieri, la fel, este complicat”, povestește tânăra.

Interviul integral îl găsiți pe REPORTAJE.MOLDOVA.ORG

Citește mai departe