Pentru separatism, la închisoare! Inițiativă legislativă înregistrată în Parlament de PLR

Pedepse drastice pentru separatism. Partidul Liberal Reformator a înregistrat în Parlament un proiect de modificare a legislației în vigoare, care prevede pedepse cu până la 20 de ani de închisoare, dizolvarea organizațiilor neguvernamentale sau desființarea partidelor politice și retragerea cetățeniei pentru acțiuni ce atentează la integritatea teritorială a Republicii Moldova, prin instigare sau chemare la separatism.

Autorii propun completarea Codului Penal cu un nou articol ce definește separatismul ca:

voință a unei comunități minoritare de cetățeni ai Republicii Moldova, care pledează pentru separarea de statul Republica Moldova și constituirea unei alte entități politico-statale, acțiune care ar duce la încălcarea integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Persoanele care cheamă la separatism, promovează separatismul prin întrunirea cetățenilor în partide politice și organizații nonguvernamentale, ar urma să fie pedepsite cu închisoare de la 6 până la 12 ani, fără dreptul de a ocupa vreodată funcții elective în administrația publică centrală sau locală.

În circumstanțe agravante, cum ar fi aplicarea armelor, înființarea unor organizații criminale și moartea unor persoane, pedeapsa ar urma să ajungă până la 20 de ani.

De asemenea, PLR propune amendarea Legii cetățeniei, a Legii cu privire la asociațiile obștești și celei cu privire la partide.

Solicitată de Moldova.ORG, Ana Guțu, unul dintre autorii acestui proiect, a declarat că inițiativa are directă legătură cu evenimentele din Ucraina. Ea a precizat că:

Mai bine să prevenim, decât să ajungem la astfel de situații. Desigur că proiectul nu este un panaceu și nu ar putea să asigure și nu ar putea să ne asigure de eventualitatea apariției unui focar separatist, dar ar fi bine să acoperim acest gol legislativ, să avem instrumentarul necesar pentru pedepsirea organizațiilor politice, neguvernamentale, a persoanelor fizice în cazul în care aceste promovează idei separatiste, instigă la separatism și organizează acțiuni separatiste.

Potrivit Anei Guțu, ideea unui asemenea proiect a fost discutată în prealabil cu partenerii PLR din coaliția de guvernământ, motiv pentru care autorii speră să aibă susținerea necesară pentru adoptarea lui în Parlament.

Și analistul politic Anatol Țăranu crede că există destule șanse ca acest proiect de lege să fie susținut de Coaliția Pro-Europeană, pentru că mult mai periculos ar fi ca el acum să fie respins. Crearea unor obstacole suplimentare, în opinia lui Țăranu, nu strică, chiar dacă acestea nu sunt numaidecât capabile să stăvilească pericolul separatismului, iar asemenea inițiative, promovate într-un an electoral vor fi întotdeauna privite cu anumite suspiciuni.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.