PDM va analiza în zilele următoare fiecare recomandare din documentul Comisiei de la Veneția și va căuta soluțiile necesare pentru adaptarea inițiativei privind schimbarea sistemului electoral la recomandările tehnico-juridice ale experților internaționali, se arată într-un comunicat al formaţiunii.

Potrivit sursei citate, în zilele următoare, PDM va avea consultări și cu deputații din Parlamentul Republicii Moldova pe subiectul recomandărilor Comisiei de la Veneția, dar și cu oficiali din afara țării, inclusiv cu experții Comisiei de la Veneția.

Partidul Democrat din Moldova s-a arătat ferm angajat în procesul de reformare politică.

Vom respecta până la capăt dorința cetățenilor de a vota direct deputații la viitoarele alegeri – o promisiune pe care aproape toate partidele din Republica Moldova au făcut-o în alegerile din ultimii ani și nu au îndeplinit-o până în prezent

În același timp, PDM va susține modificările necesare pentru ca schimbarea sistemului electoral să se facă în concordanță cât mai bună cu recomandările tehnico-juridice ale experților Comisiei de la Veneția”, se mai arată în comunicatul PDM.

Reamintim că experții în drept constituținal al Consiliului Europei, parte a Comisiei de la Veneția, au adoptat astăzi opinii care evaluează critic proiectul de lege pentru modificarea sistemului electoral al Republicii Moldova.

În urma unor consultări publice ample cu toate părțile interesate relevante, avizul comun a concluzionat că reforma propusă nu poate fi considerată adoptată printr-un larg consens. Aceasta ridică “preocupări semnificative”, inclusiv riscul ca deputații aleși în circumscripții uninominale parlamentare să fie vulnerabili la influențarea intereselor de afaceri.