Parlamentul trebuie sa adopte acum legea despre principiile de baza ale statutului transnistriei

Interviu acordat agentiei BASA press de cunoscutul analist politic occidental Vladimir Socor.

Intrebare: Cum comentati declaratiile ministrului afacerilor externe al Rusiei Serghei Lavrov despre planul Iuscenco si Kozak si proiectul de lege despre principiile de baza ale statutului politic al regiunii transnistrene a Moldovei facute joi intr-un interviu acordat presei ruse?

Raspuns: Ministrul Lavrov a declarat in 14 iulie ca trebuie folosit practic tot ce era cuprins in planul Kozak — "ispolizovanie vsego togo, cito bilo narabotano v plane Kozaka" — combinat cu elemente din propunerile presedintelui ucrainean Iuscenco. In 13 Iulie, tot la Moscova, presedintele in exercitiu al OSCE, Dimitrij Rupel din Slovenia, a fost de acord cu Rusia ca trebuie folosit din nou planul Kozak, combinat cu planul Iuscenco.

In 12 Iulie, misiunea OSCE din Chisinau a inaintat un plan de masuri militare care ar legaliza armata ilegala a Transnistriei pentru o perioada de "tranzitie," la capatul careia intregul teritoriu al Republicii Moldova ar urma sa fie "demilitarizat." Rezultatul practic ar fi desfiintarea armatei Republicii Moldova, ca terenul sa ramana deschis pentru stationarea pe termen lung a unor trupe predominant rusesti cu mandat OSCE. Iar in 4 iulie, Adunarea Parlamentara a OSCE a adoptat rezolutia promovata de domnii Kimmo Kiljunen si William Hill, incercind sa deschida calea pentru recunoasterea regimului de la Tiraspol.

Aceste planuri nu tin seama catusi de putin de rezolutiile din 10 Iunie adoptate in unanimitate de Parlamentul Republicii Moldova.

Initiativele ruso-oseceiste vizeaza nu numai statutul Transnistriei, dar ele ataca statutul international juridic al Republicii Moldova insasi, degradand-o din randul statelor europene. Republica Moldova ar urma sa imparta puterea de stat cu regimul de la Tiraspol, in timp ce Rusia si Ucraina ar fi imputernicite oficial sa supravegheze aceasta "reglementare," iar grosul trupelor rusesti ar ramane pe loc. Rezultatul ar fi un protectorat rusesc, sau un condominiu ruso-ucrainean, asupra Republicii Moldova, sub o eticheta formala a OSCE.

Iata de ce, Parlamentul Republicii Moldova trebuie acum sa adopte legea despre principiile care ar sta la baza unui statut negociat al Transnistriei. Legea propusa ar face imposibila folosirea Transnistriei ca instrument pentru demontarea statului Republica Moldova. Ea ar intari rezolutiile adoptate de Parlament in unanimitate la 10 Iunie, ca ele sa fie luate in serios de catre toti cei cu care avem de-a face. Legea va fi acel scut de aparare a Moldovei impotriva presiunilor care vor continua.

Daca nu adoptam legea acum, presiunile se vor intensifica. Legea va ajuta diplomatiei moldovene, Presedintiei si Ministerului de Externe. De cate ori acestia vor fi supusi presiunilor Rusiei si OSCE, partea moldoveneasca va putea intotdeauna sa spuna: Nu putem face cedarile care ni se cer, deoarece avem o lege referitoare la reglementarea democratica, pasnica, in spirit european a problemei transnistrene, o lege care nu ne permite sa sacrificam interesele vitale ale statului. Iata de ce trebuie adoptata urgent aceasta lege.

O asemenea lege este un instrument cu valoare strategica. Iar din punct de vedere tactic, acum este momentul cel mai potrivit pentru a adopta legea, deoarece OSCE impreuna cu Rusia au reinviat planul Kozak, care era cat pe ce sa distruga Republica Moldova. Ca raspuns, statul are toate justificarile sa adopte in regim de urgenta o lege care sa zadarniceasca aplicarea planului Kozak si a variantelor sale, acum si in viitor.

Lavrov si OSCE sunt impotriva adoptarii unei asemenea legi. Dansii isi dau bine seama de faptul ca legea respectiva ar deveni scutul juridic de aparare al Republicii Moldova impotriva presiunilor.

Uniunea Europeana se pregateste pentru operatiunea de securizare a granitei moldo-ucrainene in Transnistria. Operatiunea nu ar fi o favoare facuta Moldovei, ci ar corespunde intereselor politice si de securitate ale Uniunii Europene. UE a cerut Chisinaului sa formuleze propriul sau plan, propria sa viziune politica referitoare la Transnistria. Ce-i drept, UE nu doreste o lege. Dar iata ca documente moldovene declarative, chiar foarte valoroase, ca cele adoptate unanim de Parlament la 10 Iunie, s-au dovedit insuficiente. Vedem cum Moscova si OSCE nu tin seama citusi de putin de acele documente declarative. Este necesara o lege a Republicii Moldova.

Sa fie clar faptul ca Rusia si OSCE, recent si unele cercuri din Kiev – fiecare din motivele lor proprii – incearca sa demonteze statul Republica Moldova. Slabiciunea trecutelor guvernari moldovene a contribuit la situatia actuala. Demontarea statului este pericolul real pe care trebuie sa-l constientizam.

Propunerile existente, inclusiv a lui Kozak si a lui Iuscenco, acorda Tiraspolului o parte a puterii de stat, imputernicind Rusia si Ucraina sa arbitreze aranjamentele constitutionale interne ale Republicii Moldova si relatiile Chisinau-Tiraspol. Aceasta ar insemna demontarea statului pe plan politic si constitutional.

Proiectul militar amintit mai sus ar insemna demontarea statului pe planul militar si al securitatii. El ar legifera dominatia Rusiei pe acest plan, eventual in cooperare cu Ucraina, sau poate in competitie cu Ucraina, pe teritoriul Republicii Moldova transformata in simplu obiect.

Iata, deci, care este sensul initiativelor din ultimele zile: declaratiile lui Lavrov, reinvierea planului Kozak de catre Rusia si OSCE, rezolutia AP OSCE, si proiectul asa zisei "demilitarizari" a Republicii Moldova. Aceste intentii ar zadarnici aspiratiile Moldovei de integrare europeana. Rusia si-ar realiza ambitii geopolitice in aceasta regiune a Europei; iar OSCE aflata in agonie si-ar justifica supravietuirea ca institutie de securitate, desigur numai pe hartie, la cheremul Rusiei, sacrificand Republica Moldova.

Dar Moldova nu va putea fi sacrificata de nimeni, atata timp cat functioneaza legea, cat avem o conducere, ca cea actuala, care este hotarata sa apere suveranitatea si statalitatea si care nu cedeaza presiunilor de a demonta statul. Fara sa ne lasam intimidati, trebuie sa analizam la rece si sa folosim instrumentele legale, democratice, pentru a ne apara de acest pericol.

Cu nici o tara europeana nu se comporta cineva in asa mod. Numai cu Moldova se comporta Kremlinul si OSCE ca si cum Moldova nu ar fi un stat. Daca asemenea propuneri ar fi facute Georgiei, Azerbaidjanului sau Ucrainei, ar fi respinse cu indignare; de aceea nici nu li se fac lor asemenera propuneri. Numai in Moldova, institutii ca OSCE si mai ales guvernul Rusiei se asteapta sa li se faca mereu concesii pentru ca asa s-au obisnuit de mai bine de 10 ani. Conducerile trecute au mers din cedari in cedari, nu au fost niciodata sigure ce vor si daca merita sa se respecte pe sine ca stat.

Eu am incredere ca actuala conducere va sti sa foloseasca instrumentele legale si democratice si ca Parlamentul va adopta acum legea referitoare la principiile de baza ale unui viitor statut al Transnistriei, in asa mod incat si actuala si viitoarele guvernari sa aiba acest scut de aparare impotriva presiunilor externe.

I: Din ce cauza credeti ca Ministerul rus de externe a inceput sa faca practic zilnic cate o declaratie care vizeaza Moldova, atat in contextul problemei transnistrene, dar si cu referire la politica interna a Chisinaului?

R: Ministerul de Externe al Rusiei conduce aceasta campanie, impreuna cu deputati din Duma si bineinteles Modest Kolerov, ideologul revansei imperiale veliko-ruse. Actualmente Moldova este la fel de atacata de propaganda rusa cum sunt atacate statele Baltice si Georgia de mai multi ani. Este acelasi limbaj pur si simplu huliganic, nepermis in relatiile internationale, in civilizatia europeana. Suntem cu Balticii si Georgia intr-o companie onorabila, ei nu se sperie, nu avem nici noi motive sa ne speriem.

Moscova incearca sa intimideze Chisinaul oficial, ca acesta sa se impace cu stationarea trupelor rusesti in Transnistria si cu regimul instalat la Tiraspol. Eu as sugera Chisinaului sa ironizeze campania ruseasca de propaganda, ca pe niste istericale neputincioase. Lucrul cel mai important este sa ne facem lectiile de acasa – continuarea reformelor democratice, continuarea cursului european, suprimarea coruptiei, indeplinirea planului de actiuni cu Uniunea Europeana. Iar acum, in regim de urgenta, adoptarea legii despre principiile de baza ale statutului Transnistriei, ca raspuns normal si demn la reinvierea planului Kozak de catre Rusia si OSCE.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.