Connect with us

Politică

Oficialitatile moldovene sunt ingrijorate de perspectiva discriminarii tarii de catre unele state est-europene

Oficialitatile moldovene sunt ingrijorate de perspectiva discriminarii tarii de catre unele state est-europene

Publicat

pe

Oficialitatile RepubliciiMoldova sunt ingrijorate de intentia unor state de a introduce unsistem de vize in relatiile lor cu RM, a comunicat in cadrul unuibriefing Oleg Serebrian, purtator de cuvant la MAE.

Aceasta pozitie a fost prezentata de o delegatie a RM la Sedintapentru parteneriat si cooperare cu Uniunea Europeana (UE),desfasurata la Bruxelles la 27 noiembrie 1998.

Solicitat de BASA-press, Ion Esanu, seful Directiei consulare aMAE, a declarat ca "nu este cunoscuta lista statelor" care vorintroduce regim de vize pentru RM, dar "se presupune ca acestea senumara printre cele care vor sa adere la UE si NATO".

Serebrian a mai aratat ca unele tari, mai ales cele membre aleCEFTA, evita sa incheie acorduri de liber-schimb cu RM, pe motiv caintelegerile de acest fel cu un fost stat sovietic pot complicaintegrarea lor in UE. "Aceasta tendinta se va repercuta negativasupra libertatii circulatiei cetatenilor, marfurilor siserviciilor intre RM si actualii sau viitorii membri UE", aprecizat Serebrian.

Delegatia RM la Bruxelles a aratat ca "eforturile RM vizanddiversificarea relatiilor sale economice externe" pot fizadarnicite de "procesul de divizare a continentului" pe criteriigeopolitice. Delegatia RM considera ca "cea mai buna solutie pentrua elimina ingrijorarile RM si sentimentul de discriminare, ar fidemararea negocierilor privind asocierea RM la UE".

BASA-PRESS

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Politică

Ministrul de Externe Tudor Ulianovschi va inaugura Ambasada Republicii Moldova în EAU

Publicat

pe

De către

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, întreprinde, în perioada 8 – 10 mai, o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite (EAU), în cadrul căreia va fi deschisă Ambasada Republicii Moldova în această țară. Ceremonia de inaugurare a misiunii diplomatice este programată pentru data de 10 mai, ora 19.30, în capitala Adu Dhabi.

Agenda de lucru a Ministrului Ulianovschi, pe lângă ceremonia de inaugurare, include un șir de întrevederi bilaterale cu membrii Guvernului EAU, oficiali de diferit rang din emiratele Dubai și Abu Dhabi, participarea la Forumul economic moldo-emirian, precum și o reuniune cu conaționalii stabiliți în acestă țară.

În cadrul discuțiilor vor fi abordate aspectele extinderii dialogului politic între Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite, intensificarea relațiilor comercial-economice, culturale, juridice, etc.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Emiratele Arabe Unite au fost stabilite la 21 decembrie 1995, fiind semnate în prezent 7 tratate bilaterale.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul 2017 volumul exporturilor moldoveneşti în Emiratele Arabe Unite a însumat 2,47 mln dolari (comparativ cu  788,22 mii dolari în anul 2016), iar volumul importurilor a constituit 1,89 mln dolari (comparativ cu 1,08 mln dolari în anul 2016).

Citește mai departe

Politică

Ion Ceban și Silvia Radu ar ajunge în turul II, obținând aproape același număr de voturi// SONDAJ

Publicat

pe

De către

Candidatul Partidului Socialiștilor Ion Ceban și candidata independentă Silvia Radu ar ajunge în turul doi la alegerile locale noi din 20 mai, obținând aproape același număr de voturi. Cel puțin aceasta arată datele unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

Potrivit acestuia, pentru candidatul PSRM, Ion Ceban, ar vota 27,6% dintre chișinăuieni, iar pentru Silvia Radu – 27,1%. Cei doi ar fi urmați de candidatul comun al PAS, PLDM și Platforma DA, Andrei Năstase, care ar acuma 13,2% din voturi.

Candidatul Partidului Unității Naționale, Constantin Codreanu ar acumula 3,8%, iar candidatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu cu 2,0%.

De notat că 13,3% dintre locuitorii capitalei au declarat că nu știu pentru cine ar vota la alegerile locale, iar 8,3% dintre respondenți au menționat că nu vor merge la vot.

Sondajul a fost realizat în perioada 21 aprilie – 2 mai, pe un eșantion de 1182 de respondenți din Chișinău.

Citește mai departe

Politică

Politiciana care face slalom printre amenințări și intimidări

Publicat

pe

„Sunt de-o vârstă cu Republica Moldova și independentă de la naștere”, așa răspunde Victoria Butuc când este întrebată câți ani are. De mai mult de șase ani este implicată în politica moldovenească și a depășit deja perioada „luatului peste picior” că ar fi tânără, femeie și că locul ei ar fi acasă.

Victoria Butuc este consilieră locală în satul Dănceni, consilieră raională Ialoveni și asistenta unui deputat în Parlamentul Republicii Moldova. „Să te impui în fața seniorilor este foarte greu. Să demonstrezi că meriți să ai un loc de frunte în lista candidaților pentru consilieri, la fel, este complicat”, povestește tânăra.

Interviul integral îl găsiți pe REPORTAJE.MOLDOVA.ORG

Citește mai departe