Connect with us

Politică

Moldovenii ar putea călători fără vize în UE în toamna anului viitor

Moldovenii ar putea călători fără vize în ţările din Uniunea Europeană în toamna anului viitor. Afirmaţia aparţine expertului în cadrul Institutului pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene, Nicu Popescu, pe contul său de pe o reţea de socializare.

Publicat

pe

Moldovenii ar putea călători fără vize în ţările din Uniunea Europeană în toamna anului viitor. Afirmaţia aparţine expertului în cadrul Institutului pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene, Nicu Popescu, pe contul său de pe o reţea de socializare.

Nicu Popescu spune că nu este vorba despre un acord separat de liberalizare al vizelor. "Când statele membre iau decizia politică de a liberaliza vizele cu Republica Moldova, atunci la propunerea Comisiei Europene se amendează Regulamentul 539/2001. În acest regulament Anexa 1 conţine lista statelor cetăţenii cărora au nevoie de vize pentru a intra în UE, iar în Anexa 2 sunt menţionate statele cetăţenii cărora nu au nevoie de vize pentru UE. Deci atunci când se ia decizia finală – Moldova pur şi simplu este mutată din Anexa 1 în Anexa 2", explică expertul.

Totodată, Nicu Popescu dă exemplul Albaniei. "Comisia Europeană a recomandat ridicarea vizelor pentru Albania în aprilie 2010, statele membre au aprobat această decizie în Noiembrie şi din 15 decembrie 2010 – cetăţenii albanezi puteau călători fara vize în UE. Deci de la constatarea faptului că Albania îndeplinea condiţiile necesare (deşi nu toate la data aceea), până la călătoriile fără vize a durat circa 8 luni. În cazul Moldovei – toamna sau sfârşitul anului 2014 ar fi o dată fezabilă…", adaugă acesta.

 

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Politică

Susținătorii Partidului Șor protestează la Curtea de Apel împotriva unei contestatii depusă de Maia Sandu// VIDEO

Publicat

pe

De către

Susținătorii Partidului Șor organizează un protest în fața Curții de Apel, declarându-și susținerea față de vicepreședintele partidului, Marina Tauber, care a fost ales primar în primul tur al alegerilor locale în localitatea Jora de Mijloc.

Astăzi, la Curtea de Apel urmează a fi examinată contestația liderei PAS Maia Sandu privind decizia instantei de la Orhei, care a respins contestația depusă de lidera PAS privind anularea alegerilor din Jora de Mijloc.

Astfel, susținătorii partidului Șor țin în mâini pancarte pe care sunt inscripționate mesaje în limba română și rusă„ Maia-rușinea Europei”, „  Justiția, ascultă vocea poporului”. ș.a. Inițiatorii protestului o acuză pe lidera PAS că ar face jocul Partidului Democrat, întrucât contracandidatul din primul tur al Marinei Tauber a fost reprezentantul PDM, și nu unul al PAS.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, la alegerile din 20 mai Marina Tauber a obținut 61,07%, acumulând 1048 de voturi.

Precizăm că Partidul Acțiune și Solidaritate a cerut în instanță anularea alegerilor din comuna Jora de Mijloc din Orhei, unde primar a devenit reprezentatul Partidului Șor. În contestația depusă, formațiunea invocă faptul că Partidul Șor ar fi depășit plafonul maxim de cheltuieli stabilit pentru alegerile din comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei.

Totodată, potrivit formațiunii, în ziua alegerilor, ar fi avut loc coruperea alegătorilor, transportarea organizată a acestora, filmarea ilegală a scrutinului, iar dronele au survolat cerul Jorei de Mijloc, precum și alte încălcări grave.

Citește mai departe

Politică

Expertul ONU în domeniul drepturilor omului, Thomas Hammarberg, va vizita Republica Moldova

Publicat

pe

De către

Expertul ONU în domeniul drepturilor omului, Thomas Hammarberg, va vizita în perioada 28 mai – 1 iunie Republica Moldova, pentru a constata în ce măsură au fost implementate recomandările sale menite să îmbunătățească situația drepturilor omului în regiunea transnistreană.

În 2012, expertul a efectuat 3 vizite în regiune, în baza cărora a elaborat în 2013 un raport independent privind drepturile omului în regiune, care conține recomandări.

Pe durata vizitei, Hammarberg va participa la întâlniri de nivel înalt și la discuții cu autoritățile publice, reprezentanții societății civile, echipa de țară a Națiunilor Unite și cu partenerii internaționali de dezvoltare prezenți în țară.

Expertul va vizita mai multe comunități din regiunea transnistreană, inclusiv penitenciarele și alte locuri de privațiune de libertate.

De asemenea, Thomas Hammarberg va vizita unele localități unde se pilotează servicii comunitare pentru persoanele cu dizabilități, în conformitate cu standardele internaționale în domeniul drepturilor omului. Totodată, el va vizita un adăpost care oferă asistență supraviețuitoarelor violenței domestice. Toate aceste inițiative sunt implementate de ONU cu susținerea Guvernului Suediei, Liechtensteinului și a Uniunii Europene.

În baza acestei vizite, expertul va elabora un raport, care va fi făcut public până la sfârșitul anului 2018.

Vizita din 2018 a lui Thomas Hammarberg este susținută de Ambasada Suediei în Republica Moldova.

Expertul ONU Thomas Hammarberg are o experiență vastă în domeniu, activând în calitate de Reprezentant Special al ex-Secretarului General ONU Kofi Annan pentru drepturile omului în Cambodgia (1996-2000) și Comisar al Consiliului Europei pentru Drepturile Omului (2006-2012). Hammarberg a mai deținut funcția de Secretar General al Centrului Internațional Olof Palme din Stockholm (2002-2005), Ambasador al Guvernului Suediei pentru Afaceri Umanitare (1994-2002), Secretar General al organizației „Salvați Copiii” din Suedia (1986-1992), și Secretar General al Amnesty International (1980-1986). În 2001-2003, Hammarberg a activat în calitate de Consilier Regional pentru Europa, Asia Centrală și Caucaz al Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului. Pe parcursul a câtorva ani, Thomas Hammarberg a fost Reprezentantul Personal al Primului ministru al Suediei pentru Sesiunea Specială privind situația copiilor.

În cadrul mandatului său de Comisar al Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg a vizitat regiunea transnistreană în ianuarie 2012, stabilind contacte inițiale în această regiune.

Citește mai departe

Diverse

Promo-LEX// Simulare: 9 din cele 11 circumscripții din Chișinău ar fi câștigate de PSRM în cazul unor parlamentare

Publicat

pe

De către

În 9 din cele 11 circumscripții din Chișinău, create pentru alegerile parlamentare în baza sistemului mixt, ar urma să câștige PSRM, dacă se ia în calcul rezultatele scrutinului local din 20 mai, potrivit unui exercițiu de simulare, realizat de Asociația Promo-LEX.

Următorul Parlament va fi ales în baza unui sistem mixt de alegere a deputaților. Conform legislației, alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale se vor desfășura în baza unui singur tur de scrutin, în mun. Chișinău fiind constituite 11 circumscripții.

Rezultatele simulării denotă faptul că, în 9 din 11 circumscripții create în mun. Chișinău ar învinge candidatul PSRM, respectiv, în altele 2- candidatul PPPDA. Candidatul independent nu ar obține majoritatea în nici una dintre acestea. Cea mai mică diferență dintre primele două rezultate, reieșind din rezultatele simulării, s-ar atesta în circumscripția nr. 30 (2%), iar cea mai mare în circumscripția uninominală nr. 24 (30,9).

Conform datelor finale ale numărării în paralel a voturilor realizată de Asociația Promo-LEX, rata de participare la vot în cadrul circumscripției electorale Chișinău a fost de 35,42%. Pentru comparație, la alegerile locale generale din 14 iunie 2015 procentul de participare a alegătorilor în primul tur a fost de 47,55%.

Din perspectiva rezultatelor per secție de votare (SV), secțiile cu cea mai joasă prezență la vot au fost: SV 1/058 Botanica–18,55%, SV 1/306 Trușeni–20,98% și SV 1/280 Băcioi–21,92%.

Conform legislației, în turul II de scrutin au ieșit primii doi concurenți clasați–PSRM și PPPDA. Din totalul de 306 SV constituite, în 209 (68,30%) a învins candidatul PSRM, iar în 96 de secții (31,37%) victoria a aparținut candidatului PPPDA. În cadrul unei secții (0,33%)–1/104, s-a atestat egalitatea de voturi dintre acești concurenți.

Concluzii

Asociația Promo-LEX atrage atenția alegătorilor asupra faptului că, spre deosebire de alegerile locale, în alegerile parlamentare nu va  exista un al doilea tur de scrutin. În acest sens este foarte important ca, în calitate de alegători să fim cât mai bine informați despre concurenții electorali și platformele acestora, oferind astfel o importanță majoră votului acordat într-un singur tur de scrutin.

De asemenea, Promo-LEX îndeamnă concurenții electorali să depună eforturi suplimentare pentru a crește rata de participare în turul II de scrutin al alegeri lor locale noi, organizat în data de 3 iunie 2018.

Citește mai departe