Moldovenii ar putea călători fără vize în ţările din Uniunea Europeană în toamna anului viitor. Afirmaţia aparţine expertului în cadrul Institutului pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene, Nicu Popescu, pe contul său de pe o reţea de socializare.

Nicu Popescu spune că nu este vorba despre un acord separat de liberalizare al vizelor. "Când statele membre iau decizia politică de a liberaliza vizele cu Republica Moldova, atunci la propunerea Comisiei Europene se amendează Regulamentul 539/2001. În acest regulament Anexa 1 conţine lista statelor cetăţenii cărora au nevoie de vize pentru a intra în UE, iar în Anexa 2 sunt menţionate statele cetăţenii cărora nu au nevoie de vize pentru UE. Deci atunci când se ia decizia finală – Moldova pur şi simplu este mutată din Anexa 1 în Anexa 2", explică expertul.

Totodată, Nicu Popescu dă exemplul Albaniei. "Comisia Europeană a recomandat ridicarea vizelor pentru Albania în aprilie 2010, statele membre au aprobat această decizie în Noiembrie şi din 15 decembrie 2010 – cetăţenii albanezi puteau călători fara vize în UE. Deci de la constatarea faptului că Albania îndeplinea condiţiile necesare (deşi nu toate la data aceea), până la călătoriile fără vize a durat circa 8 luni. În cazul Moldovei – toamna sau sfârşitul anului 2014 ar fi o dată fezabilă…", adaugă acesta.