Leancă: Nina Ştanski a fost şcolarizată la Stockholm despre avantajele UE

„Atunci când am iniţiat negocierile asupra Acordului de asociere cu Bruxelles-ul, nu ne-am limitat doar la invitarea la discuţii a reprezentanţilor din regiunea transnistreană, ci am insistat pe şcolarizarea experţilor de la Tiraspol în ţările UE”, a declarat pentru presă vineri, 22 august,premierul Iurie Leancă, după o întrevedere cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

Leancă a precizat că în cadrul întrevederii cu Rogozin l-a informat pe acesta despre faptul că 12 experţi de la Tiraspol, împreună cu Nina Ştanski, aşa-zisul ministrul de externe al regiunii transnistrene, au fost şcolarizaţi timp de o săptămână la Stockholm despre ceea ce înseamnă Zona de liber schimb cu UE, despre regulile şi consecinţele pozitive asupra economiei noastre ca urmare a aderării la spaţiul european.

În context, premierul Leancă a respins afirmaţiile autorităţilor de Tiraspol, reiterate astăzi în cadrul întrevederii cu vicepremierul rus Rogozin, despre pretinsa blocadă economică a regiunii. „Nu există presiuni asupra regiunii transnistrene, exporturile au crescut cu 40 procente, ceea nu ar putea fi realizat în condiţiile unor presiuni”, a spus Iurie Leancă.

Declaraţia premierului Iurie Leancă a fost făcută în contextul în care astăzi vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat  la Tiraspol că autorităţile de la Chişinău trebuiau să consulte regiunea transnistreană înainte de semnarea acordului de asociere la UE. „Astfel de consultări nu au avut loc şi noi de asta ne-am convins” a declarat Rogozin. Oficialul rus a mai adăugat că „Rusia nu va permite strangularea Transnistriei”.

Totodată, după întrevederea cu Dmitri Rogozin, premierul Iurie Leancă a declarat că a avut cu oficialul rus discuții consistente privind mai multe probleme ce vizează relațiile bilaterale. Leancă a anunţat că a primit asigurări că cetățenii moldoveni care muncesc în Federaţia Rusă nu vor fi discriminaţi. De asemenea, s-a convenit ca experții de la Autoritatea sanitară din R.Moldova și cei din Federația Rusă să se viziteze reciproc, ca să vadă dacă „sunt probleme reale sau unele la nivel emotiv și subiectiv” la instituirea restricţiilor de export al fructelor moldoveneşti.

Cât priveşte replicile unor reprezentanţi ai societăţii civile potrivit cărora premierul nu ar trebui să accepte o întrevedere cu vicepremierul rus, Iurie Leancă a precizat că „lipsa unui dialog este mult mai rău decât lipsa oricărei discuții, mă face să insist că dialogul este absolut necesar”. „Explicarea pozițiilor noastre sunt absolut necesare”, a precizat Iurie Leancă.
Moldova.org a precizat că viceministrul Dmitri Rogozin, alături de o delegaţie de 25 de demnitari şi funcţionari ruşi, a efectuat la 21 şi 22 august o vizită la Chișinău. Rogozin a fost întâmpinat la Aeroport cu proteste din partea unui grup de tineri. Delegaţia rusă a vizitat Tiraspolul, unde a participat la manifestaţii prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la operaţiunea Iaşi-Chişinău.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.