Ion Tăbârţă: Putem avea o impulsionare a relaţiilor de afaceri cu Tiraspolul. Sheriff are nevoie de ieşire în Europa

Autorităţile de la Tiraspol au anunţat victoria lui Vadim Krasnoselski la aşa-zisul scrutin prezidenţial. Acesta a acumulat 62 % din voturi, în timp ce actualul lider separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a acumulat 28 % din voturi. Despre posibilele evoluţii în relaţia Chişinău-Tiraspol am discutat cu politologul de la Chişinău, Ion Tăbârță, expert la IDIS Viitorul.

Cum aţi califica victoria lui Vadim Krasnoselski: a  fost o înfrângere a lui Evgheni Şevciuk sau şi-a schimbat Kremlinul favoritul ?

Toţi candidaţii la aşa-zisele alegeri din regiunea transnistreană au pornit de la a se întrece cine este mai pro-rus, cine este mai loial, mai apropiat Federaţiei Ruse. Acolo nu au fost alt tip de candidaţi, care să dorească relaţii alternative Federaţiei Ruse: să opteze pentru un vector Vestic care l-ar echilibra într-o oarecare măsură pe cel Estic.

Mai degrabă putem să spunem, înfrângerea lui Evgheni Şevciuk a fost consecinţă a acelei situaţii deplorabile în care s-a pomenit regiunea transnistreană în ultimii ani. Aici, o foarte mare importanţă, desigur, a avut-o şi contextul geopolitic. Dacă doriţi, Evgheni Şevciuk a fost cumva sacrificat, nu în mod intenţionat: dacă rămânea Evgheni Şevciuk era ok, nu este el, cu atât mai bine.

Pentru că atât cei din regiunea transnistreană, cât şi cei din Federaţia Rusă au încercat să dea vina pe tot ce s-a întâmplat acolo fie pe Kiev, fie pe Chişinău. Acum, cel mai probabil, se va mai găsi un ţap ispăşitor, care va fi Evgheni Şevciuk.

Va fi pedepsit cumva Evgheni Şevciuk?

Nu cred că ne vom aştepta la anumite sancţiuni, de tragere a răspundere a lui. Mă refer la faptul că în campania electorală, el a fost acuzat de contracandidatul său Krasnoselski, că ar avea legături cu anumite scheme economice ce au afectat economia regiunii. Ne aducem aminte că în 2011 cu acest gen de mesaj venea şi Evgheni Şevciuk la adresa lui Igor Smirnov. Şi acum Smirnov stă bine, merci, la Tiraspol, fără ca cineva să-i afecteze integritatea.

Mai degrabă, Evgheni Şevciuk s-a evidenţiat prin relaţia obedientă faţă de Moscova, şi în special faţă de vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Mulţi spuneau că regiunea transnistreană era condusă prin telefon de Rogozin.

Şi acum nu va fi?

Acum cred că regiunea transnistreană va fi la fel condusă de Moscova. Aşa cum a fost până acum. Dar aici apare o întrebare: Care va fi prezenţa business-ului din regiunea transnistreană în contextul regional şi în relaţia cu Moscova? Ştim foarte bine că business-ul de aici este conectat la Europa. Este bineştiut că Vadim Krasnoselski este reprezentant al companiei Sheriff, iar Guşan care stă în fruntea acestei companii, este foarte puternic conectat la Republica Moldova, stă foarte mult timp la Chişinău şi la Bucureştii. Aici apare întrebarea: Va reuşi businessul de aici să aibă o voce mai puternică în a lua anumite decizii sau dimpotrivă va fi supus politicului?

Indiferent ce se va întâmpla, oricum, realităţile geopolitice vor prevala în deciziile din regiunea transnistreană.

Dacă ar fi să prognozaţi evoluţia relaţiilor Chişinău-Tiraspol, pe ce aţi miza?

Să înţelegem că din punctde vedere politic soluţia nu este la Chişinău sau Tiraspol – decizia politică este la Moscova. Putem să ne aşteptăm însă la o impulsionare a relaţiilor de business, pentru că grupul de companii Sheriff are nevoie de ieşire în exterior,  în special, spre Europa, iar acest lucru îl poate realiza doar prin intermediul Chişinăului. Poate prin această filieră, noi să avem o impulsionare a relaţiilor economice dintre Chişinău şi Tiraspol. Poate, poate, dar oricum politicul poate să intervină în orice moment în relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol.

Totuşi, trebuie să înţelegem că regiunea transnistreană este un fel de Kaliningrad-II, neoficial, al Federaţiei Ruse. Nu este exclus că Federaţia Rusă să vrea să facă un plan de federalizare a Republicii Moldova.

În ultimul timp am avut mai multe expuneri ale oficialilor ruşi, în care ei spun că locul regiunii transnistrene este în cadrul Republicii Moldova, având un statut special. Citind printre rânduri, aceasta înseamnă un plan de federalizare prin care s-ar produce într-o anumită măsură „transnistrizare” a Republicii Moldova.

Dar va depinde ceva de noul lider de la Tiraspol?

Aici nu va depinde de Vadim Krasnoselki, care este un fel de administrator al regiunii. El poate să facă ceva atât timp cât i se permite de la Centru, dacă Centrul îi va spune să facă ceva, chiar dacă contra voinţei lui, el oricum aşa va face. Cam aşa a fost situaţia şi cu Şevciuk la început.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.