Igor Meriacre, omul-exemplu: Poți fi activ în societate și în scaunul rulant

11731342_905278052895382_1074377056_oIgor Meriacre este directorul executiv al Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova, iar faptul că se află în scaunul rulant nu îl împiedică să fie activ în societate, să îi ajute pe alții și să fie un exemplu pentru toți.

În primul și al doilea scrutin electoral din luna iunie, Igor Meriacre a fost membru al biroului electoral 1/28, în sediul clădirii „Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri”, singura clădire complet accesibilă pentru persoanele cu dizabilități. „Chiar dacă nu era sectorul în care eu locuiesc, aici există atât rampă, cât și condiții ca să mergi la baie sau la bucătărie. Fără ele este imposibil să stai o zi întreagă în calitate de membru electoral”, spune Igor Meriacre.

A fost greu să stea o zi întreagă numai în scaunul rulant, a depus mai mult efort decât ceilalți membri ca să arate că toți oamenii sunt egali.

„A fost o experiență prin care am dorit să demonstrez și altor persoane cu dizabilități că se poate să fii un membru activ al societății în care trăiești. De asemenea, mi-am dorit ca oamenii să înțeleagă că o persoană în scaunul rulant poate să fie nu numai cu drepturi, dar și cu responsabilități egale”, adaugă Igor Meriacre.

Un alt scop a fost să arate și Comisiei Electorale Centrale că persoanele în scaunul rulant pot participa ca membri activi, dar pentru acesta este nevoie de condiții. „Mai mulți tineri cu dizabilități din regiuni au participat la acest scrutin în calitate de observatori la alegeri. Unica problemă a fost că ei nu au avut posibilitatea să stea pe toată perioada zilei din cauza accesibilității în cadrul secțiilor. Chiar dacă te ajută cineva să te urci pe scări și să intri în sală, tu nu ai acces la baie. Iar fără aceste condiții elementare, persoana nu poate să stea mai mult de câteva ore”, spune directorul Asociației „MOTIVAȚIE”.

Un accident i-a schimbat viața

Igor Meriacre nu a fost întotdeauna în scaunul rulant. Tragedia s-a produs în urma unui accident de lucru în anul 1991. Niciodată nu a stat să aștepte ajutor. „E greu să fii un tânăr sănătos și dintr-o dată să te trezești în scaunul rulant. După ce am fost adus din spital, am înțeles că trebuie să fac ceva ca să ies din casă”, spune Igor Meriacre. Pentru aceasta avea nevoie de un automobil, iar banii părinților îi ajungeau doar pentru supraviețuire. Prietenii au început să îl viziteze tot mai rar și mai rar.

Atunci a început să repare câte un aparat radio vechi, iar mama sa îi aducea uneori aparate de radio de la colegii de serviciu de la combinatul de tutun. Astfel, a acumulat bani, iar mai târziu a reușit să-și cumpere o mașină, a adapta-o manual. Așa a început să facă taximetrie, chiar dacă era ilegal. În anul 2000 a fost în România la un schimb de experiență, iar în 2002 împreună cu un grup de persoane au creat Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova.

Persoanele cu dizabilități sunt pasive

Pe viitor, Igor Meriacre crede că persoanele cu nevoi speciale vor fi mult mai prezente în societate.

„La noi persoanele cu dizabilități sunt foarte pasive și din lipsa accesibilității, mulți dintre ei s-au învățat să rămână toată viața numai beneficiari, în loc să meargă la studii sau la lucru. Societatea pierde mult din această cauză. Dacă s-ar angaja o persoană cu dizabilități la lucru, aceasta ar avea un salariu, ar plăti impozite, și-ar asigura singur viața și astfel toți câștigă”, spune acesta.

În alte țări, statul le achită persoanelor cu dizabilități un minim necesar, dar în schimb îi ajută să se integreze în societate, să meargă la studii sau să își găsească un loc de muncă. Astfel, se ajunge că familia sa este scoasă din categoria familiilor social vulnerabile și devine o familie stabilă. „La noi se caută soluții ca să nu faci nimic. Este mai bine să te plângi și să aștepți ajutor. Există un procent mai mic a celor care vor să meargă la studii, să își ia viața în propriile mâini și asta ne bucură”, adaugă Igor Meriacre.

15 ani de motivație 

În decurs de 15 ani de activitate a Asociației „MOTIVAȚIE”, mai mult de o mie de persoane au beneficiat de servicii și ajutor. În primii ani de activitate, Asociația se baza mai mult pe activități de integrare socială. „La început aveam persoane care nu știau că curețe un cartof sau tineri care aveau 25 de ani și nu știau să scrie”, povestește directorul.

Există și tineri, care au mers la studii la universitate sau care au învățat la școala de șoferi. „Chiar dacă nu aveau condiții de a susține examenele, s-au zbătut, au mers cu mașinile lor adaptate și acum patru dintre ei conduc mașinile proprii. Întotdeauna am învățat tinerii să fie mai insistenți și să înțeleagă că viața este în mâinile lor”, adaug[ Igor Meriacre.

Asociația „MOTIVAȚIE” îi ajută să-și caute un loc de muncă, să stabilească un interviu, dar așteaptă inițiativă și din partea tinerilor. În urmă la câteva proiecte, au reușit să procure două case la Vadul-lui-Vodă, unde se organizează pentru tinerii cu dizabilități din întreaga țară, stagii de viață independentă și orientare vocațională. „Ideea era ca tinerii care vin din regiune trebuie undeva să locuiască și să se alimenteze în condiții accesibile. Acolo ei sunt pregătiți pentru o viață independentă”, spune Igor Meriacre. Vara organizăm tabere de odihnă, tabere de sport.

11743806_905278059562048_694119097_o

Fac munca statului

Astăzi peste tot în Europa se construiesc pante în loc de rampe speciale destinate persoanelor cu dizabilități. Acesta e un design universal. Adică nu mai există scări și rampă, dar există numai o pantă lină, comodă pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele cu abilități depline. Condițiile accesibile pentru toți, creează șanse egale pentru toți.

Asociația „MOTIVAȚIE” a derulat mai multe proiecte legate de accesibilitate. Iarna acesta, cu suportul financiar din partea UNDP, au construit 8 rampe de acces în Chișinău și 5 la Comrat. „Lucrurile acestea trebuie să le facă statul. Noi ne-am propus să arătăm câteva exemple pozitive, că este posibil și le-am arătat cum trebuie să fie o rampă. Ne-am conformat standardelor noastre naționale”, povestește Igor Meriacre.

Pe viitor, împreună cu Departamentul Instituțiilor Penitenciare vor construi rampe de acces în câteva instituții penitenciare

„Creând posibilități pentru mulți mai mulți oamenii ca să se dezvolte, se dezvoltă și statul. La noi din păcate se vrea acum și pentru sine”, concluzionează Igor Meriacre.

Acest publicație apare în cadrul proiectului „Campanie de educație civică pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități în procesele electorale în contextul alegerilor locale generale din 14 iunie 2015 din Republica Moldova”, realizat de Alianţa Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din Republica Moldova, în parteneriat cu Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Asociația Surzilor din Republica Moldova și Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități, implementat cu suportul financiar al Programului „Îmbunătățirea calității democrației în Moldova prin suport parlamentar şi electoral”, PNUD Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.