Preşedintele Igor Dodon interzice participarea militarilor moldoveni la exerciții, operațiuni, studii, misiuni, instruiri, cursuri și oricare alt tip de activitate desfășurate peste hotarele țării, fără acordul său prealabil.

Anunţul a fost făcut astăzi de şeful statului, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit unui ordin semnat de preşedinte, despre intenția sau necesitatea părăsirii teritoriului Republicii Moldova, conducerea componentelor Forțelor Armate va înștiința în prealabil, în formă scrisă, comandantul suprem al forțelor armate.

Lunar, dar nu mai târziu de data de 15 precedentă lunii de raportare, membrii Comandamentului Suprem al Forțelor Armate, vor prezenta în scris spre coordonare comandantului suprem planul de activități ale Forțelor Armate cu referire la colaborarea militară internațională, indiferent de tipul acesteia“, a spus Igor Dodon.

De asemenea, şeful statului a solicitat “în mod categoric” demiterea din funcție a viceministrului Apărării, Gheorghe Galbura, care îndeplinește la moment și funcția de ministru, pentru încălcarea ordinului comandantului suprem al forțelor armate.

Igor Dodon a mai spus că a dispus inițierea unei anchete de serviciu în cadrul Forțelor Armate, cu identificarea persoanelor responsabile de încălcarea ordinului comandantului suprem și aplicarea față de aceștia a sancțiunii de retrogradare în grade militare și retrogradare în funcții.

Reamintim că Igor Dodon le-a interzis militarilor din Armata Națională să participe la stagiu de pregătire „Rapid Trident”, care se va desfășura în Ucraina.

.