Connect with us

Externe

Fenomen spectaculos pe litoralul românesc: Marea Neagră fierbe// VIDEO

Fenomen unic, ce apare o dată la câţiva ani, pe litoralul românesc: în ciuda gerului, Marea Neagră a început a fierbe. Astfel, din cauza diferenţei de temperatură dintre apa mării şi exterior, din valurile mării au început a ieşi aburi.

Fenomenul spectaculos a putut fi observat de pe faleza Cazinoului din Constanţa.

Specialiştii spun că fenomenul se numeşte „ceaţă de rouă” şi se produce foarte rar. Este o inversiune termică minoră locală, la contactul dintre temperatura atmosferică extrem de scăzută şi apa mării, mult mai caldă.

“Săptămâna trecută joi temperatura apei era foarte ridicată pentru această perioadă, 3,9 grade, iar astăzi a ajuns la 0,5 grade și acest lucru explică acest fenomen care este firesc și normal, dar totuși rar la litoralul românesc al Mării Negre”, a spus pentru Digi24 Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetare Constanța.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Externe

Patru lucruri după care au fost numite aproape toate țările din lume

Aproape orice țară din lume și-a primit numele după unul dintre aceste patru lucruri: 1) un trib; 2) o caracteristică a pământului; 3) o descriere a direcției; 4) o persoană importantă. Sunt concluziile la care a ajuns Quartz, după ce a analizat cele 195 de țări enumerate în Dicționarul concis al Oxford privind numele locurilor din lume, scrie Agerpres.

Numele dat ramurii relativ obscure a lingvisticii care se ocupă cu studiul numelor proprii de locuri se numește toponimie, iar ziarul britanic The Telegraph prezintă în ediția sa electronică o selecție a țărilor care intră în fiecare categorie.

Anglia se află într-o companie numeroasă, care reprezintă partea leului, circa o treime din țările lumii numite după un trib timpuriu sau un grup etnic.

Franța — Numită după franci, care au cucerit acest pământ în perioada medievală.

Rusia — Numele vine de la termenul medieval latin “Russi”, care se referea la oamenii pământului

Oameni importanți

Se crede că dintre toate țările numite după oameni puternici sau influenți, numai una are la bază numele unui femei, scrie The Telegraph.

Santa Lucia — Această insulă caraibiană a fost numită de către francezi în 1625 după Sfânta Lucia, care era venerată în numeroase comunități religioase în timpul Evului Mediu.

Columbia — Numită după faimosul explorator Cristofor Columb, care nu a pus niciodată piciorul în această țară. Țara a fost de fapt descoperită de însoțitorul său Alonso de Ojeda în 1499, dar a fost în cele din urmă numită tot după Columb.

Filipine — Și-a primit numele de la exploratorul spaniol Ruy Lopez de Villalobos, în onoarea regelui Filip al II-lea al Spaniei, în 1542.

Caracteristici ale pământului

Aproximativ un sfert din numele de țări derivă dintr-un aspect al pământului care îl diferențiază de alte teritorii.

Islanda — Acest nume se traduce prin “țara gheții”, poate din motive evidente, și provine din limba nordică veche. Se spune că numele i-ar fi fost dat de vikingul norvegian Hrafna-Floki Vilgeroarson în anul 856. Mulți susțin că Islanda a primit acest nume pentru a descuraja potențiali coloniști să se stabilească într-un ținut rece și ostil.

Barbados — Numele înseamnă “cei cu barbă” în portugheză, despre care se pare că ar proveni de la rădăcinile lungi ieșite în afară ale smochinilor care i-au uimit pe coloniști în prima parte a secolului al XVI-lea.

Ucraina — A primit acest nume în secolul al XII-lea și se traduce prin “aproape de graniță” în slava veche. A fost folosită pentru a descrie un teritoriu din interiorul celui mai timpuriu stat al slavilor estici — Rusia Kieveană.

Locație

Al patrulea și cel mai mic grup de țări este cel format din 25 de state despre care se crede că au fost numite după o descriere a direcției.

Australia — Se traduce prin “pământ sudic necunoscut” și a primit oficial acest nume în anii 1800, din partea cartografului englez Matthew Flinders.

Norvegia — La polul opus, această țară și-a primit numele din vechiul cuvânt englez pentru “northern way” (calea nordică — nr.r.), menționat prima dată în 880 de anglo-saxoni.

Japonia — Nippon, care este numele utilizat de obicei de localnici, înseamnă “țara soarelui răsare”, care se referă la localizarea sa geografică la est de China.

Citește mai departe

Externe

Fenomen inedit: Cascada care curge în sus// VIDEO

Un fenomen natural mai puțin obișnuit a fost observat la o cascadă din Marea Britanie.

Rafalele puternice de vânt aduse de furtuna Ophelia au provocat un fenomen natural mai puțin obișnuit, inversând sensul de curgere al unei cascade din Marea Britanie, potrivit unui videoclip postat pe site-ul aol.co.uk, relatează Agerpres.

Videoclipul, înregistrat la 17 octombrie, arată o cascadă din Mallerstang Valley, comitatul Cumbria, în nord-vestul Marii Britanii, care curge ”în sus”.

Furtuna Ophelia a lovit, la începutul acestei săptămâni, cu rafale de vânt specifice uraganelor, Irlanda, vestul Scoției, nordul Țării Galilor și nordul Angliei, provocând moartea a trei persoane în Irlanda, prăbușirea a numeroși copaci și întreruperea curentului electric.

Un alt fenomen natural provocat de Ophelia a avut loc în sudul Marii Britanii, inclusiv la Londra, unde Soarele și cerul au căpătat o tentă roșie, ca urmare a prafului adus de furtună din Africa.

Citește mai departe

Externe

Rămas fără bani, un pensionar i-a cerut lui Putin să-i trimită un sicriu ca să moară

Anatoli Vertiprahov, pensionar de 72 de ani din satul Iasnaia, Teritoriul Trans-Baikal din Rusia, i-a cerut lui Vladimir Putin să pună pe cineva să-i sape un mormânt și să-i trimită un sicriu, scrie mk.ru.

Bătrânul şi-a scris rugămintea într-o scrisoare trimisă preşedintelui Putin: “Dle preşedinte, rog să-i daţi indicaţii guvernatorului regiunii să-mi sape mormântul şi să-mi cupere sicriu. Am 72 de ani. În această ţară este imposibil să trăieşti”.

Vertiprahov a scris că are o pensie de 8.516 ruble (120 euro), cu 84 ruble mai puțin decât minimul de existență regional. Dar chiar și așa bătrânul a rămas fără bani, după ce contul său a fost sechestrat de executorii judecătorești pentru datorii „la întreținere”.

Azi nu pot să cumpăr nici măcar o bucată de pâine. Nu am bani nici pentru medicamentele de care am nevoie, pentru că sunt hipertensiv”, a scris pensionarul.

Ziarul „Veciorka” a precizat că Vertiprahov a fost victimă a ”escrocilor locativi”, el fiind în prezent ajutat de vecini și cunoștințe. Mai mult, jurnaliştii, după ce au aflat despre acest caz, i-au trimis bătrânului un colet cu produse alimentare.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Opinii