Elena-Nicoleta Crudu: Dragi fete, lumea IT e fascinantă, nu vă veți plictisi niciodată!

Elena-Nicoleta Crudu este o tânără care a început să facă coduri și aplicații în cadrul programului GirlsGoIT. Moldova.ORG a dorit să afle cum IT-ul a devenit pasiunea ei și cum e să fii o fată-coder. Ileana a împărtășit cu noi motivația și experiența sa.

1. Cum percepeai IT-ul înainte de GirlsGoIT?

De mic copil am o relație specială cu tehnologiile. Totuși, niciodată nu m-am gândit să încep o carieră în acest domeniu înainte de GirlsGoIT. Credeam că IT-ul e doar pentru băieți, pentru că așa cred oamenii. Așadar, trăim într-o lume plină de stereotipuri în care fetele nu sunt văzute la fel de calculate ca băieții.

2. Cum a fost experiența GirlsGoIT pentru tine? Ce ai învățat?

GirlsGoIT este cel mai bun program în care am fost implicată, începând de la Tabăra de coding până la nivelul de ambasadoare al programului în Chișinău. În timpul taberei, am făcut primii pași de coding în Python, am învățat cum lucrează acesta și cel mai important, am întâlnit o mulțime de persoane care au aceeași pasiune față de calculatoare ca și mine. După tabără, am devenit ambasadoarea programului. Scopul nostru primar era să ajutăm femeile tinere în domeniul ICT. Iată de ce am organizat E-academy în martie 2016, când 30 de fete din Chișinău au avut oportunitatea să învețe despre lumea IT. Alt program GirlsGoIT a fost Bootcamp, care a constat din 12 săptămâni de coaching în coding și antreprenoriat pentru femei.

3. Te rog să ne spui cum te-ai hotărât să iei informatica ca unul dintre examenele finale de bacalaureat.

După tabăra GirlsGoIT, am avut de ales examenul opțional la bacalaureat. Nu eram o fană a chimiei sau biologiei, dar și geografia mi se părea cam plictisitoare. Informatica părea cea mai evidentă opțiune. Majoritatea prietenilor îmi spuneau că era o idee stupidă pentru că nu aș fi putut susține examenul. Chiar și profesorii erau sceptici despre asta: “Ești o fată și nici măcar nu ai participat la olimpiade. Vei fi capabilă să susții examenul?” sau “De ce ai face asta? Geografia e ușoară”. Acest fapt m-a enervat și m-a motivat să aleg informatica, ca să le dovedesc că nu aveau dreptate. După asta, aflasem că eram unica fată care a scris al patrulea test la informatică la centrul dat de bacalaureat. M-am simțit specială!

4. Cât de relevantă și actuală este obiectul informaticii de la școală? Ce ai adăuga în programul școlar?

Nu sunt o fană a curriculum-ului actual. Toate acele programe Pascal doar te fac să urăști informatica; toți colegii mei urau să se ducă la acea lecție. Informatica trebuie să fie despre gândire logică, nu despre copierea a 30 de linii de cod din carte fără înțelegerea acestuia. Când elevii se gândesc la informatică, ei își aduc aminte de acele lecții groaznice unde profesorul te impune să scrii rânduri de cod. Ei nu știu că există mai mult decât Pascal, mai mult decât scrierea codului. Există design, baze de date, robotică, inteligență artificială și multe altele. Dar ce studiem noi la școală? Puțin Microsoft Office, Pascal, algoritmuri, Access, Pascal, HTML și iarăși Pascal! Nu învățăm cum să gândim logic, cum să creăm un joc sau cum să rezolvăm o problemă comunitară cu ajutorul IT. Noi doar învățăm să scrie codul cum este scris în carte.

5. Ai fost acceptată la o universitate din Olanda. Ce vei studia acolo? Ce așteptări ai?

Voi studia Knowledge Engineering (Inginerie de Inteligență), care este o combinație de științe de date, coding și inteligență artificială. Am așteptări mari pentru că universitatea pe care am ales-o are un model particular de predare bazat pe studiere a problemelor. Va fi ceva greu și provocator, dar sunt deja entuziasmată să încep cursurile. Voi deschide un club GirlsGoIT acolo, așa încât fetele de acolo vor afla mai multe din lumea IT.

6. Ce te-a inspirat să-ți alegi studiile în domeniul IT?

Ei bine, sunt felul de persoană care se plictisește repede, or acest domeniu nu-ți dă posibilitatea de a te plictisi. În fiecare zi, noi lucruri sunt descoperite, noi algoritmi sunt creați. E în evoluție continuă fără limite, trebuie doar să-ți utilizezi imaginația!

7. Cum ai încuraja alte fete să activeze în IT?

Dragi fete, lumea IT este fantastică; nu vă veți plictisi niciodată de ea. Tot de ce aveți nevoie este pasiune și un calculator conectat la internet. Sunt o mulțime de site-uri care te învață să faci coding gratis. Puteți chiar să priviți tutoriale de coding pe Youtube. Sunt și programe gratuite ca GirlsGoIT sau RailsGirls pentru studierea codului. Începeți cu un simplu cod “Hello World!”, continuați, încercați, faceți greșeli pentru că fără ele nu e posibil, și fiți programatoare!

Proiectul GirlsGoIT a fost creat pentru a stimula capacitatea de inovare și antreprenoriatul în Republica Moldova prin investiții și prin abilitarea tinerelor în stăpânirea tehnologiilor moderne.

Correspondent reporter of Moldova.org Focus: Transnistrian conflict settlement, Eastern Partnership. Inquiries at [email protected]

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.