După patru ani, Iurie Ciocan dezvăluie de ce în 2011 Igor Dodon îl devansa la un moment pe Dorin Chirtoacă

După patru ani de la scrutinul local din 2011, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, dezvăluie de ce, începând cu ora 3:00 şi până în prima jumătate a zilei de după scrutin, rezultatele îl arătau învingător pe candidatul PCRM Igor Dodon şi nu pe liberalul Dorin Chirtoacă, care de fapt a câştigat această cursă.

Potrivit lui Ciocan, această situaţie a fost creată de un conflict de la consiliul electoral de circumscripţie Chişinău, unde membrii acestuia au fost îmbrânciţi de observatorii unui ONG.

„În 2011, la alegerile locale, pe la 3 noaptea, la consiliul electoral de circumscripţie au avut loc îmbrânceli, nu vreau să zic bătaie, provocate de observatori de la o organizaţie neguvernamentală, care s-au arătat nemulţumiţi de procesul de votare.

Reieşind din acestea, preşedintele consiliului electoral de circumscripţie de atunci a luat o decizie, din punctul meu de vedere, alogică: de a sista procesarea datelor şi de a reveni a doua zi”, a relatat Iurie Ciocan la emisiunea online „Rezonanţă socială”.

Potrivit lui, deşi din punct de vedere legal, preşedintele consiliului electoral nu a încălcat legislaţia, care oferă organelor electorale 48 de ore pentru anunţarea rezultatelor, această situaţie a creat o situaţie de confuzie, întrucât la momentul când a fost întrerupt procesul de numărare a voturilor, datele îl arătau câştigător pe Igor Dodon.

„Preşedintele consiliului electoral a zis: Ah, voi vă purtaţi aşa, atunci, băieţi, noi toţi suntem obosiţi, plecăm acasă, încuiem tot, sigilăm, punem poliţia de pază, iar noi ne ducem să dormim. Iată când ne vom odihni, noi vom relua numărarea voturilor. La momentul când acesta a luat această decizie, erau numărate 70 de la sută din sufragii, şi atunci lider era Igor Dodon de la PCRM”, a explicat Iurie Ciocan.

Preşedintele CEC a recunoscut că a rămas şocat când a aflat despre această decizie. „Am început să-i caut la telefonul de la domiciliu, pentru că ei deconectase mobilele. S-au supărat, pentru că au fost îmbrânciţi, le-au fost rupte cămeşile”, a spus Iurie Ciocan.

Potrivit lui, în dimineaţa de după scrutin, CEC a fost nevoit să infirme informaţiile care apăruse în presa, care îl arătau pe Dodon învingător. „Am explicat că nu există un rezultat preliminar pentru că erau procesate doar 70 la sută din sufragii. Iar colegii noştri au apărut la consiliul electoral aproape de 12:00 şi către ora 16.00 a fost finalizat procesul de numărare. Iată ce a fost în 2011”, a mai spus Iurie Ciocan.

Totodată, fiind rugat să explice de ce la scrutinul din 2015, primele rezultate au apărut chiar peste câteva minute după ora 22:00, Iurie Ciocan a menţionat că datorită sistemul informaţional utilizat în procesul de votare, transmiterea datelor a devenit operativă.

„M-a speriat operativitatea cu care au fost anunţate rezultatele în acest an, pentru că au fost impuse nişte standarde, pe care ulterior va fi greu să le depăşeşti”, a menţionat Iurie Ciocan.

La aceeaşi emisiune , el a relatat că preşedinta organului electoral din România l-a invitat să meargă în Senatul de la Bucureşti, pentru ca să demonstreze sistemul informaţional funcţional aplicat la scrutinul din 2015.

Moldova. ORG reaminteşte că la scrutinul local din 2011, PCRM a contestat rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin organizat la Chişinău, solicitând reluarea alegerilor pentru funcţia de primar. După numărarea tuturor voturilor, liberalul Dorin Chirtoacă a obţinut atunci 50,6 la suta din voturi, in timp ce contracandidatul sau comunist, Igor Dodon, a obţinut 49,4 la sută din sufragii.

Şi la alegerile locale din anul curent, PSRM a contestat cel de-al doilea tur al alegrilor locale la Chişinău, unde s-au întâlnit socialista Zinaida Greceanîi şi liberalul Dorin Chirtoacă, invocând multe abateri. Rezultatele arată că pentru Dorin Chirtoacă au votat 53,54 la sută din alegători, în timp ce pentru contracandidatul său Zinaida Greceanîi-46,46 %.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.