Connect with us

Politică

Dorin Chirtoacă la urna de vot: După cum o să voteze locuitorii Chișinăului, așa va fi viitorul prima

Publicat

pe

Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, și-a exprimat în această dimineață opțiunea de vot, îndemnând locuitorii municipiului să iasă la urne. Potrivit lui, după cum o să voteze locuitorii Chișinăului, așa va fi viitorul primar.

Dorin Chirtoacă a spus că dacă în urma scrutinului vom avea un rezultat pro-european la primărie, atunci nu va fi ușor, dat cel puțin va exista direcția de a merge înainte, iar în cazul unui rezultat pro-asiat va fi mai complicat și va avea continuarea uzurpării puterii la primării.

Dacă vom avea un rezultat pro-european la primărie, atunci nu va fi ușor, cum nu mi-a fost nici mie. Cel puțin astfel va exista direcția de a merge înainte și vor putea fi continuate proiectele. Se va pune și capăt și dictaturii pe care o avem la nivelul republicii la alegerile parlamentare. Lucrurile vor merge din bine în mai bine, treptat, pas cu pas. Dacă vom avea un rezultat pro-asiatic atunci va fi mai complicat din toate punctele de vedere și vom avea de fapt continuarea uzurpării puterii la primării, deja prin alte scheme, alături de dictatura de la nivel central”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Reamintim că fostul edil, Dorin Chirtoacă, a fost suspendat din funcție în iunie 2017 și a demisionat în luna februarie.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Alegeri locale, turul II: Locuitorii capitalei își aleg primarul

Publicat

pe

De către

Locuitorii capitalei își aleg astăzi primarul. Duminică. 3 iunie, are loc cel de-al doilea tur al alegerilor primarului general al municipiului Chișinău.

După primul tur de scrutin, în cursa electorală, au rămas înscriși Ion Ceban, candidat din partea Partidului Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care a obținut 40,97% din voturi și Andrei Năstase, candidat din partea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr pentru care au votat 32,12% de alegători.

Câștigător în turul doi va fi declarat candidatul care va obține cel mai mare număr de voturi.

În total, pentru acest scrutin au fost tipărite 634 547 buletine de vot, dintre care 408 080 în limba română și 226 467 în limba rusă.

De notat că noul primar, care va fi astăzi ales, va deține mandatul timp de un an, până la alegerile locale generale din 2019.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și vor fi activa până la ora 21:00.

Citește mai departe

Politică

Cetățenii din diasporă și stânga Nistrului se pot înregistra prealabil pentru alegerile parlamentare

Publicat

pe

De către

Cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului și intenționează să voteze la următoarele alegeri parlamentare ordinare se pot înregistra prealabil, cu începere din 31 mai.

Data alegerilor parlamentare se va stabili prin hotărâre a Parlamentului. Mandatul actualului legislativ va expira la 30 noiembrie curent, iar alegerile parlamentare urmează să se desfăşoare în cel mult 3 luni.

Astfel, cetățenii moldoveni sînt invitați să completeze formularul de înregistrare on-line, la rubrica ”Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md.

Alegătorii se pot înregistra prealabil pe tot parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului. Cel tîrziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Înregistrarea prealabilă va permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării și al alegătorilor din localitățile din stânga Nistrului, care vor vota la secțiile de votare organizate pe teritoriul Republicii Moldova, facilitând deschiderea secţiilor de votare suplimentare.

De asemenea, se va stabili numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secţiilor de votare respective.

Citește mai departe

Politică

Votat! Parlamentul va institui o nouă comisie permanentă

Publicat

pe

De către

Parlamentul va institui o comisie permanentă care va examina rapoartele Curții de Conturi. Noua comisie se va numi Comisia de control al finanțelor publice și urmează a fi funcțională din următoarea legislatură parlamentară.

Inițiativa a fost susținută, astăzi, în lectură finală, de 54 de deputați.

Noile prevederi introduc un nou concept, cel de audit extern și presupun că Comisia de control al finanțelor publice va avea atribuții de asigurare a cadrului legal privind auditul public extern și organizarea instituției supreme de audit.

De asemenea, va examina rapoartele anuale și de audit ale Curții de Conturi și ale entităților auditate, va controla examinarea petițiilor și organizarea audienței cetățenilor privind utilizarea patrimoniului public, va examina controlul parlamentar asupra activității autorităților centrale și locale privind întrebuințarea resurselor financiare publice, precum și va executa hotărârile și adresele Curții Constituționale în domeniu.

Noile reglementări mai prevăd că Parlamentul va audia în ședințe plenare raportul anual al Curții de Conturi, prezentat până la 1 mai, și raportul anual asupra administrării și întrebuințării resurselor financiare publice și patrimoniului public, prezentat până la 15 septembrie.

De asemenea, Curtea de Conturi va efectua anual, în mod obligatoriu, auditul rapoartelor Guvernului privind executarea bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat și fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală. Aceste rapoarte vor fi prezentate până la 1 iunie și audiate în ședințele plenare ale Parlamentului.

Citește mai departe