Decis. Tiraspolul creează şcoala militară „Suvorov” la Bender!

Liderul separatist de la Tiraspol a semnat un decret privind crearea în oraşul Bender a şcolii militare „Suvorov”, care însă va purta numele mareşalului sovietic Gheorghi Jukov.

Instituţia se va afla în subordinea aşa-zisului minister al apărării din stânga Nistrului, aici urmând să înveţe cadeţii din clasele a VII-XI-a. Va fi instituită în baza unei şcoli de cadeţi ce activează de şase ani în regiunea transnistreană şi unde copii sunt educați în “în spirit patriotic”, fiind instruiți de ofițeri cum să țintească bine, cum să folosească tehnica și topografia militară.

Şcoala militară “Suvorov” îşi va începe activitatea la 1 septembrie 2015, la înmatriculare fiind acordată prioritate copiilor militarilor şi angajaţilor din structurile de forţă din stânga Nistrului.

De notat că iniţiativa creării Şcolii militare „Suvorov” în regiunea transnistreană aparţine vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care încă în vara anului 2013 a declarat că o asemenea instituţie ar fi binevenită în stânga Nistrului.

“Transnistria este o regiune a lui Suvorov, a gloriei, memoriei sale”, a menționat atunci oficialul rus.

Totodată, vicepremierul rus a subliniat că Transnistria are nevoie de o astfel de instituție, deoarece „în regiune locuiesc mulţi cetățeni ruși pentru care problema educației patriotice este una acută”. “Avem acolo 170 de mii de cetăţeni ruşi care sunt parte a culturii noastre şi care trebuie să cunoască ce este patriotismul”, a declarat oficialul rus.

Moldova.ORG reaminteşte că mareşalul Gheorghi Jukov a condus operaţiune de ocupare a Basarabiei în iunie 1940.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.