De ce Ș-Orheiul nu este o rușine națională

Ilan Șor, afaceristul controversat care este principalul bănuit în dosarul miliardului furat și care vorbeștea cea mai stâlcită română auzită în politica moldovenească, a câștigat alegerile la Orhei. A devenit primar din turul I, în timp ce elitele blogger-iste și facebook-iste de la Chișinău au postat în unison statusuri de indignare. ”Rușine națională” a fost verdictul.

Usatîi la Bălți parcă mai merge: Bălțiul e mai departe, Usatîi vorbește o română ”pitorească”, dar inteligibilă, și chiar dacă e hoț, pare c-o furat mai mult prin Rusia decât prin Moldova. Și, ca să fim sinceri, Bălțiul nu e la fel de ”al nostru” ca și Orheiul. Mai la nord, mai rus, mai de stânga, acest oraș a dus o viață paralelă față de Chișinău, chiar și fără autonomie. Dar Orheiul… Orheiul sună a Ștefan cel Mare și mândrie istorică. Orheiul e de-al nostru.

Și vine acest Ilan Șor și ne fură Orheiul și-l duce mai departe decât Bălțiul. Noi, oamenii culți, inteligenți, oameni cu dragoste de țară și, să fim sinceri, cărora nu ne prea suflă vântul prin buznare, suntem indignați. Păi cum să voteze orheienii pentru acest hoț după ce câteva luni s-a tot plimbat prin presă cu miliardul în buznar. Miliardul care a distrus trei bănci și a sărăcit multă lume prin mica prăbușire a leului. Cum îndrăznește tanti aia, din reportajul Agora, să se uite la cameră și să zică despre Șor: ”Ei, șî și dac-o greșît? Cu fiecare poate să se-ntîmple”.

Dar care a fost, de fapt, greșeala lui Șor?  Că a furat? Sau că a fost prins? Este Șor mai hoț decât Plahotniuc sau Filat? Greu de spus, cert că ultimii doi au o reputație la care au ”muncit” mai mulți ani, bine înrădăcinată în memoria colectivă, dar Șor abia de vreo jumătate de an apare ca hoțul ”nambăr uan”. La drept vorbind, mai are până-i ajunge din urmă pe Filat și Plahotniuc. Ca reputație, nu ca bani. În aceste condiții, nu este un vot pentru PD și PLDM la fel de rușinos ca și un vot pentru Șor?

Într-o societate în care corupția e sistemică și generalizată, greșeala nu e să furi, greșeala e să fii expus. Și asta, într-adevăr, ”cu fiecare poate să se-ntîmple”.

Apoi, este și o logică destul de simplă: Orhei un oraș mic, iar Șor un bogătan mare. Șor, din buznarul propriu, poate să facă în două săptămâni de campanie electorală mai mult decât primarul într-un an, din bugetul public. Mai pe șleau, Șor pare prea bogat ca să fure Orheiul. Ori chiar dacă va fura, va avea de unde să arunce banii mulțimii prin diverse proiecte și acțiuni publice.

Și asta nu este ceva ”tipic moldovenesc”, cum ne place nouă să ne alintăm printr-un fel anti-megalomanie – că ”numai la noi se poate întâmpla așa ceva”, că ”țara mea – colțun de lână”, că ”Moldova – țara minunilor”. Din păcate sau din fericire, nu suntem chiar atât de speciali.

Cel puțin, hai să ne uităm la frații de peste Prut, pe care-i tot rugăm să ne trimită DNA-ul. Unii din ei l-ar trimite chiar să nu se mai întoarcă. Spre exemplu, când celebrul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost ridicat pentru audieri la DNA, locuitorii au ieșit să protesteze cerând eliberarea lui. Și chiar dacă Mazăre este un bogătan care se plimbă cu mașini scumpe și umblă prin cluburi cu un alai de piți după el, cei care i-au cerut eliberarea au fost tocmai oamenii săraci. Dușmanii de clasă, cum ar zice Lenin.

Au ieșit în stradă oamenii dintr-un cartier de locuințe sociale, construit în timpul lui Mazăre. Prin corupție, trafic de influență, spălare de bani? Probabil da. Dar s-au construit și acești oameni au căpătat un loc de trai. Într-o țară săracă, legea nu mai este supremă, pentru că legea nu le garantează oamenilor supraviețuirea ori vreun fel de bunăstare. Atunci relațiile, neamurile, prietenii, mult-blamatul ”cumătrism” intră în joc și ajută oamenii să se descurce. Și când vorbim de politică, oameni precum Șor sau Usatîi reușesc să creeze astfel de relații cu alegătorii lor.

Orheienii nu au ales atât un primar, cât un cumătru. Un om cu care au să aibă o relație personalizată, de complicitate chiar, bazată pe un altfel de moralitate decât cea a legii. Șor e omul pe care-l chemi la nuntă nu pentru că ți-i tare drag, dar pentru că știi că are buznarul gras și, odată înrudiți, te va ajuta când vei avea nevoie, așa cum îl vei ajuta și tu. Pentru că sunteți neamuri.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.