Colaborarea cu CSI nu trebuie sa contravina Planului de actiuni RM-UE

Presedintele Vladimir Voronin considera ca summitul CSI de la Kazan a demonstrat ca tarile-membre pot sa conlucreze, insa au nevoie de forme noi de cooperare.

Potrivit membrilor delegatiei, Republica Moldova ar fi dispusa sa coopereze cu tarile CSI doar in cadrul programelor care nu contravin Planului de actiuni Moldova – UE. in consecinta, Republica Moldova nu a semnat Acordul-memorandum privind cooperarea militara pina in anul 2010, Declaratia privind celebrarea celei de-a 60-a aniversari a ONU, in timp ce a sustinut, cu unele rezerve, acordurile privind cooperarea umanitara, documentele ce prevad cooperarea in domeniul combaterii traficului de fiinte umane si a migratiunii ilegale etc.

in timpul summitului, Vladimir Voronin a avut intrevederi bilaterale cu omologii sai din CSI. in cadrul intrevederii cu Viktor Iuscenko, presedintele Ucrainei, s-a convenit asupra unei intrevederi preconizate sa aiba loc in ultima decada a lunii septembrie.

La intoarcere, in timpul escalei la Harkov, administratia uzinei de avioane din regiune a pregatit si a demonstrat delegatiei moldovenesti 3 avioane AN-140.

Presedintele Republicii Moldova a subliniat ca in prezent companiile aeriene din Moldova au nevoie de aparate de zbor si a declarat ca, in cazul in care oferta uzinei din Harkov va fi acceptabila pentru Chisinau, partea moldoveneasca ar putea cumpara un astfel de avion.

Sefii de stat din CSI au semnat 17 proiecte de acorduri

Toate cele 17 proiecte de acorduri propuse spre aprobare sefilor de stat din CSI in cadrul summitului de la Kazan, Federatia Rusa, au fost semnate.

Printre proiectele semnate se numara cel privind perfectionarea si reformarea organelor de conducere ale Comunitatii Statelor Independente, proiectul cu privire la declararea anului 2006 drept anul CSI, in legatura cu implinirea a 15 ani de la constituirea Comunitatii, programul de colaborare a tarilor-membre ale Comunitatii pentru anii 2006-2008 in domeniul contracararii migratiunii ilegale, a traficului de fiinte umane, declaratia in legatura cu aniversarea a 60-a a Organizatiei Natiunilor Unite, adresarile catre popoarele statelor-membre ale CSI si catre comunitatea internationala in legatura cu implinirea a 20 de ani de la avaria de la Centrala Atomoelectrica de la Cernobil etc., precum si un set de proiecte ce tin de securitatea in cadrul CSI.

Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, care a prezidat acest summit, a declarat, in cadrul conferintei de presa comune a sefilor de stat din CSI, ca tarile-membre ale Comunitatii au interesul comun de a spori esential colaborarea dintre state. "Toate proiectele prezentate in cadrul summitului au fost semnate, doarece toate tarile-membre ale CSI sint interesate de o noua abordare a relatiilor in cadrul comunitatii", a afirmat Putin.

"in ultimul timp, relatiile culturale, umanitare si economice dintre tarile-membre s-au activizat si aceasta a contribuit esential la semnarea acordului cu privire la colaborarea umanitara intre state. Unul dintre accentele principale puse de Comunutate este asigurarea securitatii in spatiul CSI, iar aceasta securitate va fi garantata inslusiv prin semnarea proiectelor si a programelor ce tin de securizarea frontierelor", a spus Putin.

Presedintele Federatiei Ruse a multumit tuturor sefilor de stat pentru semnarea acestor acorduri.

Presedintii tarilor-membre ale CSI au convenit, in cadrul sedintei restrinse, ca summitul sefilor de stat din CSI din 2006 va avea loc la Minsk, Belarus.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.