Connect with us

Important

Candu: Proiectul privind tichetele de masă, înregistrat în Parlament. Când urmează a fi adoptat

Proiectul de lege privind tichetele de masă a fost înregistrat în Parlament, a anunţat astăzi, 17 mai, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Potrivit oficialului, urmează o rundă de dezbateri asupra proiectului, iar până la finele acestei sesiuni parlamentare acesta urmează să fie adoptat de Parlament.

Andrian Candu a declarat că speră, că de la 1 ianuarie 2018, legea să fie deja funcţională.

Proiectul, al cărui promotor este Andrian Candu, prevede ca salariaţii să beneficieze gratuit de tichete de masă oferite de către patroni. Tichetele de masă sunt un supliment la salariu, o remunerare neimpozitată din punctul de vedere al persoanelor fizice şi este un cost deductibil pentru angajator.

Prin acest proiect este posibilitatea legală de a oferi angajaţilor un supliment la salariu. Acesta nu se impozitează, nici cu contribuţii sociale, nici medicale. Este un supliment la salariul net. Pentru anagajatori, patron, firmă, este o cheltuială deductibilă. Este un sistem care oferă posibilitatea creşterii economice pentru ţară. Astfel se luptă împotriva salariilor în plic, a evaziunii fiscale“,  a precizat Andrian Candu.

Companiile ar urma să ofere aceste tichete ca supliment la salariu, iar iniţiativa propusă prevede clar interzicerea reducerii salariului dacă se oferă şi tichete de masă.

Precizăm că proiectul în cauză a provocat anterior un schimb de replici pe Facebook, între Andrian Candu şi liderul PAS, Maia Sandu.

Maia Sandu a declarat că „această iniţiativă deschide uşa pentru evaziuni fiscale şi este umilitoare pentru cetăţeni” şi că “oamenii au nevoie de salarii mai mari pe care să le cheltuie aşa cum vor ei”.

La rândul său, Andrian Candu i-a declarat că “propunerea privind tichetele de masă, care pe lângă beneficiile pe care le poate aduce în mod direct oamenilor, combate şi fenomenul salariilor la plic, implicit, evaziunea fiscală”

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Important

Poliţia în acţiune: 12 persoane reţinute, droguri în valoare 2 500 000 lei ridicate, două laboratoare nimicite

12 persoane cu vârsta cuprinsă între 20 – 46 de ani, au fost reţinute, fiind suspectate de comercializarea drogurilori, iar alte 62 de persoane sunt cercetate în stare de libertate.

Droguri în valoare de 2 500 000 lei au fost ridicate în cadrul unei operaţiuni anti-drog desfăşurate de oamenii legii în perioada 17 – 18 octombrie, pe teritoriul ţării.

Totodată, 12 persoane cu vârsta cuprinsă între 20 – 46 de ani, au fost reţinute, fiind suspectate de comercializarea drogurilori, iar alte 62 de persoane sunt cercetate în stare de libertate, în privința acestora au fost acumulate probe și depistate droguri păstrate la domiciliu.

În cadrul operațiunei, forțele de ordine au efectuat 95 de percheziții, în 26 de raioane ale Republicii Moldova.

Ca rezultat al perchezițiilor efectuate, au fost sechestrate peste 14 kg de marijuană și plante de cânepă, mac, hașiș, heroină, amphetamină, methamphetamine, pastile psihotrope, produse etnobotanice, precursori destinați producerii drogurilor, valoarea totală fiind de aproximativ 2 500 000 lei.

La fel, au fost depistate și lichidate două laboratoare de producere a drogurilor dislocate în raioanele Ialoveni și Ungheni.

De asemenea,  poliția a depistat și ridicat 7 pistoale și un revolver, 3 arme de vânătoare, o armă pneumatică cu țintă optică, cartușe de luptă pentru automat AK-47 calibrul 7,62 mm, cartușe calibru 6 mm și 16 mm, toate deținute ilegal.

La fel, au fost documentate cinci persoane în stare de ebrietate la volan, provocată de consumul stupefiantelor, trei din ei activau în calitate de șoferi de taxi.

Persoanele reținute au rol de organizatori și intermediari în comercializarea drogurilo. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora riscă închisoare de la 7 la 15 ani.

Citește mai departe

Important

O mie de cărți vor împărţite gratuit trecătorilor de pe strada pietonală din centrul Chișinăului

Mișcarea Civică Tinerii Moldovei va împărți gratuit o mie de cărți trecătorilor de pe strada pietonală din centrul Chișinăului, duminică, 22 octombrie. Startul evenimentului unic în Republica Moldova se va da la ora 13:00 și va continua până vor fi epuizate toate cărțile.

Cărțile, ce vor fi oferite gratuit duminică, au fost donate de cetățenii României pentru a spori ponderea literaturii în limba română din Republica Moldova.

O mie de titluri vor putea fi alese de către trecători și luate acasă, dar nu mai mult de un volum per persoană. Oamenii își vor alege cartea preferată dintre toate cele disponibile. Se va merge pe principiul: primul venit, primul servit. Astfel, cei mai punctuali vor avea o gamă mai largă la alegere.

„Vara și toamna aceasta am primit câteva zeci de mii de cărți din România și le-am distribuit, cu titlu de donație, prin bibliotecile din sate, unde lipsește cartea în limba română. Cărțile rămase vrem să le dăm acum gratuit oamenilor pe strada pietonală, pentru a promova lectura în aer liber”, a declarat Vitalie Prisăcaru, vicepreședintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei.

Organizatorii iniţiativei doresc ca cititul în spații publice să devină o obişnuinţă pentru locuitorii capitalei, așa cum este în metropolele europene.

Îi îndemnăm pe toți să ia o chitară, o pătură, niște fructe sau chiar o carte pe care să o transmită altcuiva și să vină alături de noi pentru o zi liniștită și plină de lectură și cântece de la ora 13.00 până la Apus pe strada pietonală. Se anunță o zi caldă și cu soare duminică”, a spus Vitalie Prisăcaru.

Citește mai departe

Important

Fostul deputat Grigore Petrenco a primit azil politic în Germania

Fostul deputat Grigore Petrenco, care a părăsit în taină în luna august Republica Moldova, a primit azil politic în Germania, anunţă publicaţia Newsmaker.md.

Liderul partidului „Casa-Noastră – Moldova a relatat pentru sursa citată că autorităţile germane l-au informat despre aceasta pe 18 octombrie.

În document se menționează că azilul politic a fost acordat în legătura cu faptul că acasă sunt persecutat politic acasă, a relatat Grigore Petrenco.

De notat că aceeaşi publicaţie a anunţat în luna septembrie că fostul deputat comunist Grigore Petrenco se afla de aproape o lună în Germania, unde a depus actele oferirea statutului de refugiat politic.

Politicianul a părăsit în taină Republica Moldova la sfârşitul lunii august, având interdicţia de a părăsi ţara.

Fostul deputat comunist Grigore Petrenco a fost învinuit de organizarea dezordinilor în masă şi opunerea rezistenţei în faţa organelor de drept în timpul unui protest la Procuratura Generală organizat în septembrie 2015.

Acesta a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Petrenco a pledat nevinovat şi a calificat dosarul ca fiind unul politic.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Social17 minute în urmă

Migranții reveniți acasă, în Orhei, vor primi 10 mii de lei și vor fi scutiți de taxele locale

Migranții reveniți acasă, în Orhei, vor primi 10 mii de lei și vor fi scutiți de taxele locale. O decizie...

Social2 ore în urmă

Nu va mai fi nevoie de certificatele de naștere și căsătorie pentru a obține buletinul sau pașaportul

Guvernul a simplificat procedura de obținere a actelor de identitate. Astfel, moldovenii nu vor mai trebui să prezinte certificate de...

Politică2 ore în urmă

Referendum fără Dorin Chirtoacă. Consiliul Electoral a respins cererea primarului suspendat

Consiliul electoral de circumscripție Chișinău a refuzat astăzi să-l înregistreze pe Dorin Chirtoacă în calitate de participant la referendumul de...

Important2 ore în urmă

Poliţia în acţiune: 12 persoane reţinute, droguri în valoare 2 500 000 lei ridicate, două laboratoare nimicite

12 persoane cu vârsta cuprinsă între 20 – 46 de ani, au fost reţinute, fiind suspectate de comercializarea drogurilori, iar...

Important3 ore în urmă

O mie de cărți vor împărţite gratuit trecătorilor de pe strada pietonală din centrul Chișinăului

Mișcarea Civică Tinerii Moldovei va împărți gratuit o mie de cărți trecătorilor de pe strada pietonală din centrul Chișinăului, duminică,...

Social4 ore în urmă

Elevi și profesori de la Liceul “Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol vor protesta în fața Ambasadei Federației Ruse

La 5 ani de la Hotărârea CtEDO pe "dosarul școlilor", lupta pentru dreptul la educație continuă.

Important5 ore în urmă

Fostul deputat Grigore Petrenco a primit azil politic în Germania

Fostul deputat Grigore Petrenco, care a părăsit în taină în luna august Republica Moldova, a primit azil politic în Germania,...

Advertisement

Opinii