Proiectul de lege privind tichetele de masă a fost înregistrat în Parlament, a anunţat astăzi, 17 mai, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Potrivit oficialului, urmează o rundă de dezbateri asupra proiectului, iar până la finele acestei sesiuni parlamentare acesta urmează să fie adoptat de Parlament.

Andrian Candu a declarat că speră, că de la 1 ianuarie 2018, legea să fie deja funcţională.

Proiectul, al cărui promotor este Andrian Candu, prevede ca salariaţii să beneficieze gratuit de tichete de masă oferite de către patroni. Tichetele de masă sunt un supliment la salariu, o remunerare neimpozitată din punctul de vedere al persoanelor fizice şi este un cost deductibil pentru angajator.

Prin acest proiect este posibilitatea legală de a oferi angajaţilor un supliment la salariu. Acesta nu se impozitează, nici cu contribuţii sociale, nici medicale. Este un supliment la salariul net. Pentru anagajatori, patron, firmă, este o cheltuială deductibilă. Este un sistem care oferă posibilitatea creşterii economice pentru ţară. Astfel se luptă împotriva salariilor în plic, a evaziunii fiscale“,  a precizat Andrian Candu.

Companiile ar urma să ofere aceste tichete ca supliment la salariu, iar iniţiativa propusă prevede clar interzicerea reducerii salariului dacă se oferă şi tichete de masă.

Precizăm că proiectul în cauză a provocat anterior un schimb de replici pe Facebook, între Andrian Candu şi liderul PAS, Maia Sandu.

Maia Sandu a declarat că „această iniţiativă deschide uşa pentru evaziuni fiscale şi este umilitoare pentru cetăţeni” şi că “oamenii au nevoie de salarii mai mari pe care să le cheltuie aşa cum vor ei”.

La rândul său, Andrian Candu i-a declarat că “propunerea privind tichetele de masă, care pe lângă beneficiile pe care le poate aduce în mod direct oamenilor, combate şi fenomenul salariilor la plic, implicit, evaziunea fiscală”