Băsescu: Gazul exploatat în Marea Neagră va avea ca priorităţi acoperirea integrală a nevoilor României şi R.Moldova

„Niciun metru cub de gaz din zona economică a Mării Negre nu se va exporta decât pe infrastructură românească, cu prioritate – acoperirea sută la sută a nevoilor României, acoperirea sută la sută a nevoilor Republicii Moldova, şi ce rămâne, la export, dar pe infrastructură românească şi nu pe infrastructură Gazprom”, a declarat sâmbătă seara preşedintele României Traian Băsescu, la conferinţa de final de mandat.

Afirmaţia a fost făcută, după ce Traian Băsescu a fost întrebat despre subiectul legat de extragerea gazelor din Marea Neagră.

”Când s-a cerut reluarea proiectului South Stream, eu m-am opus vehement acestui proiect. De ce? Pentru că South Stream este supra-susţinut de OMV Petrom, pentru că ar dori să pompeze gazul din Marea Neagră în South Stream, ceea ce ar face din România, care e proprietara gazului care se va extrage din Marea Neagră, o ţară dependentă de infrastructura Gazprom”, a menţionat Traian Băsescu.

Potrivit lui, din acest punct de vedere, România nu poate accepta şi nu îşi doreşte proiectul South Stream, pentru că „e aceeaşi sursă, e aceeaşi problemă cu dependenţa de sursa unică”.

Totodată, Traian Băsescu a spus că, chiar dacă prin absurd s-ar realiza South Stream-ul, Guvernul României trebuie să fie foarte clar- că gazul din zona economică a Mării Negre nu se va exporta cu prioritate decât pentru „acoperirea sută la sută a nevoilor României, acoperirea sută la sută a nevoilor Republicii Moldova”.

Moldova.ORG reaminteşte că proiectul gazoductul South Stream presupunea transportul de gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagră, către ţările din sudul şi centrul Europei.

Proiectul a fost suspendat în momentul în care Comisia Europeană a declarat că acordurile bilaterale pe care Rusia le are cu ţările prin care urmează să treacă gazoductul, printre care Bulgaria, Ungaria, Slovenia şi Serbia, încalcă legislaţia Uniunii Europene.

Potrivit acestei legislaţii, gazoductele nu pot aparţine companiilor care se ocupă cu extracţia gazelor naturale. În acest caz, proiectul este condus de către gigantul rus Gazprom şi grupul energetic italian Eni.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.