Basescu despre dreptul Romaniei in Basarabia

Traian Basescu a dat o lectie de demnitate nationala prin intermediul Gazetei Romanesti de la Chisinau * Moldova este "un stat care s-a creat in urma unui pact nedrept – Ribbentrop-Molotov, un stat care are o populatie ce este parte a poporului roman", a spus presedintele tuturor romanilor.

Ne unim in Europa

Toate actiunile de politica externa ale Romaniei vizeaza si gasirea unei solutii europene pentru Moldova. "Obiectivul nostru este ca Republica Moldova sa devina un stat membru al Uniunii Europene. Acolo ne putem intalni intr-un climat reglementat in care se intalnesc toate natiunile", a declarat presedintele Romaniei, Traian Basescu, intr-un interviu publicat luni, 4 iulie, in "Gazeta Romaneasca", de la Chisinau. Evocand accelerarea proceselor de rezolvare a problemei transnistrene si pozitiile adoptate de Statele Unite, Comisia Europeana si Consiliul Europei fata de Republica Moldova, seful statului roman a afirmat ca acestea "sunt atitudini pe care Romania le-a stimulat constant in ultimele cinci-sase luni, explicand situatia de dincolo de Prut", citeaza Rompres. De asemenea, Romania nu a ezitat nici o clipa sa spuna ca sustine fara rezerve un proces de integrare a Republicii Moldova in Uniunea Europeana, insa acest lucru depinde foarte mult si de ceea ce doresc in mod real romanii de peste Prut, a explicat seful statului roman. "Nu pot sa fac abstractie de istoria poporului meu, nu pot sa fac abstractie de realitatile in care si romanii din Romania, si romanii din Republica Moldova, si romanii din Ucraina sunt parte din aceeasi natiune", a afirmat Traian Basescu. Intrebat cu ce mandat a pledat pentru interesele Republicii Moldova la Moscova, Traian Basescu a raspuns: "Cu dreptul pe care il are un Presedinte al Romaniei sa sustina interesele unui stat vecin, stat care s-a creat in urma unui pact nedrept – Ribbentrop-Molotov, un stat care are o populatie ce este parte a poporului roman. Cu aceste drepturi. Si cu nici un alt mandat decat cu mandatul pe care l-am primit ca Presedinte de la poporul roman. Eu nu pledez si nu am pledat interesele Moldovei numai la Moscova. Am facut-o si la Washington si la Berlin si la Londra si la Bruxelles si la Roma si oriunde, inclusiv la Tokyo".

Energetica Marii Negre

De asemenea, problematica energetica, problematica traficului de droguri pe Marea Neagra, problematica traficului ilegal de persoane, problematica traficului ilegal de armament – sunt de interes deosebit pentru Romania si pentru tarile partenere din NATO si Uniunea Europeana. Un alt interes este cel energetic. Potrivit presedintelui roman, zona extinsa a Marii Negre furnizeaza 50 la suta din energia necesara Uniunii Europene, iar interesele Romaniei in acest sens sunt majore. Solicitat sa se refere la Strategia Marii Negre, Traian Basescu a sustinut ca Marea Neagra va deveni sigura atunci cand va deveni internationalizata, respectiv atunci cand se vor adopta solutiile care au fost aplicate in Marea Mediterana. "Pentru a deveni o zona a pacii trebuie scoasa de sub influenta unica a Federatiei Ruse si eu sunt convins ca presedintele Putin va accepta un proces mai mult sau mai putin rapid de internationalizare a Marii Negre, data fiind importanta strategica pe care zona extinsa a Marii Negre a dobandit-o deja", a explicat presedintele roman.

Eliberarea Moldovei de trupele Rusiei

In ceea ce priveste Transnistria, marea problema este, in opinia sefului statului roman, ca armata pe care Federatia Rusa o mai are in regiune se constituie intr-o umbrela pentru regimul ilegal al lui Smirnov, care nu poate asigura alegeri corecte in acest teritoriu si care nu poate deveni un partener de negocieri legalizat pentru Chisinau. Traian Basescu a subliniat ca in planul ucrainean de rezolvare a conflictului transnistrean pentru care a optat Chisinaul exista doua preconditii ce reflecta solutia romaneasca pentru acest conflict: eliberarea teritoriului Moldovei de trupele Federatiei Ruse si securizarea frontierelor, iar aceste puncte de vedere vor fi impartasite tuturor structurilor care au sarcini in negocierea si rezolvarea conflictului transnistrean. In legatura cu implicarea Romaniei in negocieri, Traian Basescu a afirmat ca "Romania are obligatia si politica si morala sa fie implicata in negocieri", cu atat mai mult cu cat a fost in formatul de negociere, insa a precizat ca "indiferent care va fi optiunea pana la urma – implicarea directa sau nu a Romaniei in procesul de negociere pentru solutionarea problemei Transnistriei – Romania va furniza continuu puncte de vedere partenerilor europeni, SUA, oricui va fi implicat in negociere. /…/ Decat sa ducem la un blocaj prin fortarea intrarii Romaniei la masa negocierilor pentru Transnistria, preferam ca lucrurile sa mearga inainte si sa oferim expertiza, pentru ca atunci cand UE este implicata, este implicata si Romania", a spus Traian Basescu. (D.E.)

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.