Avocaţiil fostului premier Vlad Filat au contestat cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) deciziile emise anterior de magistraţii de la Curtea de Apel şi Judecătoria Buiucani în dosarul care îl vizează pe Vlad Filat.

Apărătorii lui Vlad Filat au solicitat casarea integrală a sentinței emise de Judecătoria Buiucani, casarea parțială a deciziei Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău, rejudecarea cauzei şi pronunţarea unei noi hotărâri în acest dosar. De asemenea, avocaţii cer achitarea şi eliberarea lui Vlad Filat din detenţie.

În acelaşi timp, apărătorii insistă ca recursul să fie examinat în cadrul unei şedinţe publice, iar magistraţii să se pronunţe asupra tuturor motivelor invocate.

Avocaţii ex-premierului îşi exprimă încrederea că cererea va fi admisă, iar instanța supremă va da dovadă de profesionalism și va repara încălcările grave admise în acest caz.

“Vlad Filat nu a avut parte de un proces echitabil. A fost judecat cu uşile închise, probe artificiale, martori inventaţi, încălcarea drepturilor, fapt care a dus la adoptarea unor decizii ilegale şi la un precedent de condamnare politică”, se arată într-o declaraţie a Biroului de avocaţi.

În cazul în care nu se va face dreptate și prin decizia instanței supreme, Vlad Filat se va adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Potrivit legii, CSJ are la dispoziţie trei luni să se pronunţe asupra admisibilităţii recursului depus din numele lui Vlad Filat.

Reamintim: la finele lunii iunie 2016, Judecătoria Buiucani l-a condamnat pe fostul premier Vlad Filat la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă.Instanţa a dispusconfiscarea bunurilor primite „personal sau prin intermediari” în valoare de aproape 39,6 de milioane de dolari (peste 795 de milioane de lei).