Avocaţii cer achitarea şi eliberarea lui Vlad Filat din detenţie. Au depus recurs la CSJ

Avocaţiil fostului premier Vlad Filat au contestat cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) deciziile emise anterior de magistraţii de la Curtea de Apel şi Judecătoria Buiucani în dosarul care îl vizează pe Vlad Filat.

Apărătorii lui Vlad Filat au solicitat casarea integrală a sentinței emise de Judecătoria Buiucani, casarea parțială a deciziei Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău, rejudecarea cauzei şi pronunţarea unei noi hotărâri în acest dosar. De asemenea, avocaţii cer achitarea şi eliberarea lui Vlad Filat din detenţie.

În acelaşi timp, apărătorii insistă ca recursul să fie examinat în cadrul unei şedinţe publice, iar magistraţii să se pronunţe asupra tuturor motivelor invocate.

Avocaţii ex-premierului îşi exprimă încrederea că cererea va fi admisă, iar instanța supremă va da dovadă de profesionalism și va repara încălcările grave admise în acest caz.

“Vlad Filat nu a avut parte de un proces echitabil. A fost judecat cu uşile închise, probe artificiale, martori inventaţi, încălcarea drepturilor, fapt care a dus la adoptarea unor decizii ilegale şi la un precedent de condamnare politică”, se arată într-o declaraţie a Biroului de avocaţi.

În cazul în care nu se va face dreptate și prin decizia instanței supreme, Vlad Filat se va adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Potrivit legii, CSJ are la dispoziţie trei luni să se pronunţe asupra admisibilităţii recursului depus din numele lui Vlad Filat.

Reamintim: la finele lunii iunie 2016, Judecătoria Buiucani l-a condamnat pe fostul premier Vlad Filat la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă.Instanţa a dispusconfiscarea bunurilor primite „personal sau prin intermediari” în valoare de aproape 39,6 de milioane de dolari (peste 795 de milioane de lei).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.