Connect with us

Externe

Arhivele Gulagului au fost distruse de Rusia, afirmă un istoric

Publicat

pe

Rusia a ordonat distrugerea arhivelor care conţineau informaţii despre deţinuţii din Gulag, a afirmat un istoric rus, care spune că a aflat din întâmplare acest lucru, provocând reacţii puternice în rândul apărătorilor drepturilor omului, informează AFP citată de Agerpres.

Serghei Prudovski, un cercetător specializat în istoria lagărelor sovietice din Extremul Orient rus, a declarat vineri pentru AFP că a descoperit „complet din întâmplare că fişele de înmatriculare (ale deţinuţilor din Gulag) au fost distruse” în regiunea Magadan, unde s-au aflat multe dintre acele lagăre de concentrare, în care rata mortalităţii era deosebit de ridicată.

„Am făcut o solicitare. Eram interesat de destinul unei persoane şi voiam să ştiu dacă ea a supravieţuit lagărelor. Am descoperit că există un ordin intern” de distrugere a acestor fişe de înmatriculare, a declarat istoricul rus într-un interviu telefonic.

În răspunsul către Serghei Prudovski, filiala locală a Ministerului de Interne din Rusia a explicat că acele fişe de înmatriculare sunt de acum înainte stocate pe o durată limitată, conform instrucţiunilor transmise autorităţilor locale, serviciilor de securitate (FSB, ce provine din fostul KGB) şi agenţiilor guvernamentale care deţin arhive ce datează din epoca sovietică.

Fişele în cauză înregistrează elemente specifice despre traseul prizonierilor din Gulag, referitoare mai ales la data sosirii lor în lagăr, eventualele transferuri şi data eliberării sau data morţii lor.

Serghei Prudovski a transmis acel răspuns specialiştilor de la Muzeul Gulagului din Moscova, inaugurat în 2015, care au alertat la rândul lor Consiliul pentru drepturile omului, o structură de la Kremlin ce are rol consultativ.

Preşedintele consiliului, Mihail Fedotov, a declarat pentru agenţia de presă Ria Novosti că distrugerea acelor fişe ar fi un act „barbar” şi că speră că este vorba totuşi despre „o eroare”.

„Este imposibil de ştiut la ce scală s-a produs acest lucru”, a adăugat el, notând că, dacă distrugeri masive au fost organizate, “atunci ele vor face munca noastră să devină mult mai dificilă”.

Un cercetător de la Muzeul Gulagului, Alexandr Makaiev, a declarat pentru agenţia de presă Interfax că această problemă a fost observată până în prezent doar în Magadan şi că reprezentanţii muzeului încearcă să afle dacă şi alte regiuni ruseşti au fost vizate de acel ordin de distrugere.

Autorităţile ruse, în frunte cu Vladimir Putin, au fost adeseori acuzate că încearcă să minimalizeze cele mai sumbre aspecte ale trecutului sovietic în numele unităţii naţionale, mai scrie Agerpres.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Externe

Un tânăr din R.Moldova, care muncea în Constanţa, a murit înecat în staţiunea Neptun. Venise să lucreze pe litoral

Publicat

pe

De către

Un băiat în vârstă de 18 ani din Republica Moldova s-a înecat la Neptun, în seara de duminică, 10 iunie. El a intrat în apă în jurul orei 21.00. Băiatul venise să lucreze pe litoral şi era cazat la hotelul Neptun din staţiunea Neptun.

Potrivit Adevarul.ro, duminică seara, el a intrat în mare să facă o baie la plaja Bali, dar a dispărut în apă. „Se vedea în apă, dar a dispărut“, au comunicat cei aflaţi pe mal.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa a trimis o ambulanţă SMURD şi un echipaj de descarcerare pentru căutare pe mal şi iluminat, iar Garda de Coastă a trimis două ambarcaţiuni.

Băiatul a fost găsit între pietrele digului din zonă, fiind scos din apă şi supus manevrelor de resuscitare.

Acestea n-au dat, însă, rezultat.

El a fost declarat mort în jurul orei 23.00.

Tânărul era însoţit de o fată, care a suferit un şoc, echipajul SMURD administrându-i un calmant.

Citește mai departe

Externe

Zilele pe Terra se măresc. În cât timp va ajunge ziua să aibă 25 de ore

Publicat

pe

De către

A existat o perioadă în viața planetei noastre când zilele nu erau mai lungi de 18 ore. În acel moment însă, adică acum mai bine de 1,4 miliarde de ani, Luna era mult mai aproape de Pământ decât în prezent.

Cel puțin asta susțin cercetătorii Universității Wisconsin-Madison. În timp însă, satelitul natural al Terrei a început să se îndepărteze constant de planetă, modificându-și axa de rotație. Fenomenul se manifestă și acum, zilele pe Pământ devenind din ce în ce mai lungi.

„În timp ce Luna se îndepărtează, Pământul se comportă ca un patinator în mișcare de rotație, care încetinește în timp ce își întinde brațele”, a spus profesorul de geoștiință Stephen Meyers, de la Universitatea Wisconsin-Madison.

Una dintre metodele prin care profesorul Meyer a putut să determine cum arăta mișcarea de rotație a Pământului acum mai bine de 1 miliard de ani a fost studiul sedimentelor pe o rocă veche de 90 de milioane de ani. De aici a extras informații despre ciclurile climatice ale planetei.

Astfel a ajuns la concluzia că Luna se distanțează de Terra cu 3,82 centimetri pe an. Astfel, vor trece sute de milioane de ani înainte ca oamenii de știință să fie nevoiți să recalculeze durata unei zile pe Pământ la 25 de ore.

Sursa: Digi24

Citește mai departe

Externe

Două sacoșe pline cu bani, descoperite într-o biserică. Cei care au găsit pungile au găsit înăuntru 36 000 de euro

Publicat

pe

De către

Două sacoşe pline cu bani au fost descoperite în confesionalul unei biserici din Roma. Cei care au găsit pungile au găsit înăuntru o sumă uriaşă: 36 000 de euro.

Sacoşele pline cu bani au fost găsite de preotul local, atunci când a făcut curat în micul confesional al bisericii catolice Santa Maria delle Grazie alle Fornaci din Roma, a informat vineri ziarul Il Messaggero, potrivit Agerpres.

„Am desfăcut nodul, am văzut primele bancnote şi m-am speriat gândindu-mă că era un dispozitiv exploziv sau altceva”, a povestit părintele Giovanni Martire Savina pentru ziarul citat.

Donațiile anonime semnificative pentru biserică sunt comune, a povestit preotul citat, însă nu au fost niciodată atât de mari.

Poliţia din Roma caută răspunsuri, după descoperirea inedită. Potrivit DPA, s-a speculat că banii provin fie de la un donator anonim, fie de la un “păcătos” pocăit, care dispunea de nişte bani “necuraţi”.

„În momentul de faţă nu excludem nimic”, a declarat unul dintre anchetatori, Salvatore Friano, citat de agenţia de ştiri italiană ANSA. „Încercăm să înţelegem dacă este vorba de un binefăcător care dorea să doneze bani pentru biserică sau de cineva care voia să scape de bani “, a precizat Friano.

Poliţia a confirmat că în caz că se află că banii nu au fost furaţi sau obţinuţi ilegal, aceştia vor fi donaţi bisericii.

Citește mai departe