Andrian Candu și Pavel Filip au prezentat realizările guvernării la o întâlnire cu ambasadorii acreditați în Moldova — Moldova.org
Connect with us

Politică

Andrian Candu și Pavel Filip au prezentat realizările guvernării la o întâlnire cu ambasadorii acreditați în Moldova

Publicat

pe

Președintele Parlamentului Andrian Candu și premieul Pavel Filip au prezentat principalele realizări ale guvernării de la începutul anului, dar și prioritățile pentru următoarea perioadă, la o întâlnire cu corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului, în particular, Andrian Candu și Pavel Filip s-au referit la măsurile de îmbunătățire a climatului de afaceri, inclusiv reducerea numărului de acte permisive, raportarea financiară simplificată, precum și limitarea autorităților de control la fisc, vamă și instituțiile regulatorii pentru domeniile reglementate, cum este cel bancar sau energetic.

Totodată, în urma modificărilor efectuate în legislație, în continuare este exclusă pedeapsa penală pentru companii la prima abatere, se încurajează soluționarea rapidă și voluntară a dificultăților, etc. Potrivit oficialilor moldoveni, Republica Moldova a intrat într-o fază calitativ nouă de liberalizare economică a pieții și stimulare a concurenței echitabile.

Oficialii au comunicat și despre reducerea la 18% a cotei contribuției de asigurare socială pentru angajatori, introducerea impozitului unic de 12% pentru angajați, creșterea scutirii personale pentru acoperirea nivelului minim de existență.

Referindu-se la declararea voluntară a capitalului și bunurilor, oficialii au precizat că aceasta se va face prin plata unei taxe de 3% către stat.

Vor fi supuse declarării voluntare bunuri din țară sau din străinătate, precum și diferența de valoare, dacă valoarea bunurilor era sub-apreciată. Aceste măsuri vor contribui la creșterea bazei de impozitare. Legea care reglementează declararea voluntară a bunurilor conține mecanisme de prevenire și combatere a spălarea banilor și finanțarea terorismului, conforme celor mai bune practici internaționale.

Totodată, legea exclude anumite categorii de cetățeni , precum și pe cei care sunt sau vor fi descoperiți ca fiind implicați în frauda bancară. De asemenea, au fost adoptate un șir de facilități pentru repatrierea valutei și ale altor beneficii ale tranzacțiilor externe.

Sursa citată mai precizează că la întâlnire cu ambasadorii acreditați în Republica Moldova s-a discutat despre legile adoptate pentru sectorul financiar –bancar, pe domeniul securității, mass-media, cele peste 400 de amendamente în legislație adoptate în urma conlucrării cu autoritățile din autonomia Găgăuză, pachetul de integritate și măsurile de luptă cu corupția.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Politică

Mișcarea de Rezistență ACUM: Protestul din 26 august din PMAN va continua și pe 27 august

Publicat

pe

De către

Comitetul Mișcării de Rezistență Națională ACUM îndeamnă cetățenii de acasă și din diasporă să participe în număr cât mai mare la protestul din 26 august 2018, dar și să rămână peste noapte în PMAN, în așa fel ca a doua zi, pe 27 august, de Ziua Independenței, să fie cu toții împreună în centrul capitalei.

Organizatorii au îndemnatpe toți să vină duminică la protest cu corturi și alte bunuri necesare. „Totodată, facem apel către toți orășenii, care nu sunt indiferenți de lupta noastră comună pentru eliberarea statului, să contribuie cu alimente și apă pentru toți protestatarii care vor rămâne peste noapte în PMAN”, a menționat liderul Platformei DA Andrei Năstase.

Președintele Platformei DA a precizat în mod repetat că protestul din 26 august va fi pașnic, nonviolent și a și cerut guvernării să nu încerce infiltrarea provocatorilor în rândul protestatarilor. Aceștia vor fi identificați neîntârziat și dați pe mâna forțelor de ordine.

Totodată, membrii Comitetului Mișcării de Rezistență Națională ACUM au anunțat că acțiunea de protest va fi una civică și nu partinică. La protest nu vor fi admise drapele ale partidelor de orice culoare.

„Manifestația din 26-27 august nu va dezbina societatea pe criterii de partid, apartenență etnică sau orientare geopolitică, ci, din contră, o va solidariza prin determinarea tuturor participanților de a-și manifesta opțiunea fermă pentru scoaterea din captivitate a țării. Drapelul Republicii Moldova ne va uni pe toți!”,  au declarat ei.

Comitetul Mișcării de Rezistență ACUM a anunțat că a invitat misiunile diplomatice, presa independentă, reprezentanții partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova să monitorizeze desfășurarea protestului. De asemenea, a invitat participanții din diaspora moldovenească să vină cu pancarte cu inscripția țării care-I găzduiește.

„Să fim cât mai mulți, ghidați de adevăr și de dorința de schimbare. Să fim mai fermi ca niciodată în rezistența noastră în fața dictaturii și să nu cedăm!”, au îndemnat ei.

Citește mai departe

Politică

Partidul Verde Ecologist: Exercițiile militare din Transnistria creează insecuritate în jurul depozitului de muniții de la Cobasna

Publicat

pe

De către

Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova își exprimă îngrijorarea și condamnă intensificarea în regiunea transnistreană a activităților militare a trupelor de ocupație a Federației Ruse, inclusiv a celor ofensive cu implicarea elementelor de forțare a râului Nistru.

Verzii declară că acest comportament provocator încalcă mecanismul stabilit de asigurare a stabilității în Zona de Securitate și ar putea genera noi tensiuni în regiune, dar și creează premize de insecuritate și în jurul depozitului de muniții de la Cobasna, care are mari șanse de a exploda sau a contamina apa și solul, astfel afectând ariile înconjurătoare.

Analizând și conștientizând situația precară creată în legătură cu intensificarea desfășurării nesancționate a exercițiilor militare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Partidul Verde Ecologist a solicitat Guvernului Republicii Moldova să adopte o poziție fermă față de acțiunile sfidătoare a Federației Ruse și a autorităților neconstituționale secesioniste din regiunea transnistreană.

De asemenea, formațiunea a solicitat Guvernului Federației Ruse sâ îndeplinească prevederile tratatelor și convențiilor internaționale cu privire la retragerea trupelor de ocupație de pe teritoriul Republicii Moldova, să ia măsuri imediate pentru retragerea muniției din depozitul militar din Cobasna și să permită monitorizarea proceselor de către observatori locali și internaționali (OSCE, UE).

„Reiterăm apelul lansat de către Partidul Verde European în Rezoluția ”Despre depozitele militare în Europa și Moldova” , adoptată în cadrul Consiliului Partidului din 20-22 mai 2016. Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și altor Organizații Internaționale să solicite Federației Ruse evacuarea imediată a trupelor de ocupație și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova și să stopeze susținerea regimului secesionist și ilegal de la Tiraspol”, se arată într-o declarație a formațiunii.

De precizat că depozitul de muniții de la Cobasna este considerat de experți drept cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est, construit în 1940. În acest depozit se păstrează moştenirea de arme a fostei Armate a 14-ea a Uniunii Sovietice. Arsenalul este menținut acolo în pofida promisiunii făcute de Rusia la Summitul OSCE din 1999 că-și va retrage trupele și armamentul până în 2002.

Citește mai departe

Politică

Maia Sandu: Când va fi la guvernare, PAS își asumă să mărească cu cel puțin 50% salariile tuturor angajaților din educație

Publicat

pe

De către

Lidera PAS Maia Sandu declară că mărirea salariilor profesorilor nu mai poate fi amânată. „Când va fi la guvernare, PAS își asumă să mărească cu cel puțin 50% salariile tuturor angajaților din educație”, a declarat astăzi Maia Sandu.

Angajamentul survine după ce profesorii au lansat astăzi petiția „Profesorii Merită” prin care cer majorarea salariilor. Astfel, cadrele didactice solicită Guvernului majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice și cu o sută de procente pentru cadrele non-didactice.

Cadrele didactice cer majorarea salariilor și o fac în strictă conformitate cu legea și realitățile sumbre în care am ajuns din cauza unei guvernări cleptocratice, iresponsabile, având controlul deplin asupra justiției.

Totodată, Andrei Năstase a declarat că pentru o majorare omeneasca a salariilor bugetarilor era suficientă realizarea doar a unei promisiuni electorale președintelui Dodon – cea de neadmitere a recuperării de la cetățeni a banilor furați din vistieria statului.

„Președintele a ales confortul său personal, alături de unul dintre șefii săi, Plahotniuc, ambii aflați la adăpostul aceleiași justiției capturate, la fel ca și șefa PSRM”, a menționat politicianul.

În context, el a făcut apel către toți bugetarii, cadre didactice, medicale, către pensionari și studenți: pe 26 august să fie cu toții în Piața Marii Adunări Naționale.

Citește mai departe