Connect with us

Politică

Andrian Candu: Este identificată persoana care merită şi care va fi propusă la funcţia de ministru al Apărării

Publicat

pe

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a anunţat astăzi că a fost identificată candidatura pentru funcţia de ministru al Apărării şi că aceasta va fi făcută publică în timpul apropiat.

“Funcţia de ministrul al Apărăriieste vacantă.  Mai multe candidaturi se discută şi chiar este identificată persoana care merită şi care va fi propusă la funcţia de ministrul alApărării. Dar cine anume este această persoană, vom anunţa în timpul apropiat”, a spus președintele Parlamentului, Andrian Candu la un briefing după ședința Biroului Permanent al PDM.

Întrebat la acest subiect, oficialul a îndemnat presa să aibă puţină răbdare, pentru a efectua procedura de numire în funcție a acestuia:„Prim-ministrul anunță candidatura și o trimite președintelui. De aceea să avem un pic de răbdare!”

Funcția de ministru al Apărării a fost deținută anterior de către Anatol Șalaru, care a activat în perioada 31 iulie 2015- 27 decembrie 2016. Acesta a fost demis după retragerea sprijinului politic acordat de Partidul Liberal. În prezent activitatea Ministerul Apărării este gestionat de viceministrul Gheorghe Galbura.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Iulian Chifu despre întrunirea Ucraina-Georgia-Republica Moldova: Reflectă poziția strategică a UE

Publicat

pe

De către

Întrunirea Ucraina – Georgia – Republica Moldova are loc într-un context favorabil, creat de intenţia UE de a se extinde, iar cele trei state au şanse de a obţine în 2019 perspectiva integrării europene, dacă vor intensifica reformele, consideră expertul pe politică externă din România, Iulian Chifu, citat de TVR Moldova.

Invitat în cadrul unei emisiuni la Radio Chişinău, Iulian Chifu a spus că “ceea ce urmează să se întâmple la Chişinău săptămâna viitoare, când statele din flancul estic se vor întâlni cu cele trei state cele mai performante ale Parteneriatului Estic pentru a discuta formula de perspectivă de dezvoltare a acestei relaţii are loc într-un context favorabil creat de anunţul UE privind continuarea extinderii”.

„Practic ultimul mandat al viitoarei comisii va fi rezervat exact acestei extinderi a Uniunii Europene în Balcanii de Vest. Mai trebuie de spus un lucru: această reuniune de săptămâna viitoare, împreună cu procesele din acest an din România şi Polonia, nu vor face decât să întărească o postură şi o reflecţie strategică a Uniunii Europene care se va concluziona cu documentele strategice ce vor fi adoptate, la 9 mai 2019, la Sibiu, chiar în timpul preşedinţiei române a Consiliului European”, a subliniat Iulian Chifu.

În opinia sa, Georgia, Ucraina şi Republica Moldova trebuie să-şi construiască argumentele şi să-şi afirme nivelul de ambiţie, doleanţele pentru ca, la 9 mai 2019, reuniunea Consiliului European pe dimensiune strategică să marcheze şi acordarea perspectivei europene pentru cele trei state.

De asemenea, Iulian Chifu a adăugat că acesta va fi şi mesajul cu care vor veni săptămâna viitoare partenerii europeni: ”Faceţi reforme, veniţi cu rezultate, ca să ne daţi argumente, să putem să promovăm acest ideal care este al nostru, al tuturor”.

Reprezentanţii Georgiei, Ucrainei şi ai Moldovei se vor întruni, la 2 martie, la Chişinău pentru a participa la prima conferinţă interparlamentară pentru a discuta despre Parteneriatul Estic şi provocările ce ţin de securitate.

Citește mai departe

Politică

Deputații au respins moțiunea simplă înaintată ministrului Economiei și Infastructurii

Publicat

pe

De către

Moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul economiei, realizate de Ministerul Economiei și Infastructurii, condus de ministrul Chiril Gaburici, a fost respinsă  astăzi de deputați. Din cei 51 de deputați prezenți la ședință, nimeni nu a susținut moțiunea.

Moțiunea a fost înaintată de fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în ședința plenară din 15 februarie curent. De notat că după audierea ministrului Chiril Gaburici, deputații socialiști au părăsit sala de ședințe a Parlamentului.

Moțiunea s-a referit, în special, la realizarea unui control parlamentar asupra activității Ministerului Economiei și Infrastructurii,  revizuirea prin micșorare a cuantumului impozitelor și asigurarea modernizării în industrie, agricultură și infrastructură. De asemenea, s-a solicitat analiza tarifelor pentru serviciile locativ-comunale, gazele naturale și alte tarife.

Chiril Gaburici a menționat că scopul primordial al Ministerului Economiei și Infrastructurii este menținerea tendințelor de creștere economică și dezvoltarea sustenabilă a tuturor domeniilor de activitate. Potrivit lui, reieșind din analiza indicatorilor macroeconomici pentru anul 2017, se constată că evoluția social-economică a Republicii Moldova continuă un trend ascendent, iar economia națională a conturat semne de înviorare.

Conform procedurii legislative, pentru susținerea moțiunii simple sunt necesare majoritatea voturilor deputaților prezenți la ședință.

Citește mai departe

Politică

Deputata Maria Ciobanu, amenințată cu răfuiala fizică

Publicat

pe

De către

Deputata Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) Maria Ciobanu a fost amenințată cu răfuiala fizică. Potrivit unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook aseară ea a fost telefonată de către un necunoscut care i-a spus că “dacă mai deschide gura în Parlament, va fi pentru ultima dată”.

“Aseară, în jurul orei 23.00, cineva m-a amenințat, spunându-mi că dacă mai deschid gura în Parlament, va fi pentru ultima oară”, a scris deputata.

Ulterior, deputata a precizat pentru Agora.md că a fost telefonată la telefonul fix de la domiciliu, iar după ce i-a transmis mesajul menționat, bărbatul a întrebat-o dacă a înțeles cele spuse.

În acest context, Maria Ciobanu a spus că va merge la operatorul de telefonie Moldtelecom, pentru a cere descifrarea apelurilor și a identifica numărul telefonului de la care a fost apelată.

Tot, astăzi, Ciobanu a depus o plângere la Procuratura Generală pe acest caz.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Economie40 de minute în urmă

O bancă letonă implicată în dispariţia miliardului din Republica Moldova este în prag de faliment

Una dintre cele mai mari bănci din Letonia ABLV a ajuns în faliment. Instituţia se confruntă cu probleme financiare majore,...

Cultură3 ore în urmă

Berlinala 2018. „Nu mă atinge-mă” regizat de românca Adina Pintilie a luat marele premiu Ursul de Aur

„Touch Me Not/ Nu mă atinge-mă” regizat de Adina Pintilie a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de debut la...

Cultură3 ore în urmă

DoReDos va reprezenta Moldova la Eurovision 2018// VIDEO

Trupa DoReDos va reprezenta Republica Moldova la concursul european de muzică Eurovision Song Contest 2018. În finala națională membrii trupei...

Social20 de ore în urmă

Un dinte de mastodont de peste 11 milioane de ani, descoperit într-o carieră de nisip din Verejeni

Un fragment de craniu cu ultimul molar superior stâng al unui mastodont Tetralophodon longirostris, rudă îndepărtată a elefanţilor, a fost...

Social20 de ore în urmă

Se comportau ca doi amici, dar la frontieră au spus că nu se cunosc. Ce au pățit doi moldoveni

Doi moldoveni, originari din orașele Cahul și Chișinău, sunt documentați pentru că au încercat să traverseze frontiera moldo-ucraineană la volanul...

Social21 de ore în urmă

26 ani de la crearea Brigăzii “Dacia”. Cum au sărbătorit infanteriştii brigăzii Ziua Unităţii

În Piaţa Independenţei din Cahul a avut loc ceremonia cu ocazia împlinirii a 26 ani de la crearea Brigăzii ”Dacia”....

Diverse22 de ore în urmă

Retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, reiterată la Adunarea OSCE

Necesitatea retragerii trupelor ruse care staţionează ilegal pe teritoriul ţării noastre a fost reiterată în plenul Adunării Parlamentare a OSCE,...

Advertisement

Opinii