Connect with us

Politică

Ambasadorul R.Moldova în Federația Rusă Andrei Neguță s-a întâlnit cu viceministrul rus de externe Grigori Karasin

Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguță, a avut vineri, 14 iulie, o întrevedere cu viceministrul rus de externe, Grigori Karasin.

Potrivit unui comunicat al MAE de la Moscova, în cadrul întrevederii oficialii au discutat dezvoltarea rapidă a relaţiilor politice la nivel înalt și o serie de acțiuni care urmează a fi întreprinse de partea rusă pentru a consolida relațiile bilaterale.

Aceeaşi sursă mai anunţă că, de asemenea, au fost discutate şi tendințe îngrijorătoare. Acestea se referă la obligația părții moldovenești de a asigura practica internațională a ordinii de rotație a trupelor rusești staționate în regiunea separatistă transnistreană.

Este vorba despre evenimente comune dedicate celei de-a 25-a aniversări a operațiunii de menținere a păcii de pe Nistru, la care urmează să participe şi o delegație rusă”, se arată în comunicat.

Un subiect separat a constituit situaţia privind reglementarea conflictului transnistrean.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Comunistul Vasile Panciuc și-a depus mandatul de deputat

Deputatul PCRM, Vasile Panciuc, și-a depus mandatul de parlamentar, invocând motive de sănătate. Informația a fost confirmată pentru CrimeMoldova de către deputata PCRM, Elena Bodnarenco.

Potrivit sursei citate, cererea urmează să fie examinată la următoarea ședință a Legislativului.

Totodată, deputata Elena Bodnarenco a precizat că fotoliul de deputat va fi preluat de Alla Mironic, președintele Asociației Obștești Uniunea Veteranilor din Republica Moldova.

Fracțiunea PCRM în Parlament numără în prezent 7 deputați.

Citește mai departe

Politică

Guvernul şi Delegaţia UE confirmă deschiderea pentru avansarea cooperării RM-UE

Realizarea angajamentelor din Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană au fost discutate la întrevederea de astăzi a premierului Pavel Filip cu şeful Delegaţiei UE în ţara noastră, Peter Michalko.

Oficialii au analizat progresele şi restanţele din agendă, constatând că multitudinea de reuniuni RM-UE din ultimele săptămâni a oferit o radiografie clară a actualei stări de lucruri.

 În acest sens, şeful Cabinetului de miniştri l-a asigurat pe oficialul european despre efortul, în mod special, în impulsionarea agendei de reforme. În particular, a fost pus accentul pe aprobarea legilor prevăzute de Acordul de Asociere şi pe condiţiile pentru obţinerea asistenţei macrofinanciare.

„Condiţionalităţile pentru acordarea asistenţei macrofinanciare vor fi îndeplinite până la sfârşitul anului. Suntem foarte ambiţioşi şi determinaţi în atingerea acestui scop”, a spus Pavel Filip.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, la rândul său, ambasadorul Peter Michalko a apreciat acţiunile Guvernului în ceea ce priveşte implementarea reformelor şi progresele înregistrate în diverse domenii. Totodată, oficialul european a încurajat Executivul să continue reformele în domeniul justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi consolidarea statului de drept.

 Pavel Filip şi Peter Michalko au discutat, de asemenea, despre implementarea reformei administraţiei publice, menţionând importanţa asigurării unor instituţii de stat puternice.

„Scopul reformei Guvernului este să avem instituţii publice competente, toate politicile elaborate să fie vizionare şi calitative”, a punctat premierul. În această ordine de idei, ambasadorul Peter Michalko a încurajat folosirea plenară a expertizei misiunii consilierilor de nivel înalt UE, care se află în Moldova pentru a oferi asistenţa necesară în vederea bunei implementări a reformelor.

 De asemenea, Pavel Filip s-a referit la crearea Agenţiei Serviciilor Publice, care are menirea nu doar să asigure servicii mai calitative şi în timp optim, dar şi să excludă necesitatea obţinerii şi prezentării diferitor certificate de către cetăţean. „Singurul document al cetăţeanului în raport cu statul trebuie să fie buletinul de identitate, restul informaţiei să se regăsească în registrele de stat”, a precizat prim-ministrul.

 Oficialii au făcut, de asemenea, un schimb de opinii privind soluţionarea conflictului transnistrean în formatul de negocieri 5+2, menţionând importanţa consolidării încrederii între populaţia de pe cele două maluri ale Nistrului.

Citește mai departe

Politică

Pavel Filip: Președintele Igor Dodon și-a terminat treaba la Președinție și vrea la guvernare?

Premierul Pavel Filip a venit cu o reacţie la iniţiativa preşedintelui Igor Dodon de a crea un Sfat al specialiștilor pe lângă președinte, ca urmare a reformei Guvernului. Astfel, Pavel Filip a menţionat că cuvântul care descrie cel mai bine reacția președintelui Dodon pe subiectul reformei Guvernului “este populism și manipulare”.

“Președintele Igor Dodon și-a terminat treaba la Președinție și vrea la guvernare? În ultima perioadă e preocupat să propună candidați la funcția de ministru, acum brusc a realizat că ar mai vrea să se implice puțin și în reforma guvernului, asta desigur după ce ea a fost făcută și implementată deja”, a menţionat premierul pe pagina sa de Facebook.

Pavel Filip a precizat că reforma Guvernului, reducerea în jumătate a numărului de ministere este susținută și apreciată de marea majoritate a cetățenilor, conform ultimelor sondaje de opinie, dar și de partenerii externi, care au oferit cu generozitate expertiza lor în elaborarea strategiei privind această reformă.

“De fapt, cred că președintele a vrut să le dea cetățenilor noutatea cea mare că el va avea un “sfat al specialiștilor”, oameni pe care îi va plăti din surse “extrabugetare”. Dacă are aşa de mulți bani extrabugetari, îi propun să renunțe integral la banii de la buget pe care Guvernul îi alocă pentru acoperirea cheltuielilor Președinției, ar fi o economie importantă”, a spus ironic premierul.

În final, şeful Executivului a remarcat că “cu siguranță avem cel mai extrabugetar președinte al Republicii Moldova”.

Reamintim că preşedintele Igor Dodon a anunţat astăzi despre crearea un Sfat al specialiștilor pe lângă președinte, în componența căruia vor intra profesioniști de la cele mai importante instituții în țară. Noua structură va fi implicată în elaborarea politicilor de guvernare pentru următorii ani.

“Împreună cu Sfatul Specialiștilor, vom decide cum să restabilim în funcție miile de funcționari care sunt dați acum afară și cum să facem reforme ale guvernului pentru oamenii din Moldova. Sfatul Specialiștilor va fi susținut din surse extrabugetare. Rugăm pe toți cei interesați de colaborare și implicare să expedieze CV-urile la adresa electronică: [email protected]”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Externe4 ore în urmă

Decizie fără precedent: jurnaliștii celui mai cunoscut ziar rusesc de investigații vor fi înarmați

După ce redactorul-șef adjunct al Ecoul Moscovei, Tatiana Felghenhauer, a fost înjunghiată în gât în sediul postului de radio în...

Economie5 ore în urmă

Până la finele anului, în zonele economice libere vor fi atrase investiții de circa 115 milioane

Până la finele anului curent volumul investițiilor atrase în Zonele Economice Libere (ZEL) va depăși suma de 115 milioane USD,...

Externe6 ore în urmă

Ce mesaje transmite regina Elisabeta a II-a cu ajutorul genţii

S-au făcut multe speculații cu privire la conținutul genților Elisabetei a II-a, un accesoriu de care regina Marii Britanii nu...

Social6 ore în urmă

Doi moldoveni – trei cărţi de identitate românești false

Trei cărți de identitate românești false au fost descoperite de poliţiştii de frontieră la doi cetățeni moldoveni, în cadrul formalităților...

Social8 ore în urmă

40 de minori din penitenciare au învățat meseria de bucătar, cofetar, frizer și cizmar

Timp de un an, minori din Penitenciarele nr. 10 Goian și nr. 13 Chișinău au urmat cursuri de comunicare și...

Important8 ore în urmă

Serviciul Nord al Biroului Migrație și Azil – cu sediu renovat și dotat cu echipament performant// FOTO

Serviciul regional Nord al Biroului Migrație și Azil al MAI, dispune de astăzi de un sediu renovat, modernizat și dotat...

Politică9 ore în urmă

Comunistul Vasile Panciuc și-a depus mandatul de deputat

Deputatul PCRM, Vasile Panciuc, și-a depus mandatul de parlamentar, invocând motive de sănătate. Informația a fost confirmată pentru CrimeMoldova de...

Advertisement

Opinii