Alexandru Vakulovski: PMAN – spaţiu public sau privat?

Cred că nu sunt singurul om din Chişinău care evită sărbătorile şi bairamurile din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Pentru că de obicei se lasă cu o mare beţie, acompaniată de „muzică uşoară”. Interpreţii care apar pe scenă sunt cam aceiaşi, ceea ce înseamnă şi o lipsă de respect pentru chişinăuieni, ca şi cum ar înghiţi oricând, orice. Nu cred că Moldova duce lipsă de muzicieni buni, mulţi au succes în România, alţii – reuşesc să fie cunoscuţi în toată lumea. Dar nu, în PMAN, în general, e acelaşi playlist. Cine îl face? Oare moldovenii sunt chiar aşa mari fani ai „muzicii uşoare”?

Ieri în schimb am fost în PMAN să văd Parada Portului Popular. Şi a fost frumos, până am plecat, pe la ora 16. Peste 30 de colective artistice din toată Moldova. Şi spectatorii mi s-au părut civilizaţi. Nu reuşeai să te plictiseşti, pentru că fiecare colectiv venea cu diferite porturi şi jocuri.

După paradă pe scenă a urcat ansamblul etnofolcloric Ştefan-Vodă, cu Maria Stoianov. Tudor Ungureanu a spus că nu a mai cântat pe scena PMAN de 8 ani. Au avut un concert de zile mari, toată lumea a fost mulţumită şi s-au făcut hore. Chiar a fost un concert pentru Ziua Independenţei, o independenţă în care să nu uităm de românismul nostru. De ce ansamblul Ştefan-Vodă n-a cântat de 8 ani în PMAN, când poate că e colectivul cel mai inspirat pentru astfel de sărbători? Înţeleg, până în 2009 au fost la putere comuniştii şi nu agreau românismul, dar după?

Chiar dacă mi-a plăcut mult concertul susţinut de Ştefan-Vodă şi Maria Stoianov, ora mi s-a părut nepotrivită. Un astfel de concert ar fi fost frumos să aibă loc seara, când piaţa e plină ochi de spectatori, nu înainte de 16. La ce atmosferă au creat, cred că artiştii ar fi putut fi fără probleme cap de afiş la orice eveniment. Dar nu, orele bune sunt pentru „muzica uşoară”.

Dar nu doar muzica uşoară şi beţiile organizate deranjează în PMAN. Se organizează şi party-uri private, cu bilet. Asta înseamnă că Piaţa Marii Adunări Naţionale se închiriază, chiar dacă e spaţiu public. Cine o închiriază, Primăria? Oare nu ar trebui să ştim cu cât, că poate ar fi mulţi doritori să facă nunţi, cumătrii şi zile de naştere?

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.