Acum, 10 ani, Republica Moldova a aderat la Consiliul Europei

“Republica Moldova a indeplinit angajamente fata de Consiliul Europei (CE) nu numai prin adoptarea unui pachet de legi, dar si prin democratizarea societatii noastre”, a declarat luni, la sedinta solemna a Parlamentului consacrata aniversarii a 10-a de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei, presedintele Vladimir Voronin.

Seful statului a mentionat ca imensa experienta legislativa de care dispune Forul de la Strasbourg ne ofera sansa de a perfectiona in permanenta legislatia nationala si de a o ralia la standardele europene. In acelasi timp, Voronin si-a exprimat regretul ca, “desi au fost intreprinsi pasi concreti atat din partea autoritatilor moldovenesti, cat si din partea OSCE si a mediatorilor, asa si nu s-a ajuns la o solutionare politica durabila a conflictului transnistrean”. Potrivit presedintelui Voronin, “atat timp cat comunitatea internationala va ramane pasiva la nenumaratele cazuri de violare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, de suprimare violenta a libertatii de exprimare, la intoleranta agresiva fata de orice manifestare de opozitie in raioanele de est ale Republicii Moldova, atat timp va exista pericol pentru stabilitatea si securitatea regionala”.

La randul sau, Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a opinat in discursul sau ca zece ani in cadrul CE au constituit o scoala a democratiei. “Participarea noastra la CE, la dimensiunile sale parlamentare si executive sunt importanti pasi facuti de tara noastra in directia integrarii regionale si a celei europene”, a afirmat Lupu, iar monitorizarea instituita de Consiliul Europei a contribuit la democratizarea societatii moldovenesti.

Luand cuvantul in fata deputatilor moldoveni, Secretarul General al Consiliului Europei, Terry Davis a apreciat “progresele spectaculoase spre cultura democratiei”, inregistrate de tara noastra, evidentiind in mod special declaratia comuna a partidelor politice cu privire la integrarea europeana. In acelasi timp, Secretarul General al CE a chemat autoritatile moldovenesti sa continue politicile de reforma, subliniind ca progresul tarii spre democratie ar fi unul din cei mai importanti factori ce vor permite solutionarea problemei transnistrene. „Orientarea spre o democratie pe deplin dezvoltata nu trebuie sa fie ezitanta, dar sigura si plina de incredere” a estimat Terry Davis.

„Cu toate ca sechelele trecutului continua sa se resimta in Moldova, chiar dupa ani de experienta democratica, ruta viitorului este clar trasata", a mai spus inaltul oficial european.

Reprezentantii fractiunilor parlamentare, care au luat cuvantul in cadrul sedintei solemne, au reiterat la randul lor importanta incheierii perioadei de monitorizare a RM de catre CE.

In opinia Eugeniei Ostapciuc, presedintele fractiunii majoritare, “pe parcursul ultimelor 10 ani, societatea moldoveneasca a reusit sa se apropie vizibil de valorile politice proprii tarilor cu democratie avansata”.

Potrivit liderului fractiunii AMN, Dumitru Braghis, “in Republica Moldova exercitiul de democratie mai continua sa fie afectat de obstructionarea fortelor politice, ignorarea initiativelor opozitiei si ale societatii civile”.

In opinia presedintelui fractiunii crestin-democrate, Vlad Cubreacov, “nereusitele in identificarea institutiilor statului de drept, lipsa de respect pentru drepturile omului, abuzul guvernantilor au generat scepticismul partenerilor europeni. Semnarea Planului de actiuni Uniunea Europeana – Republica Moldova a semnalat reorientarea puterii de la Chisinau spre Europa”.

Pe de alta parte, liderul fractiunii democrate, Dumitru Diacov, a avansat ideea ca a venit timpul sa ne debarasam de practica arbitrajului in relatiile cu Consiliul Europei. “CE trebuie sa fie un partener a Moldovei, dar nu un judecator sau arbitru”, a spus Diacov.

Presedintele grupului social-liberal, Oleg Serebrian, considera ca tribuna CE este foarte importanta pentru Moldova si, la moment, unica unde ultima este acceptata.

Republica Moldova a aderat la Consiliul Europei la 13 iulie 1995. Primul ambasador moldovean la Strasbourg, Reperezentant Permanent al RM la Consiliul Europei a fost Iuliana Gorea-Costin, care, de altfel, nu a fost invitata sa participe la sedinta solemna a Parlamentului. Solicitata de REPORTER.MD, Iuliana Gorea-Costin a declarat ca "este extrem de grav faptul ca Moldova continua si pana acum sa fie monitorizata la Consiliul Europei. Este cea mai dura nota de apreciere data unei tari-membre a acestui organism. Noi ramanem repetenti la aceleasi capitole: suprematia legii si statul de drept, functionarea institutiilor democratice si drepturile omului. In mod normal, monitorizarea CE dureaza 2 – 2,5 ani, iar faptul ca avem un reprezentant special al Secretarului General al CE la Chisinau, care ne supravegheaza pe teren, nu este de loc un motiv de mandrie, cum au incercat autoritatile sa-l prezinte, ci din contra. Acest lucru ar trebui sa ingrijoreze societatea civila si cea politica de la Chisinau", a mai spus Gorea-Costin.//REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.