Vladimir Voronin: businissmanii din Transnistria trebuie sa fie informati corect despre esenta initiativei Chisinaului

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a convocat o sedinta consacrata problemei reglementarii transnistrene, la care au participat spicherul Parlamentului Marian Lupu, Prim-ministrul Vasile Tarlev, prim-viceprim- ministrul Zinaida Grecianii, viceprim-ministrul Andrei Stratan, ministri, consilieri ai Presedintelui, informeaza MOLDPRES cu referire la serviciul de presa al institutiei prezidentiale.

Seful statului a evidentiat importanta introducerii, incepind cu 25 ianuarie, a regimului de inregistrare preferentiala pentru agentii economici transnistreni si a reintrarii in vigoare a protocolului moldo-ucrainean privind asigurarea cu specimene vamale moldovenesti a marfurilor din Transnistria.

"Oamenii de afaceri din Transnistria trebuie sa fie informati bine si corect despre esenta initiativei Chisinaului, astfel incit nici un agent economic sa nu perceapa actiunile comune ale Moldovei si Ucrainei drept blocada economica", a declarat Voronin. "Toate actiunile noastre comune urmaresc doar legalizarea potentialului economic al Transnistriei, functionarea plenara, fara restrictii si interdictii, a economiei acestei regiuni", a precizat Vladimir Voronin.

Seful statului a subliniat importanta crearii unor stimulente suplimentare pentru inregistrarea intreprinderilor transnistrene in cimpul legal al Republicii Moldova. in acest context, Vladimir Voronin a evidentiat insemnatatea includerii unui compartiment special consacrat Transnistriei in proiectul de lege privind amnistierea capitalului, care se afla in curs de elaborare la initiativa Presedintelui. "Probabil, numai astfel vom putea elibera businessul din Transnistria de suspiciuni si de povara grea a supravietuirii intr-o zona nerecunoscuta de nimeni".

Presedintele s-a referit in detalii la perspectiva transformarii actualei operatiuni de pacificare intr-un mecanism de observatori civili si militari sub mandatul OSCE. Vladimir Voronin a mentionat ca statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu ofera temei pentru speculatii privind orice fel de prezenta militara straina pe teritoriul sau, in schimb ofera spatiu pentru o solutie maximum de civilizata si neconflictuala a problemei demilitarizarii Transnistriei. in acest sens seful statului a subliniat importanta faptului ca ideea eforturilor pacificatoare in Transnistria sub mandatul OSCE este sustinuta azi si de catre Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, si de catre Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko.

Referindu-se la perspectivele noii runde de negocieri dintre Chisinau si Tiraspol, Presedintele a dispus intreprinderea unor actiuni menite sa contribuie la delegarea cit mai grabnica in regiune a Misiunii internationale de evaluare a OSCE, cu scopul analizarii situatiei si elaborarii recomandarilor pentru organizarea alegerilor libere si democratice.

in cadrul sedintei, o atentie sporita a fost acordata solutionarii problemelor satului Dorotcaia. A fost examinat un complex de initiative ale partii moldovenesti privind consolidarea masurilor de incredere dintre cele doua maluri. // Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.