Un pensionar din Iaşi împarte apartamentul cu 110 cetăţeni din Republica Moldova

Un pensionar din Iaşi, în vârstă de 67 de ani, a ajuns protagonistul unui dosar penal cum nu s-a mai văzut. Aceasta după ce a folosit acte false pentru a primi în spaţiu nu mai puţin de 110 basarabeni, care aveau ne­voie de un domiciliu fictiv pentru a-şi face buletin de România, cu care să poată circula liber în UE.

Potrivit Ziarului de Iaşi, în România nu există o restricţie cu privire la numărul de persoane care pot împărţi un spaţiu locativ. Pentru că nu există o li­mită, în judeţul Iaşi au apărut adevăraţi „samsari de buletine“: persoane care sunt de acord să primească în spaţiul lor locativ cetăţeni din Republica Moldova, pentru ca aceştia să îşi poată lua cărţi de identitate şi să plece în străi­nătate.

Ştefan Ariton a cumpărat un apartament pe strada Vitejilor, împreună cu soţia sa, în 1993. După anul 2010, datoriile la întreţinere ale lui Ştefan Ariton au explodat, iar apartamentul a fost scos la vânzare, fiind cum­părat la licitaţie de o altă persoană.

În martie 2014, Ştefan Ariton a mers la Direcţia Locală de Evidenţă a Populaţiei pentru a-şi schimba cartea de identitate. Acolo a aflat că ar putea face bani din primirea în spaţiu a unor cetăţeni străini.

În primă fază, Ştefan Ariton a discutat cu trei persoane, pe care le-a întâlnit aici, iar la solicitarea uneia din acestea a fost de acord să ia în spaţiu persoane cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească, contra sumei de 30 de lei de persoană. Aceasta în pofida faptului că nu avea nicio locuinţă în proprietate. Totuşi, inculpa­tul a utilizat originalul certificatului de moştenitor din 2007.

În următoarele două luni, Ariton a mers astfel la sediul Evidenţei Po­pulaţiei şi, folosindu-se de actul care nu mai era valabil, a primit în spaţiu în apartamentul din Dacia ce îi aparţinuse nu mai puţin de 110 de basarabeni. 76 dintre aceştia au reuşit să obţină şi buletin de România.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.