Un nou trend – ouăle vopsite cu vin. Sunt sau nu sigure pentru consum?

O tradiție mai veche de a vopsi ouăle de Paști cu vin fiert a revenit în atenția noastră datorită utilizatorilor TikTok-ului. Rezultatul este unul deosebit de metodele ce pot oferi coloranții din comerț. Fierte în vin, ouăle se colorează cu un bordo închis, parcă presărat cu sclipici. 

Ne-am întrebat dacă această metodă este una sigură pentru consumatori. Răspunsul l-am găsit la Maria-Victoria Racu, șefa secției Sănătatea Nutrițională și a Copiilor din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). 

„Vopsirea ouălor în vin este o metodă naturistă pe care o prioritizăm în fața metodelor cu aplicarea coloranților sintetici”, declară specialista. Aceasta a atenționat că rezultatul ar putea lăsa de dorit dacă oul se apropie de termenul de expirare. În acest caz, porii cojii se dilată și o cantitate de vin ar putea să migreze în albuș. „Dacă acesta nu este colorat, oul poate fi consumat inclusiv și de copii”, explică specialista.

Potrivit șefei secției Sănătatea Nutrițională și a Copiilor ANSP, cele mai naturiste și inofensive metode de colorare a ouălor rămân cele cu aplicarea coloranților precum cojile de ceapă, sfecla sau varza roșie, turmericul, spanacul și, de ce nu, vinul roșu.

De ce trebuie să alegem coloranții naturali

Deși este mult mai ușor să vopsești ouăle de Paști cu coloranți sintetici, specialiștii în medicină atenționează să nu o facem. Pentru că aceștia conțin cel puțin 20 de substanțe chimice. Ele pot pătrunde și prin coaja ouălor și lăsa amprentă pe albuș. Mai mult, mâinile noastre preiau colorantul de pe coajă și îl aduc pe suprafața albușului, pe care ulterior îl mâncăm. Acesta dăunează în special copiilor și poate provoca reacții alergice, stări de migrenă sau chiar și cancer. 

Și, pentru că suntem atenți la recomandărilor specialiștilor în sănătate publică, am adunat câteva metode inofensive de colorare a ouălor. 

Pe lângă rețetele clasice, poți obține tot felul de nuanțe:

  • culoarea roșie sau roz se obține cu suc de sfeclă; 
  • pentru un roşu-ruginiu, folosește 2-3 linguri de boia puse la fiert pentru circa jumătate de oră; 
  • culoarea albastră  se obține cu varza roșie tocată mărunt;
  • pentru culoarea verde folosește spanacul pus la fiert. 

Cum colorăm ouăle cu vin roșu

Pentru această metodă de colorare vei avea nevoie de ouă, apă, sare, oțet, un litru de vin roșu și ulei de floarea soarelui. 

Mod de pregătire:

  • Spală bine ouăle, pentru degresare;
  • Pune ouăle la fiert, în apă cu sare, la foc mediu, pentru maxim 10 minute, în funcție de cât de tari dorim să fie;
  • Toarnă vinul într-o cratiță și lasă-l să fiarbă. Apoi, stinge focul și lasă-l să se „potolească”; 
  • Adaugă puțin oțet în vinul fiert, pentru a ajuta la fixarea culorii;
  • Mută ouăle în vasul cu vin și lasă-le acolo să se scalde 20 de minute. Trebuie să fie complet acoperite de vin!
  • Scoate ouăle la uscat;
  • Aplică puțin ulei pe fiecare ou în parte, pentru a aduce un plus de strălucire și a evita transferul de culoare.

Astfel, ouăle sunt frumos vopsite și pregătite să coloreze masa de Paști!

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.