Un deputat ACUM a publicat câteva teze din poziția Comisiei de la Veneția privind deciziile Curții Constituționale

PE SCURT

Deputatul Blocului ACUM Liviu Vovc a publicat „câteva teze din poziția Comisiei de la Veneția” cu privire la hotărârile Curții Constituționale din perioada 7-9 iunie 2019.

„ Comisia reiterează importanța Curții Constituționale în prevenirea conflictelor între instituții. În cazul dat drepturile procedurale ale președintelui și ale deputaților au fost grav afectate, din cauza vitezei cu care au fost luate deciziile, fără a solicita opinia celor menționați”, a arătat deputatul

PE LUNG

De asemenea, una din teze arată că dizolvarea Parlamentului poate fi o ultimă acțiune pentru a soluționa criza constituțională, dar nu poți obliga președintele cât mai sunt șanse de a forma o majoritate. Dizolvarea Parlamentului în cazul dat adâncește criza constituțională sau chiar poate crea o nouă criză.

Felul în care Curtea Constituțională a calculat lunile este fără precedent. În opinia Comisiei de la Veneția 3 luni ar însemna data de 9 iunie, dar pentru că e zi de odihnă – termenul limită ar trebui să fie luni, 10 iunie. Decizia de suspendare a președintelui „is not grounded in the Constitution of the Republic of Moldova”.

„Scriu aceste scurte teze din poziția Comisiei de la Veneția, pentru ca judecătorii Curții Constituționale să nu mai aștepte comunicatul oficial, dar să își dea demisia cât mai curând posibil. Ultimele lor decizii au afectat grav imaginea Curții Constituționale pe plan național și internațional. Mihai Poalelungi a înțeles acest lucru. Ceilalți ce așteaptă?”, arată deputatul.

Reamintim că Comisia de la Veneţia a emis avizul privind criza constituțională care a fost creată în Republica Moldova, în urma hotărârilor luate în perioada 7-9 iunie de Curtea Constituțională. Aceasta după ce pe 10 iunie Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a solicitat avizul urgent al Comisiei de la Veneția cu privire la ultimele decizii ale Curții Constituționale, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova.

Atunci, Thorbjorn Jagland a menționat că deciziile Curții Constituționale sunt greu de înțeles și par arbitrare în lumina textului Constituției și a standardelor internaționale de drept.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.