Cum va funcționa voucherul cultural pentru tineri și ce să învățăm din experiența Italiei 

Guvernul R. Moldova a anunțat că la împlinirea vârstei de 18 ani, tinerii vor primi câte un voucher cultural în valoare de o mie de lei. Asta pentru a facilita accesul lor la cultură. Unul dintre exemplele care se dau este cel al Italiei unde tinerii, care ating majoratul, primesc un bonus cultural de 500 de euro.  

Totuși, drumul voucherului cultural până în mâinile tinerilor este mai lung decât se pare. Guvernul și alte instituții abia au dat aviz pozitiv inițiativei legislative de modificare a Legii culturii. Dar sunt încă multe de făcut până promisiunea va deveni realitate. Urmează ca legea să fie votată în două lecturi de Parlament. Acum se lucrează la un regulament pentru Programul național „Voucher Cultural”. Ulterior, va fi construită o platformă pentru el, dar și alte sarcini.

Am discutat cu deputata Marcela Nistor, principala autoare a inițiativei legislative. Vom explica la ce etapă se află programul și cum acesta ar putea arăta. Îți voi povesti și despre experiența Italiei ca să poți face o comparație. 

„Noul mecanism are drept scop, pe de o parte, de a motiva tinerii să se culturalizeze și recreeze mai des. Pe de altă parte – de a susține și finanța cultura. Asta va stimula instituțiile teatrale și concertistice să-și diversifice repertoriul”, se arată în comunicatul Guvernului 

Cum va funcționa voucherul cultural

Sursa foto: FB/ Marcela Nistor

Deputata Marcela Nistor spune că până acum s-a lucrat împreună cu Agenția de Guvernare Electronică pentru a înțelege posibilitățile tehnice ale programului. „Am vorbit cu Agenția despre cum tinerii pot obține semnătura electronică. Mai există și opțiunea să downloadeze aplicația Mobisign. După asta, ne-am întâlnit cu alte platforme ca să înțelegem un pic teritoriul pe care suntem”, povestește ea. Cu alte cuvinte, au discutat despre unde și cum pot tinerii să-și facă semnătura electronică și cum să integreze plata cu voucherul cultural pe platformele care vând bilete online. „Acum căutăm cum să integrăm plata pe site-ul editurilor, să vedem cum să nu adauge alte obiecte decât cărți”. 

Tinerii de 18 ani vor primi un voucher cultural și îl vor folosi pentru spectacole de teatru, concerte, cărți și altele. Cei o mie de lei, transferați printr-o plată unică, dacă nu vor fi valorificați într-un an, se vor întoarce în buget. În anul viitor, alt tânăr va beneficia de acești bani. Pentru anul 2022 pentru acest program, Ministerul Culturii a prevăzut zece milioane de lei. 

Procesul urmează să fie simplu: tânărul urmează să-și facă o semnătură electronică la unul dintre operatorii de telefonie mobilă sau prin aplicația Mobisign. Când intră pe una dintre platformele partenere care vând bilete la evenimente sau, de exemplu, pe site-ul unui teatru din țară, își alege biletul. Când vine momentul să achite pentru el, la opțiunile de plată va apărea și „voucherul cultural” pe care va face click. Din cei o mie de lei urmează să fie extrasă suma pe care a plătit-o pentru bilet. 

Citește și: Am vizitat casele de cultură din țară să le arătăm așa cum sunt

Provocările la care se așteaptă inițiatorii programului „voucher cultural”

Deputata, împreună cu alți deputați tineri, printre care și Eugeniu Sinchevici, urmează să fie alături de Guvern și Ministerul Culturii în implementarea programului, prevede niște riscuri. „Banii aceștia pot să nu fie valorificați, pentru că tânărul nu crede neapărat că asta este important sau interesant”, spune parlamentara, care este actriță de profesie.  

De asemenea, se dorește susținerea instituțiilor publice. Și se pune accent anume mobilitatea lor artistică – teatrele să meargă în raioane, „să aibă loc descentralizarea activității artistice”, după cum spune tânăra. Totuși, există și aici un risc – tinerii să prefere ofertele culturale ale agenților economici în detrimentul teatrelor sau a sălilor de concerte de stat. „Vom căuta o formulă în regulament ca să punem în prim plan produsul local, prin diferite metode, poate și prin preț. Dar toate detaliile urmează să le discutăm pentru regulament”, spune Marcela. Regulamentul la care se lucrează acum va avea sarcina să spună clar care sunt principiile de selectare a prestatorilor de servicii și de bunuri culturale.   

Între timp, se mai lucrează la o platformă online unde tinerii vor putea găsi informații despre program. Tot aici prestatorii de servicii culturale vor găsi detalii care vor facilita colaborările. 

Citește și: Cine pune lacătul pe ușa Casei de Cultură

Cum funcționează „cadoul” în Italia 

În 2016, guvernul Italiei a introdus „bonusul cultural”. Tinerii primesc 500 de euro când împlinesc 18 ani. Banii pot fi cheltuiți pe obiecte și activități culturale, cum ar fi mersul la teatre, concerte, muzee, cumpărarea cărților (inclusiv audio și electronice). De asemenea, pot merge la spectacole de muzică, dans, circ, spectacole ambulante. Pot cumpăra bilete la muzee, expoziții, evenimente culturale, galerii, zone arheologice, parcuri naturale. Este interesant că guvernul italian le permite să cumpere cu acest voucher muzică înregistrată (muzica pe CD-uri, DVD-uri muzicale, discuri de vinil, muzică online). Tinerii pot beneficia de cursuri de muzică, teatru sau de limbi străine. Mai pot cumpăra abonamente la ziare și altele. 

Tinerii care împlinesc 18 ani pot accesa banii înregistrându-se prin identitatea digitală unică (SPID). Îi cheltuiesc apoi prin intermediul site-ului 18app.it, accesibil de pe orice dispozitiv. Au șase luni să se înregistreze și un an pentru a cheltui. Voucherele pot fi printate sau descărcate pe smartphone-uri și tablete pentru a face cumpărături în magazine sau online. 

Platforma „Observatorul Inovației în Sectorul Public” este un proiect finanțat de Uniunea Europeană care analizează inovația din sectorul public. Într-o scurtă analiză publicată pe site-ul oficial, se arată că programul „bonusul cultural” făcut de guvernul Italiei a demonstrat rezultate mai bune decât s-ar fi așteptat. În primele două ediții s-a observat că programul devine tot mai popular.

Provocările pe care le-au întâmpinat italienii

Autorii proiectului au calculat un potențial de circa 550 de mii de tineri pe an. În prima ediție s-au înscris 356 mii tineri și 162 mii de euro au fost cheltuiți. Adică aproape 10% din tinerii înscriși nu au valorificat bonusul. La ediția a doua s-au înscris 417 mii persoane și au fost cheltuiți 192 mii euro. Aici, aproape 8% din cei înregistrați nu au valorificat bonusul. 

Aceeași platformă anunță că au existat provocări în implementare. Una dintre ele era că oferta culturală nu era suficient de familiară tinerilor cetățeni. Respectiv, aveau probleme cu platformele online și s-au arătat mai confortabili față în față. Cu alte cuvinte, preferau să folosească bonusul folosind un magazin fizic, nu online. 

Apoi, o altă provocare identificată au fost problemele tehnice legate de identificarea online, care este un pas preliminar înainte de înregistrate. Termenele limită diferite (30 iunie este ultima dată pentru înscriere și 31 decembrie pentru cheltuieli) au fost greu de comunicat. O altă problemă critică a fost utilizarea ilegală a bonusului de unii beneficiari și comercianți. Respectiv, ca să rezolve aceste probleme, statul a făcut un grup de lucru care avea grijă de conexiunile dintre actorii implicați în proiect.  

Sursa imaginii: Moldovan National Youth Orchestra

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.