România: Legea Lustraţiei, votată de Camera Deputaţilor

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, Legea lustraţiei, un proiect legislativ aflat în traseul legislativ de cinci ani. Decizia a fost luată, prin vot nominal, cu 203 voturi favorabile, 40 împotrivă şi 12 abţineri.

Dezbaterile în plenul Camerei au fost marcate de acuze pe care şi le-au aruncat unii altora reprezentanţii partidelor. Unii dintre aleşi au criticat, precum Niculae Mircovici, membru al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, modificările aduse în comisie proiectului legislativ, prin care o serie de categorii de persoane au fost excluse de pe lista lustrabililor.

Nu au lipsit nici replici acide între reprezentanţii PNL şi cei ai PDL care şi-au reproşat fiecare nepromovarea la timp a legii. Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a acuzat PNL că, în perioada în care a deţinut preşedinţia acestui for prin Bogdan Olteanu, "a ţinut la sertar" Legea lustraţiei pentru că "a lăsat capul în jos şi a acceptat lesa pusă de PSD".

Roberta Anastase a precizat că proiectul legii lustraţiei a ajuns să fie discutat în Cameră, după ce a avut o întrevedere cu preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş. "Ştim cu toţii că este o lege târzie, dar e normal pentru a încheia o rană a trecutului şi pentru a putea merge spre viitor să adoptăm această lege. Stă de un număr important de ani în Parlament", a adăugat Anastase.

La rândul său, liberalul Mihăiţă Calimente a acuzat PDL că "are tupeul să fie iniţiatorul Legii lustraţiei", susţinând că reprezentanţii acestui partid au făcut "harcea-parcea" proiectul de lege, întrucât membrii săi ar fi fost direct vizaţi în anii 1990.

"Am să intru în polemică cu aripa dreaptă a FSN, cu floarea UASCR şi UTC, care vine astăzi să ne dea lecţii despre Legea lustraţiei. Unii dintre domniile lor erau membri marcanţi ai FSN când ne-au distrus sediile PNŢ şi PNL în ’90. Unii dintre ei au dirijat trenurile cu mineri la Bucureşti, iar astăzi vin să ne dea lecţii de democraţie şi au tupeul să fie iniţiatori ai legii lustraţiei, ei care ar trebui lustraţi cu toţii. Au făcut harcea-parcea această lege pentru că PD, cu onoare reprezentat în Parlament la acea vreme, şi membru al Convenţiei Democratice, era partid socialist şi avea foarte mulţi lustrabili şi atunci, cum îi are şi acum", a spus liberalul.

Legea lustraţiei care a fost prezentată în plen de iniţiatorul acesteia, liberalul Eugen Nicolăescu, a fost votată prin vot nominal, la propunerea acestuia, pentru "dreptate, respect, patriotism, speranţă".

Acesta şi-a început discursul din plen cu o întrebare retorică : "Cui îi e frică de lustraţie?’

"Pe mulţi îi ştim pe alţii îi arată cu degetul societatea civilă , iar alţii care se simt cu musca pe căciulă şi privesc partea plină a paharului şi anume faptul că textul legii nu îi vizează pe ei, uşurare pentru aceştia. Ceea ce mai poate face legea pentru aceştia în forma actuală nu e altceva decât o menţionare a celor care ne-au condus aproximativ 20 de ani, iar acum sunt morţi sau pensionari. Societatea nu se va schimba şi nici nu va fi mai bună, dacă lustraţia nu va fi percepută ca şi o auto penitenţă pentru că, în esenţă, toţi vor găsi ca pozitive acţiunile lor din trecut până la Revoluţie", a spus Nicolăescu, adăugând că actul în sine trebuie să depăşească nivelul simbolic şi cel de vendetă politică şi să desăvârşească ceea ce s-a început prin proclamaţia de la Timişoara.

Nicolăescu a mai spus că, în calitate de iniţiator al Legii, nici după cinci ani nu consideră "că este aceasta este tardivă, că timpul a avut rol de panaceu".

"În această lege este vorba de un principiu, nu despre nume sau persoane pe care aplicarea ei i-ar îndepărta din viaţa politică. Alte state au reuşit mai repede să condamne comunismul. Cehoslovacia, în 1991, a devenit primul stat post-comunist care a recurs la o versiune apropiată de ceea ce avem în discuţie. Polonia şi Ungaria au trecut, la rândul lor, prin această experienţă. Vaslav Havel afirma că va fi nevoie de decenii până când comunismul va ieşi din minţile oamenilor. Din 89 nu au trecut decât două decenii şi vor trece multe, atâta timp cât clasa politică va considera această lege ca fiind tardivă", a conchis deputatul liberal.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.