„Rețetele de la mama le păstrez în inimă și le țin minte pân’ o să mor”

Raisa Paladi din Sărata Veche, Fălești, a gătit toată viața. La început pentru copiii de la grădiniță, apoi pentru familie, iar acum și pentru cei care vizitează localitatea. Plăcintele de casă coapte de Raisa au încântat sute de oameni și li s-au întipărit în memorie cu aroma lor. Și noi le-am gustat, însă, de această dată am provocat-o să gătească Alivancă – o rețetă moștenită de la părinți și completată după poftele copiilor. 

Deși mărunțică și cu vocea blândă, ea mereu a fost un stâlp pentru familia sa. Pentru fratele cu probleme de sănătate, apoi pentru părinții care la bătrânețe și-au pierdut vederea, apoi, și pentru nepoți. 

„Viața m-a făcut să înțeleg că omul nu are nevoie de multe. Ce îți trebuie mai mult decât un acoperiș deasupra capului și familia sănătoasă? Mie îmi ajunge ce am, chiar și o odăiță era suficient, dar tare aș vrea ca și oamenii să fie mai buni și să ia o mică pauză, să se așeze și să înțeleagă că nu e nevoie să fugi după marile averi, ca să fii fericit…. E trist că în haosul acesta uităm să trăim”, spune femeia care ne-a primit în casa și inima ei. 

Rețeta pentru Alivancă

– Punem la fiert 1,5 l de zer;

– Adăugăm 0.5 kg de mălai și 100 g de făină de grâu și amestecăm cu zărul fierbinte, ca făina să se opărească. 

– Adăugăm 300 g de brânză și 400 g de carne afumată tăiate cubulețe.  

– Tăiem mărunt o legătură de mărar și ceapă verde

– Completăm compoziția cu 6 ouă bătute, pe care le adăugăm după ce ingredientele amestecate se răcesc puțin, să nu se facă omletă…

– Punem totul la cuptor pentru o oră și jumătate, cât se rumenește.

Poftă mare!

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.