Presedintele Vladimir Voronin a declarat ca Transnistria a furnizat armament in Irak

Presedintele Republicii Moldova , Vladimir Voronin, a declarat ca Moldova dispune de documente care confirma ca din Transnistria s-a furnizat armament in Irak. Potrivit Agentiei INFOTAG, seful statului a facut aceasta declaratie in fata unor jurnalisti rusi, aflati in republica intr-o vizita de cinci zile, la invitatia conducerii tarii.

Am transmis Rusiei o mapa cu documente despre directiile livrarilor de armament din Transnistria. Potrivit datelor de care dispunem, 13 intreprinderi din Transnistria produs armament in regim non stop. Am expediat documentele Rusiei, acolo unde poate ajunge armamentul. Avem un document din cancelaria lui Saddam Hussein care arata ca din Transnistria s-au livrat arme in Irak. Acum se fac cercetari, a mentionat Voronin.

Vladimir Voronin a spus ca acum doi ani Chisinau a refuzat sa semneze asa-numitul Memorandumul Kozak, pentru ca seara, in ajunul semnarii, in planul de rezolvare a conflictului transnistrean a aparut o pagina noua, "un document nou, de o pagina, cu un singur punct", care prevedea crearea unei baze militare ruse, pe termen de 20 de ani, si mentiona efectivul acesteia. "Atunci am declarat ca in cazul in care aceasta pagina ramine, chestiunea privind semnarea documentului nu se mai discuta", a spus Voronin.

Presedintele moldovean a reafirmat ca Rusia trebuie sa-si indeplineasca angajamentele de evacuare a trupelor din Transnistria, pentru ca Moldova califica prezenta acestor trupe drept un sprijin acordat regimului de la Tiraspol.

Seful statului a mentionat ca intre Moldova si Rusia mai exista problema nerezolvata a Transnistriei, dar aceasta nu trebuie sa fie o piedica in relatiile moldo-ruse, pentru ca prietenia multiseculara cu Rusia este patrimoniul cel mai important al Moldovei, iar regimul transnistrean nu trebuie sa impiedice relatiile dintre cele doua state.

Chisinaul, a declarat Voronin, pledeaza pentru rezolvarea conflictului transnistrean exclusiv pe cale pasnica si nu intentioneaza sa organizeze in Transnistria "revolutii de catifea". Totodata, Voronin a reiterat ca refuza sa poarte negocieri cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, si cu "regimul" acestuia, opinind ca "echipa lui Smirnov s-a ocupat nu numai de banditism, ci are miinile pline de singe", iar de "rezolvarea pasnica se pot ocupa doar oamenii cu miinile curate".

Vladimir Voronin a spus ca el a intrerupt negocierile cu Smirnov in urma cu trei ani, iar Moldova a intocmit lista persoanelor disparute, care fusese in opozitie fata de liderul de la Tiraspol.

Republica Moldova, ca si intreaga comunitate mondiala, nu va recunoaste alegerile pentru Sovietul Suprem de la Tiraspol, programate pentru luna decembrie, dar ar putea relua negocierile, daca o noua administratie va veni la putere, a spus Voronin. in opinia lui, cea mai promitatoare ar fi situatia in care negocierile cu Moldova ar fi purtate de vicespicherul Parlamentului de la Tiraspol, Evgheni Sevciuc.  // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.