Platforma DA: Au fost adunate peste 400 de mii de semnături pentru organizarea unui referendum constituţional

Mai mult de 400 de mii de semnături au fost colectate de grupul de inițiativă privind inițierea referendumului republican de modificare a Constituției, a anunţat astăzi la o conferinţă de presă președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. Potrivit lui, sunt aproape de două ori mai multe semnături necesare pentru iniţierea unui referendum constituţional.

„În condițiile în care Legea Supremă, Constituția, ne vorbește despre acumularea a 200 de mii de semnături, noi am acumulat de două ori mai mult: peste 400 de mii de semnături – toate astea împotriva unor obstacole create de către actuala guvernare, a calamităților dacă vreți, dar cea mai mare calamitate pentru Republica Moldova este această guvernare criminală începând de la Curtea Constituțională”, a spus Năstase.

Politicianul a declarat că astăzi semnăturile vor fi depuse la Comisia Electorală Centrală.

La rândul său, președintele „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, a declarat că „deşi în această bătălie a triumfat demnitatea și adevărul, tot războiul este înainte”.

„În continuare este foarte important că poporul să aleagă președinte care de sus va demonta acest regim oligarhic, cu sprijinul masiv al poporului”, a spus Alexandru Slusari.

Reprezentanţii grupului de iniţiativă au spus că insistă pe organizarea referendumului. în pofida modificării procedurii de alegere și demitere a președintelui de către Curtea Constituțională, care a stabilit exact aceeași procedură ca și în solicitările Platformei DA.

De asemenea, aceştia au declarat că, celelalte două chestiuni, care vizează reducerea numărului deputaților și a imunității aleșilor poporului trebuie să fie supuse referendumului.

Astfel, Platforma Demnitate si Adevăr vor organizarea unui referendum pentru ca cetăţenii să se expună asupra:

– Alegerea preşedintelui de către popor

– Micşorarea numărului deputaţilor

– Ridicarea imunităţii parlamentare

Reamintim că la 4 martie Curtea Constituţională a stabilit că actuala procedură de alegere a șefului statului este neconstituțională. Potrivit Curții, ar trebui să se revină la procedura utilizată până în anul 2000, adică prin vot direct.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.