Plante pentru suflet. Cum ajutăm refugiații să facă față anxietății și grijilor departe de casă

Să uite de griji și temeri

E sâmbătă. Soarele tomnatic se reflectă în frunzele sutelor de plante ce abundă în încăpere, umplând totul cu o lumină verzuie și caldă. În șemineu trosnesc lemnele. „Vă rog să puneți cu atenție planta voastră în ghiveci”, spune Elena, arătând prin propriul exemplu cum se face. Opt perechi de ochi îi privesc cu atenție mișcările și încearcă să le repete. Astăzi, în magazinul de plante Floral Soul se află patru femei din Ucraina și copiii lor. Au venit aici ca să uite pentru câteva momente de grijile și temerile care le urmăresc zilnic, de mai bine de nouă luni. Ghidați de cei de la Floral Soul, femeile și copiii vor învăța cum să sădească și să îngrijească diverse plante, dar și cum acestea pot alina durerea sufletească.

16 zile în subsol

Mâinile Ninei tapotează meticulos pământul proaspăt turnat în ghiveci, în timp ce fiul ei, Artiom, îi arată cum se face mai bine. Alături are și el un ghiveci, și-și plimbă privirea între cele două, comparându-le. „Aceasta este prima plantă din viața mea, prima pe care o plantez eu”, spune Nina Babaeva. Femeia cu ochii de un albastru senin zâmbește larg privind către fiul său.

Acum 9 luni, când Rusia i-a invadat patria, zâmbetul a dispărut de pe buze. Înainte de război Nina, fiul și soțul ei trăiau în orașul Mikolaiv. Invazia Rusiei însă le-au dat peste cap viața obișnuită și planurile de viitor. „Se vorbea despre război, dar nu credeam că este posibil un asemenea război în secolul XXI”, spune femeia.

Casa Ninei și a familiei ei se află chiar în apropierea aeroportului din Mikolaiv, ținta atacurilor rusești încă din primele zile de război. Femeia povestește că împreună cu toată familia, părinții și surorile s-au adăpostit în subsolul frizeriei soțului ei. „Acolo am trăit 16 zile fără să ieșim, dar bombardamentele deveneau tot mai intense”. Atunci a decis să plece, pentru a-și proteja copilul. A luat cu ea doar puținele lucruri pe care le avea la îndemână. Alături de cele două surori și copii lor, Nina și Artiom au trecut granița cu Moldova, fără să știe ce îi așteaptă și ce va urma. „Nu mă așteptam că vom fi primiți atât de călduros, că oamenii vor fi atât de buni cu noi”, spune Nina Babaeva.

De la sfârșitul lunii martie, Nina și Artiom se află în Chișinău. Au fost cazați în unul dintre căminele ASEM din centrul capitalei. „Cei care ne-au cazat ne-au spus că le pare rău că paturile sunt vechi, dar după 16 zile dormit pe scaune, aceste paturi erau un lux”, povestește Nina zâmbind.

Frică și anxietate

În Ucraina au rămas soțul și părinții Ninei. „La început a fost foarte greu. Aveam constat crize de plâns, dar apoi am înțeles că trebuie să fiu tare”, spune Nina. Alături de alte refugiate, femeia a beneficiat asistență psihologică oferită de organizația umanitară INTERSOS. Asta ajutat-o să facă față greutăților pe care nu le putea duce singură.

Nina mărturisește că evenimentul de astăzi a făcut-o să pună pe pauză gândurile sumbre, i-a adus liniște și contemplare. „Am înțeles că sunt patriotă atunci când a început războiul. Sper că la primăvară ne vom putea întoarce în Ucraina, la cei dragi. Această plantă o vom lua cu mine când mă voi întoarce”, spune Nina.

Contactul cu plantele și atmosfera din magazinul de plante a adus liniștea și pentru Larisa. Larisa Cernuțkaia și fiica sa Ana au venit în Moldova din Odesa, la sfârșitul lunii februarie. „La început nu înțelegeam ce se petrece și cum să acționăm, dar acum ne-am adaptat”, spune femeia. În acest timp a învățat să trăiască cu ziua de azi și să găsească bucurie în lucruri mici. Evenimentul i-a amintit Larisei de vechea sa pasiune pentru plante. „A fost o experiență nouă. Încep să mă gândesc că mi-ar plăcea să aduc mai multe plante în locul în care stau acum”, spune femeia.

Ce este terapia cu plante?

„Plantele oferă stare de bine, acesta este sloganul nostru. Iar noi vrem să împărțim această stare de bine cu toți cei care ne vizitează”, spune Elena Decencu, managera Floral Soul. Magazinul seamănă mai mult cu o mini grădină edenică, cu zeci de soiuri de plante, păzite cu grijă de pereții unei clădiri istorice din centrul vechi al Chișinăului. Aici cei de la Floral Soul practică ceea ce este cunoscut ca plant therapy, terapia cu ajutorul plantelor.

Rădăcinile acestui tip de terapie pornesc încă din antichitate. Medicii antici au observat că plimbările în natură, interacționarea cu plantele și sădirea lor au un efect terapeutic și calmant.

„S-a demonstrat de nenumărate ori, dar și noi, cei de la Floral Soul, observăm că plantele au un efect benefic asupra noastră”, spune Elena. Magazinul este deschis pentru toți iubitorii de plante sau pentru cei curioși și organizează deseori workshop-uri tematice.

De aceea Floral Soul a acceptat propunerea INTERSOS de a organiza un workshop pentru persoanele refugiate.

„Sesiunea de astăzi a avut în primul rând scopul să aducem celor prezenți o stare de bine. Este interesant și benefic atât pentru adulți, cât și pentru copii”. Plantarea îți oferă și oportunitatea de a ține totul sub control, de care avem atât de mare nevoie în haosul în care ne aflăm acum”, spune Elena Decencu.

Un altfel de suport psihologic

 „Prin această sesiune încercăm să abordăm un alt tip de suport psihologic”, spune Cristina Sîrbu, ofițer de legătură Intersos. Ea adaugă că accesarea suportului psihologic este încă un tabu pentru multe persoane, iar sesiunea ghidată de Floral Soul oferă o stare de degajare și liniște pentru persoana care are nevoie de suport. „Acesta este primul dintr-o serie de evenimente pe care le vom organiza, unul similar va avea loc și la Palanca”, menționează Cristina Sîrbu.

Acest articol a fost realizat în cadrul unei colaborări cu misiunea Intersos în Republica Moldova. Intersos este o organizație umanitară aflată în prima linie în situații de urgență, care oferă asistență victimelor conflictelor armate și dezastrelor naturale, cu o atenție deosebită protecției celor mai vulnerabile persoane.

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.