10 momente din războiul din Ucraina care vor rămâne în istorie

Războiul din Ucraina va rămâne ca una din cele mai urâte pagini din istoria modernă. Se pare că Rusia, descendentă a Uniunii Sovietice, nu a învățat nimic din lecțiile celui de-al doilea război mondial. Iar ucrainenii, atacați mișelește, deja de 20 de zile demonstrează un curaj și o fermitate care uimesc întreaga lume.

În lupta sa, Kyievul a reușit să coalizeze forțele democratice de pe tot globul, care îi acordă sprijin financiar și logistic. Nicio altă confruntare armată nu a trezit atâta solidaritate în rândul populației, dar și a politicienilor din diferite țări.

Moldova.org îți propune să vezi 10 momente din războiul din Ucraina care deja ar putea fi înscrise în istoria contemporană.

„Русский военный корабль, иди нахуй”

Pe 24 februarie, o navă de război rusă s-a apropiat de Insula Șerpilor din Marea Neagră și le-a cerut grănicerilor ucraineni să se predea. Potrivit înregistrărilor audio, care au fost difuzate de Marina Ucraineană, nava rusească s-a adresat cu următorul mesaj: „Insula Șerpilor. Sunt o navă de război rusească. Pentru a evita vărsarea de sânge, vă propun să depuneți armele și să vă predați. Altfel, veți fi loviți. Cum auzi?”. Peste câteva secunde, în eter s-a auzit celebrul răspunsul al polițiștilor de frontieră: „Русский военный корабль, иди нахуй” (trad.: „Navă rusească de război, du-te-n p***”). În aceeași seară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-un mesaj video că polițiștii de frontieră care apărau insula ar fi murit, bazându-se pe informațiile pe care le avea la acea vreme. Totuși, ulterior, Marina Ucraineană a anunțat că militarii ucraineni de pe insula Șerpilor sunt în viață și s-ar fi aflat în captivitate. Fraza grănicerilor a devenit virală, pozele cu acest mesaj devenind imaginea de copertă pentru mii de utilizatori din întreaga lume.

Volodimir Zelenski a rămas la Kyiv: „Am nevoie de arme, nu de un taxi!”

Chiar din prima zi de război, președintele Volodimir Zelenski a declarat că rămâne la Kyiv și va conduce el însuși apărarea țării. Mesajul președintelui ucrainean a fost unul tranșant: Ucraina niciodată nu va înceta să se opună Rusiei. Declarația survinea după ce The Washington Post anunța că președintele ucrainean a refuzat oferta SUA de a fi evacuat din Kyiv. „Aici este lupta. Am nevoie de arme, nu de un taxi”, ar fi replicat Zelenski, conform Associated Press. Mai mult, din prima zi de război Volodimir Zelenski transmite imagini video cu mesaje despre situația de pe linia frontului și de încurajare a cetățenilor țării sale. Amy Edmondson, profesoară de la Harvard Business School, a descris stilul unic al lui Zelenski în felul următor: „Sunt impresionată de exemplul pe care îl oferă președintele Zelenski. Am urmărit fiecare discurs al său. Vorbește simplu, liniștit și plin de tărie și neobosit în a prezenta adevărul. Am studiat leadershipul toată viața. Nu am văzut niciodată așa ceva”.

„Aici e Ucraina”. Locuitorii din mai multe orașe opresc cu mâinile goale agresorii ruși

Curajul nebun, în sensul frumos al cuvântului, al ucrainenilor uimește lumea întreagă. Din primele zile ale războiului, oamenii simpli au ieșit în stradă pentru a împiedica înaintarea trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei. Imaginile video în care locuitorii orașelor ucrainene ies în stradă și protestează sau opresc militarii cu mâinile goale devin virale.

 „Berdeansk este Ucraina!”

Pe 28 februarie, în a patra zi de la atacul Rusiei, în orașul Berdeansk, regiunea Zaporojie, oamenii au ieșit în stradă și au forțat forțele armate ruse să părăsească localitatea. Atunci când militarii ruși au intrat în localitate, ucrainenii s-au adunat lângă primăriei și au început să cânte imnul Ucrainei. Apoi au scandat: „Berdeansk este Ucraina!”. 

Lanț uman cu o lungime de un kilometru la Enerhodar

Pe 1 martie, locuitorii neînarmați din Enerhodar nu au permis trupelor ruse să pătrundă în orașul în care se află cea mai mare centrală nucleară din Europa. Locuitorii au format un lanț uman cu o lungime de un kilometru în fața mașinilor militare. Imediat ce coloana de vehicule rusești s-a apropiat de oraș, oamenii s-au adunat la punctul de control din apropierea Enerhodarului și nu i-au lăsat pe militarii să ocupe centrala nucleară din apropierea orașului.

Pe transportorul blindat rus cu drapelul Ucrainei

Pe 5 martie, pe rețelele sociale au apărut o mulțime de videoclipuri din Herson, oraș trecut temporar sub ocupație rusă. Deși militarii ruși au ocupat pozițiile-cheie ale orașului, locuitorii din Herson au ieșit la mitinguri la scară largă împotriva ocupației. Armata a tras în aer, dar nu a reușit să-i sperie pe participanții la protest. Punctul culminant a fost actul unui bărbat care a urcat cu steagul ucrainean în mâini pe un transportor blindat în mișcare.

„Melitopol este Ucraina”

În ciuda faptului că orașul Melitopol a trecut temporar sub controlul militarilor ruși, locuitorii săi nu renunță. Imagini video arată cum locuitorii orașului se deplasează pe străzile orașului cu steaguri ale Ucrainei și scandează: „Melitopol este Ucraina”.  Protestatarii cântă imnul Ucrainei. Și chiar dacă în imaginile video se aud focuri de armă, oamenii nu se împrăștie. 

Lista ar putea fi completată cu zeci de exemple, pentru că imagini video cu ucrainenii neînfricați care își apără țara apar practic zilnic pe rețelele de socializare.

Bombardarea maternității din Mariupol

Pe data de 9 martie, umanitatea a fost zguduită de imaginile din Mariupol, unde armata rusă a bombardat spitalul de copii și secția de maternitate. Imaginea cu o femeie însărcinată dusă pe targă a făcut înconjurul lumii și a devenit un simbol al tragediei din Mariupol. Ulterior, presa internațională a anunțat că, în ciuda eforturilor medicilor, femeia din imagine și bebelușul ei nenăscut nu au putut fi salvați. Între timp, oficialii ruși susțin că maternitatea a fost preluată de ucraineni pentru a fi folosită drept bază și că în interior nu a fost lăsat niciun pacient sau medic. Mai mult, ambasadorul Rusiei la ONU și Ambasada Rusiei la Londra au spus că imaginile și știrile acestea sunt „false”.

Acapararea Centralei din Cernobîl și incendiul la centrala din Zaporojie 

Imaginile video din Ucraina demonstrează că Rusia poate recurge și la teroarea nucleară. Cel puțin asta reiese din două episoade din războiul din Ucraina, în care militarii ruși au acaparat centralele atomice de la Cernobîl și din Zaporojie. La finele lunii februarie, trupele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl, acolo unde în 1986 a avut loc explozia la cel de-al treilea bloc.  Peste 200 de tehnicieni și paznici au rămas blocați la fața locului, lucrând zile la rând sub supravegherea rusă. La începutul lunii martie însă autoritățile de la Kyiv au anunțat că, din cauza bombardamentelor, alimentarea electrică a centralei nucleare de la Cernobîl a fost complet tăiată. Tot atunci, Kyievul a declarat că rezervele de combustibil ale generatoarelor de la Cernobîl ajungeau pentru 48 de ore pentru ca sistemele de răcire a depozitelor de combustibil nuclear uzat să mai funcționeze. Depășirea acestui termen însemna iminenta scurgere de deșeuri radioactive. După mai multe apeluri de încetare a focului, pe 13 martie, compania ucraineană Energocom a reușit să restabilească alimentarea cu energie a centralei. 

Pe 4 martie, în urma unui atac al armatei ruse, un incendiu a izbucnit la centrala nucleară Zaporijie, situată în orașul Enerhodar din sud-estul Ucrainei. Kyivul a raportat că armata rusă „trage din toate părțile” asupra centralei nucleare. Atacul a provocat un incendiu la o clădire cu cinci etaje. Centrala în sine nu a fost afectată, dar exista temerea că focul s-ar putea extinde dacă nu era controlat rapid. Pompierii ucraineni care au venit să stingă incendiul au fost întâmpinați cu focuri de armă și s-au întors din drum. În cele din urmă, ei au reușit să aibă acces și au stins focul după aproape o oră. Incendiul a tulburat întreaga comunitate internațională. „Dacă este o explozie, se termină tot. Sfârşitul Europei. Este evacuarea Europei”, a avertizat Zelenski. Președintele american Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson, oficiali de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) au lansat mesaje de încetare a focului în preajma centralei.

Blocarea coridoarelor verzi și tragerea asupra civililor care sunt evacuați 

Kyivul și Moscova anunță periodic „ore de încetare a focului” pentru organizarea coridoarelor verzi fie pentru evacuarea civililor din mai multe orașe asediate, fie pentru transportarea ajutoarelor umanitare în aceste localități. Însă, în cele mai multe cazuri, armata rusă nu lasă să treacă convoaiele umanitare și nu respectă regimul de tăcere. De mai multe ori s-a încercat evacuarea oamenilor din orașul Mariupol, oraș care, în ultimele zile, este pe cale de dispariție, potrivit autorităților locale. Situații similare s-au întâmplat în orașele Gostomel și Bucea din regiunea Kiev, care sunt în asediu încă din primele zile de război. În aceste două orașe bombardamentele aproape nu se potolesc, locuitorii se ascund în subsoluri fără mâncare, apă și comunicații.

De asemenea, partea rusă nu a respectat condițiile coridorului verde nici în timpul evacuării locuitorilor din Izium, regiunea Harkiv. Imaginile șocante și informațiile despre decesul oamenilor alertează comunitatea internațională. Amnesty International a venit cu mesaj în care declară că civililor trebuie să li se asigure transport accesibil, precum și suficient timp pentru a ieși în siguranță, iar observatorilor internaționali trebuie să li se permită accesul pentru a le observa trecerea în siguranță. „Spitalele, școlile și infrastructura civilă trebuie protejate. Chiar și războaiele au legi sale”, a  declarat Agnes Callamard, secretară generală Amnesty International.

Invadatorii ruși bombardează și distrug bisericile ucrainene

Deși rușii, la fel ca ucrainenii, sunt creștini ortodocși, ei bombardează cu cinism bisericile din Ucraina. Pe listă figurează biserici care sunt monumente istorice, altele sunt lăcașe sfinte unde se adăpostesc oamenii.  

În satul satul Veazovka din regiunea Jîtomir rușii au distrus Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, construită în 1862, care este un monument de arhitectură de importanță națională.

În Harkiv, un proiectil a lovit Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, unde se ascundeau oamenii. Catedrala a supraviețuit bolșevicilor și celui de-al Doilea Război Mondial, atunci când toate clădirile din jur au fost distruse.

În Donbas, în urma unui atac aerian, a fost avariată mănăstirea „Sviatohirsk Lavra”, unde se adăposteau 520 de refugiați (inclusiv 200 de copii). Oameni au fost răniți de fragmente de sticlă, copiii sunt în stare de șoc. 

În Sievierodonețk, regiunea Luhansk, ocupanții au atacat Catedrala „Nașterii Domnului”, unde oamenii se ascundeau de bombardamente.

Primari răpiți 

Kyievul a anunțat că cel puțin doi primari ucraineni au fost răpiți de forțele armate ruse, pentru că aceștia au refuzat să colaboreze cu forțele de ocupație.  Inițial, autoritățile ucrainene au anunțat despre răpirea lui Ivan Fedorov, primarul din Melitopol, aflat sub controlul trupelor ruse. Acesta ar fi fost răpit de un grup de zece persoane pentru că ar fi refuzat să coopereze cu inamicul. „În timpul răpirii, i-au pus o pungă de plastic pe cap. Dușmanii l-au reținut chiar în centrul de criză al orașului, unde el se ocupa de menținerea vieții orașului”, a declarat Anton Gerașcenko, consilier al ministrului afacerilor interne al Ucrainei, pe canalul Telegram. Orașul Melitopol, regiunea Zaporojie, a fost capturat în ultimele zile ale lunii februarie. Ulterior, locuitorii orașului au organizat un miting în sprijinul primarului reținut. Președintele Volodimir Zelenski a numit răpirea primarului din Melitopol drept o crimă. Potrivit lui, „negăsind colaboratori printre primarii aleși legal ai orașelor ucrainene, forțele ruse încearcă să-i distrugă fizic”.

Pe 13 martie presa din Ucraina a anunțat că un alt primar din localitatea  Dniprorudne, regiunea Zaporojie. Potrivit primelor informații, Evgheni Matveev a fost răpit de armata rusă. Edilul ținea în mod clar o poziție pro-ucraineană și nu a permis armatei ruse să între în oraș, chiar dacă de mai multe ori au existat negocieri pentru a permite trupelor ruse să între în oraș. Primarul chiar ajuta și satele învecinate, care erau deja sub ocupație rusă.

Gropi comune

Bombardamentele rusești i-au forțat pe locuitorii unor orașe ucrainene să îngroape civili morți în gropi comune improvizate, iar multe victime nu au fost identificate. Oamenii nu pot să îngroape victimele în morminte private, deoarece acestea sunt în afara orașului, iar perimetrul este deseori controlat de trupele ruse. Numărul exact al celor îngropați nu mai este posibil de stabilit. Astfel de cazuri s-au înregistrat în Mariupol, în Bucea și în Cernihiv.

Peste 20 mii de străini au venit în Ucraina ca să lupte pentru pace

Peste 20 de mii de oameni din 52 de țări ale lumii au venit în Ucraina pentru a lupta contra forțelor militare ruse. Pe 27 februarie, în a treia zi după începerea războiului pe scară largă, președintele Volodimir Zelenski s-a adresat cetățenilor străini care sunt gata să protejeze securitatea în Europa și în lume cu o propunere de a veni în Ucraina și de a lupta alături de ucraineni. Pentru voluntarii străini care sunt gata să lupte pentru Ucraina, Kyivul a creat Legiunea Internațională de Apărare Teritorială. Nu se știe cifra exactă a voluntarilor străini, însă acum o săptămână Kyivul estima că peste 20.000 de voluntari și veterani din 52 de țări au venit în Ucraina. Majoritatea participanților la lupte preferă să nu facă publice informațiile despre ei, deoarece unele țări nu recomandă oficial cetățenilor lor să participe la războiul din Ucraina.

De asemenea, acum o săptămână, Poliția de Frontieră a Ucrainei anunțase că de la începutul atacului Rusiei asupra Ucrainei, peste 140.000 de ucraineni s-au întors acasă, dintre care 80 la sută erau bărbați.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.