Oxana Greadcenco, despre visul oricărui manager de presă și scopul Moldova.org pentru 2021

În urmă cu nouă ani Vlad Spânu, Președintele Fundației Moldova, căuta un jurnalist de la Chișinău care să preia administrativ și editorial Moldova.org, site pe care l-a creat hăt în 1997 și care era, pe atunci, singura pagină pe Internet despre Republica Moldova. Îmi este greu să-mi imaginez acum un Internet cu atât de puține resurse, dar trebuie să recunosc, ideea că în urmă cu 24 de ani oricine din lumea asta căuta informații despre țara noastră ajungea din prima pe Moldova.org îmi gâdilă un pic orgoliul, dar și mă face să fiu geloasă că nu am prins acel moment. Visul oricărui manager de presă!

Și m-a găsit pe mine – tânără, plină de entuziasm, dar cu atât de puțină experiență în presă, iar experiență administrativă – și mai puțină. Și, pe cât de mult m-a ajutat entuziasmul în acești ani, pe atât de mare a fost prețul plătit pentru lipsa experienței de manager. Însă toți, dar toți oamenii care au fost în echipa noastră, fie că ani sau luni, mi-au dat lecții și m-au convins că uneori intuiția bate experiența. Oameni pe care i-am învățat și m-au învățat, oameni care s-au învățat între ei. S-au adus unul pe altul și se țin împreună, grămăjoară. Metaforic vorbind pentru că membrii echipei noastre actuale, inclusiv colaboratorii, sunt împrăștiați în șase țări și câteva fusuri orare.

Senzația de „grămăjoară” ne-o dați și voi, cititorii noștri, care ne citiți de acasă, dar și din toată lumea. Tot voi ne-ați susținut în 2019 să renunțăm definitiv la titlul de portal de știri și să ne transformă încet-încet într-o platformă care produce jurnalism explicativ și de soluții și reportaje multimedia. Recunosc, ne-a fost frică să facem acest pas, ne-am întrebat de zeci de ori dacă am ales „calea cea dreaptă” văzând cum o parte din cititorii vechi care veneau la noi pentru știri la minut ne-au părăsit. Însă, am urmărit cum se formează sub ochii noștri, organic, o comunitate care ne oferă feedback constructiv, ne încurajează zilnic, iar asta ne-a dat aripi și ne-a scăpat de ezitări.

Pentru noi, faptul că aproape 500 dintre voi au găsit câteva minute libere să răspundă la acest sondaj, e cea mai adevărată manifestare de dragoste și fidelitate! Ca și dățile trecute, am adunat răspunsurile cu grijă și vom ține cont de ele de fiecare dată când suntem în pragul unor decizii, dar și în munca noastră de zi cu zi. E o promisiune publică mai ales că o bună parte din respondenți (40%) ne-au descoperit anul acesta și sperăm din suflet să reușim să-i ținem aproape mulți-mulți ani înainte!

Analizând răspunsurile voastre ne-am convins că decizia de a renunța la știri scurte și aspirațiile noastră către „slow journalism” (jurnalismul care nu aleargă după știri și titluri de senzații – informează, dar nu notifică –  care oferă jurnaliștilor timp suficient pentru documentare) chiar a fost „calea cea dreaptă”. Majoritatea dintre voi ați răspuns că ne citiți pentru că aveți încredere în informațiile din materialele noastre și pentru conținutul nostru exclusiv. Și, în loc să ne crească urechile de la atâtea laudă, promitem că vor crește în 2021 numărul materialelor documentate de noi în sate, numărul oamenilor cu povești interesante, numărul vocilor rămase fără voce.

Promitem că vom diversifica conținutul așa încât să aducem mai mulți bărbați pe platforma noastră și să-i convingem pe actualii cititori bărbați să fie mai vocali și activi –  spre surprinderea noastră, marea (dar marea!) majoritatea celor care au răspuns la sondaj au fost femei. E încă angajament public.

Răspunsurile voastre ne-au ajutat să găsim, după câțiva ani de șovăială, curaj pentru a lansa un cont pe Patreon.  E un pas mare pentru noi și scopul de a ne diversifica veniturile, iar fiecare bănuț va fi valorificat la maxim și transformat în texte bine documentate și în numărul de kilometri făcuți prin satele noastre în căutare de povești, soluții, răspunsuri.

Vă mulțumim pentru receptivitate, susținere și sentimentul de comunitate pe care l-ați născut în noi și pe care îl vom alimenta zilnic, împreună.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.