Nu doar coronavirusul omoară. Să vorbim despre violență

PE SCURT

Câteva zile în urmă, multe femei au primit flori de Ziua Internațională a Femeilor. Pe parcursul vieții, unele dintre ele vor primi și fie o palmă, fie o înjurătură în adresa sa. Potrivit profilului femeilor victime ale violenței, fiecare a șasea femeie din R. Moldova este supusă unei forme de violență în familie pe parcursul vieții.

De 8 martie, Moldova.org a fost alături de participanții la Marșul Solidarității, care au ieșit în susținerea ratificării Convenției de la Istanbul. Iar a doua zi, am ieșit în stradă să vorbim cu oamenii despre drepturile femeilor și ce facem dacă vedem cum soții își bat soțiile.

PE LUNG

La 8 Martie, la Chișinău a avut loc Marșul Solidarității, organizat de mai multe ONG-uri din Republica Moldova care luptă pentru drepturile femeilor. Acțiunea din acest an a fost dedicată ratificării Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută drept Convenția de la Istanbul.

„Convenția de la Istanbul” este, de fapt, denumirea scurtă a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Aceasta a fost adoptată la Istanbul la 11 mai 2011 și semnată de R. Moldova la 6 februarie 2017, însă nu a fost ratificată de Parlamentul de la Chișinău până în prezent. Mai mult de doi ani, organizațiile și activiștii pentru drepturile omului și Moldova solicită autorităților ratificarea acestui document.

Convenția de la Istanbul reprezintă la moment cel mai eficient instrument internațional pentru a asigura prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie și se bazează pe convingerea că violența împotriva femeilor încalcă grav drepturile fundamentale la viață, securitate, libertate, demnitate, integritate fizică și emoțională și că acest fenomen nu poate fi ignorat de către state.

[youtube id=”Vu7j8XfH6WI” start=”0″]

Potrivit organizatorilor Marșului Solidarității din acest an, violența față de fete și femei rămâne a fi cea mai gravă încălcare a dreptului omului din R. Moldova. În 2019, șapte femei din Moldova au fost omorâte de partenerii lor. Aproape jumătate dintre femeile în vârstă de 18-74 de ani au fost supuse hărțuirii sexuale, începând cu vârsta de 15 ani. Aproape trei sferturi din femeile din Moldova (73%) care au avut vreodată un partener intim, au fost supuse unei forme de violență.

Pe 25 februarie s-au împlinit exact 60 de zile, termen în care președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, trebuia să se pronunțe asupra Convenției de la Istanbul. În acest termen trebuia să prezinte demersul scris Parlamentului. În acest punct s-a ajuns după ce activiștii au cerut autorităților să fie ratificată Convenția de la Istanbul până la finalul anului 2019. Sub presiune, proiectul de lege privind ratificarea Convenției a fost aprobat de Guvern și trimis la președinte.

Citește și: Ce este Convenția de la Istanbul și de ce întârzie să fie ratificată

Pe 9 martie, după ce au încetat felicitările în adresa „sexului frumos”, am ieșit în stradă să întrebăm oamenii în ce măsură sunt respectate drepturile femeilor în Republica Moldova la capitolul violența domestică.

[youtube id=”eBQ-rkFM4CQ” start=”0″]

În urma discuțiilor, am constatat că oamenii nu știu sau nu au auzit despre Convenția de la Istanbul, însă vorbesc despre ineficiența instituțiilor de stat în lupta cu violența domestică.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.