Moscova impune prin santaj transformarea oficiala a Transnistriei intr-o enclava sub control total Rusia continua sa conditioneze negocierile cu prezenta trupelor sale pe Nistru

Intr-o conferinta de presa desfasurata ieri la Bucuresti, Serghei Lavrov a afirmat ca prezenta militarilor rusi in regiunea separatista transnistreana este de natura sa accelereze rezolvarea conflictului inghetat din interiorul Republicii Moldova. "Aceia care sunt interesati de reglementarea pasnica, pe baza documentelor in vigoare, trebuie sa sustina si stationarea in continuare a acestui contingent", a afirmat Lavrov. In prezent, in zona controlata de separatistii lui Igor Smirnov, se afla 500 de soldati rusi dintr-un contingent de mentinere a pacii si circa 1.000 de soldati care asigura protectia depozitelor militare. "Fara prezenta lor ar fi fost posibil ca acest armament sa nimereasca in mainile unor terte parti, lucru care n-ar fi deloc de dorit", a afirmat Lavrov. La

summit-ul din 1999 al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, desfasurat la Istanbul, Rusia s-a angajat sa-si retraga armanentul si trupele de pe teritoriul Republicii Moldova – ca subiect suveran si membru al ONU. Moscova nu a pus in practica decat in mica masura acest angajament.

Totul pentru Kozak

Lavrov a lasat sa se inteleaga ca Rusia nu se va retrage din Transnistria decat daca ii vor fi respectate propunerile de rezolvare a conflictului – referire la "Planul Kozak". Acest document propunea federalizarea Republicii Moldova si a fost acceptat, in principiu, in 2003, cand formatul de negocieri era compus din Chisinau, Tiraspol, Moscova, Kiev si OSCE. In ultimul moment, Vladimir Voronin, presedintele Republicii Moldova, a refuzat sa semneze documentul, cand, potrivit propriilor declaratii, a vazut ca Moscova introdusese in ultimul moment un amendament cu privire la "amplasarea unei baze militare rusesti in Republica Moldova pentru 20 de ani".

Lavrov spune ca scoaterea din Transnistria a munitiilor s-a defasurat in modul cel mai efectiv atunci cand tratativele de reglementare a conflictului se desfasurau "in mod normal – in 2003". "Aceste transporturi au fost inghetate ca urmare a incetarii tratativelor, cand conducerea de la Chisinau si-a schimbat pozitia la tratative. Noi contam si pe faptul ca aceste transporturi vor fi reluate cu ocazia reluarii tratativelor", a afirmat ieri Lavrov.

Optimism pentru noul format

Din 2003 pana in prezent, Occidentul a constientizat ca prezenta unui stat a carui principala activitate este contrabanda este un pericol geostrategic, iar in Ucraina s-a schimbat regimul politic.

Astfel, negocierile s-au reluat in aceasta toamna, Uniunea Europeana si SUA participand in noul format cu statut de observatori. Ungureanu se declara "multumit pentru faptul ca exista posibilitatea includerii SUA si UE in formatul de mediere". "Dar atentia noastra sporeste de la zi la zi si in acelasi timp cred ca acesta este si modul cel mai eficace in care Bucurestii pot fi implicati", a spus seful diplomatiei romane. Ungureanu a adaugat ca nu doreste in vecinatatea estica a Uniunii Europene un potential destabilizator care sa afecteze, implicit, si Romania.

Despre morti, numai de bine

Ungureanu si Lavrov au semnat doua documente cu relevanta in dezvoltarea relatiilor bilaterale: Protocolul de inventariere a intelegerilor juridice incheiate de Romania cu URSS intre 1945 si 1991 si Acordul privind regimul juridic al mormintelor militare. In prezent, Romania si Federatia Rusa pregatesc un acord pentru facilitarea regimului de vize pentru cetatenii rusi, dupa momentul aderarii la Uniunea Europeana. In privinta relatiilor bilaterale, cei doi oficiali au afirmat ca au "viziuni comune". // Gardianul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.